Assalamualaikum .

Catching pulak tajuk hari ni , hehe.

Kalau anda perasan baru-baru ni Fatin Liyana sudah mula bergiat aktif di dalam dunia blog semula.
Kalau dulu 1 entry 1 bulan (hehe), tapi bulan Ogos sahaja sudah beberapa entry yang dah dikeluarkan oleh blogger tersebut.

Fatin Liyana versi baru menampakkan ciri-ciri yang lebih matang dan solehah. Diakuinya, zaman belasan tahun dahulu entrynya agak kurang enak dibaca dan banyak selfie.
 FL sudah delete segala-galanya  yang tiada isi kandungan penting,

Hmm. Aku wonder , tak rasa sayang ke diari dari umur 19 tahun dilenyapkan begitu sahaja bagai membakar plastik atas api, sekejap je lesap.
Lepas tu , terus aku tanya diri aku sendiri . perlukah aku ?
Em , tak perlu. jawabku.

Tapi tadi , entah macam mana aku boleh patah balik ke zaman dahulu, bila baca balik entry lama...
ya Allah , buruk beno penulisan aku.
Bukan penulisan je buruk , content pon buruk :p.
Bahasa sms , biasa lah.
Sekarang pun masih ada bahasa sms tu , cuma kurang sikit

Itu jelah khabarnya , baru aku tahu cemana feeling tu .
Aku ni tak apa, tak fames , kurang sikit pembaca-pembaca yang nak baca benda-benda yang aku mengarut.

hehe



Baru faham perasaan Fatin Liyana

August 30, 2014

Assalamualaikum .

Catching pulak tajuk hari ni , hehe.

Kalau anda perasan baru-baru ni Fatin Liyana sudah mula bergiat aktif di dalam dunia blog semula.
Kalau dulu 1 entry 1 bulan (hehe), tapi bulan Ogos sahaja sudah beberapa entry yang dah dikeluarkan oleh blogger tersebut.

Fatin Liyana versi baru menampakkan ciri-ciri yang lebih matang dan solehah. Diakuinya, zaman belasan tahun dahulu entrynya agak kurang enak dibaca dan banyak selfie.
 FL sudah delete segala-galanya  yang tiada isi kandungan penting,

Hmm. Aku wonder , tak rasa sayang ke diari dari umur 19 tahun dilenyapkan begitu sahaja bagai membakar plastik atas api, sekejap je lesap.
Lepas tu , terus aku tanya diri aku sendiri . perlukah aku ?
Em , tak perlu. jawabku.

Tapi tadi , entah macam mana aku boleh patah balik ke zaman dahulu, bila baca balik entry lama...
ya Allah , buruk beno penulisan aku.
Bukan penulisan je buruk , content pon buruk :p.
Bahasa sms , biasa lah.
Sekarang pun masih ada bahasa sms tu , cuma kurang sikit

Itu jelah khabarnya , baru aku tahu cemana feeling tu .
Aku ni tak apa, tak fames , kurang sikit pembaca-pembaca yang nak baca benda-benda yang aku mengarut.

hehe



I dont know what I'm passionate with. I want to blog about beauty, I'm not really a beauty junkies, I want to talk about life,sometimes there is no big event to carve in here, I want to talk about medic,I dont really know either what I've understand is right or not.Life seems a bit complicated for me at this moment.

Why so complicated

August 29, 2014

I dont know what I'm passionate with. I want to blog about beauty, I'm not really a beauty junkies, I want to talk about life,sometimes there is no big event to carve in here, I want to talk about medic,I dont really know either what I've understand is right or not.Life seems a bit complicated for me at this moment.


Answer this if u can . . .

Sherlock Holmes was walking down the streets in the morning when he found many people gathered. They were circling a woman‘s dead body.

He examined the body & found a purse in which was her license. Her name was Anne & he called up her residence number. Her husband picked up the phone and Sherlock said, “Your wife is dead“.

“No way“, said the husband.

“Please come and confirm“, said Sherlock.

Husband said, “Ok“ & hung up.

After 10 mins husband came & he saw the body & started crying.

Sherlock looked at the police
 officer & said, “ARREST THE HUSBAND!!!...HE IS THE MURDERER!!“

WHY???

copy paste from group whatsapp

Mark kita lihat siapa yang berbakat jadi penyiasat ! ;) 

Solve this . . .

August 27, 2014



Answer this if u can . . .

Sherlock Holmes was walking down the streets in the morning when he found many people gathered. They were circling a woman‘s dead body.

He examined the body & found a purse in which was her license. Her name was Anne & he called up her residence number. Her husband picked up the phone and Sherlock said, “Your wife is dead“.

“No way“, said the husband.

“Please come and confirm“, said Sherlock.

Husband said, “Ok“ & hung up.

After 10 mins husband came & he saw the body & started crying.

Sherlock looked at the police
 officer & said, “ARREST THE HUSBAND!!!...HE IS THE MURDERER!!“

WHY???

copy paste from group whatsapp

Mark kita lihat siapa yang berbakat jadi penyiasat ! ;) 
Assalamualaikum.. dan selamat petang..



tetiba aku rasa nak buka satu ruang bloglist dalam blog ni pulak
walaupun dah penuh dengan gadget-gadget yang memberatkan tapi sanggup ku kan hehe.
nak tunggu bloglist September, lambat lagi..

So, apa kata isikan 5 hari sebelum september dengan blog-blog lain dulu. huhuu .

Mari lah exchange bloglist dengan saya . 
Saya masukkan link awak , awak masukkan link saya . Simple :)
Sesambil tu setiap kali awak update entry, boleh la saya terjah ke sana.
5 hari je . try dulu .  kalau macam best lepas ni kita exchange sebulan pulak . ngeheee

Sila tinggalkan link anda di bahagian komen ye ..

Selamat exchange bloglist !!

Exchange bloglist 5 hari *sila masukkan link blog anda

August 26, 2014

Assalamualaikum.. dan selamat petang..



tetiba aku rasa nak buka satu ruang bloglist dalam blog ni pulak
walaupun dah penuh dengan gadget-gadget yang memberatkan tapi sanggup ku kan hehe.
nak tunggu bloglist September, lambat lagi..

So, apa kata isikan 5 hari sebelum september dengan blog-blog lain dulu. huhuu .

Mari lah exchange bloglist dengan saya . 
Saya masukkan link awak , awak masukkan link saya . Simple :)
Sesambil tu setiap kali awak update entry, boleh la saya terjah ke sana.
5 hari je . try dulu .  kalau macam best lepas ni kita exchange sebulan pulak . ngeheee

Sila tinggalkan link anda di bahagian komen ye ..

Selamat exchange bloglist !!
Assalamualaikum .



Ada sesape berminat tak ?
RM2k
Ori dan ada warranty
kalau ada , bagitau ye !


Murah sebab tak masuk pasaran lagi. 
Dah masuk nanti, harga RM2899. 



You olls percaya tak ?
Kalau aku, emmmm macam mana nak cakap eh , aku selidik dulu.
Aku hampir percaya sebab dari segi gambar , aku tak nampak cacat cela.
Box memang tulis Iphone 6. tak nampak sebarang additional brand.
Dekat phone pulak, memang logo Apple. plus design Iphone 6 masih lagi belom difinalise,jadi kita pon tak tahu mcam mana.
 haish, memang meragukan.Harga pulak murah..

Then aku tanya pakcik google, 'Iphone 6 dah keluar ke'.
Keluar lah beberapa website, . dan ini yang aku jumpa

gigih betul walaupun battery 3% tutup muka

ada sikit perbezaan design Iphone dalam gambar diatas dan gambar ini


anyway , yang ni lagi murah , RM450 je kot .. 
tapi , aku tak mengiakan atau menidakkan sale Iphone 6 kat atas. 
Mungkin sahaja benar , mungkin sahaja tidak benar.
Aku sendiri pon tak pandai bab gadget.
Cuma bagi pendapat aku , tak mungkin Iphone akan leaked out before launching.
But who knows right.
Lepas aku baca beberapa website, dorang juga nasihatkan jangan terpedaya dengan scam and fraud.
Just wait for the launching.


Emm lagi beberapa hari je lagi boleh tengok Iphone 6, terseksa menunggu, tapi duit tak ada pun.hihi

Iphone 6 dah keluar ~

Assalamualaikum .



Ada sesape berminat tak ?
RM2k
Ori dan ada warranty
kalau ada , bagitau ye !


Murah sebab tak masuk pasaran lagi. 
Dah masuk nanti, harga RM2899. 



You olls percaya tak ?
Kalau aku, emmmm macam mana nak cakap eh , aku selidik dulu.
Aku hampir percaya sebab dari segi gambar , aku tak nampak cacat cela.
Box memang tulis Iphone 6. tak nampak sebarang additional brand.
Dekat phone pulak, memang logo Apple. plus design Iphone 6 masih lagi belom difinalise,jadi kita pon tak tahu mcam mana.
 haish, memang meragukan.Harga pulak murah..

Then aku tanya pakcik google, 'Iphone 6 dah keluar ke'.
Keluar lah beberapa website, . dan ini yang aku jumpa

gigih betul walaupun battery 3% tutup muka

ada sikit perbezaan design Iphone dalam gambar diatas dan gambar ini


anyway , yang ni lagi murah , RM450 je kot .. 
tapi , aku tak mengiakan atau menidakkan sale Iphone 6 kat atas. 
Mungkin sahaja benar , mungkin sahaja tidak benar.
Aku sendiri pon tak pandai bab gadget.
Cuma bagi pendapat aku , tak mungkin Iphone akan leaked out before launching.
But who knows right.
Lepas aku baca beberapa website, dorang juga nasihatkan jangan terpedaya dengan scam and fraud.
Just wait for the launching.


Emm lagi beberapa hari je lagi boleh tengok Iphone 6, terseksa menunggu, tapi duit tak ada pun.hihi

Assalamualaikum.

kalau nak tahu, aku sekarang ni jenis taip entry dalam fon pakai note apps. Ya allah.. aku xtahu la berapa kali dah aku terdelete post2 yg aku dah siap tulis. sedih gilerrrr.. tapi masih lagi guna apps ni sebab xtahu nak pakai apps apa dah. huhihu.

btw, aku baru je pergi amek keputusan module aku yang lepas, iaitu module GIT(gastrointestinal tract).

Nak dijadikan cerita, hari tu aku ada taip entry pasal kesilapan-kesilapan time exam yang pernah aku lakukan, punya la kesal sampai aku ungkit semua kesilapan etika aku time exam semenjak KMKN lagi..

Sebab aku sedih sebenarnya after habis exam module yang lepas. aku tak sempat habiskan semua soalan. Ada soalan yang aku tahu,tapi aku tinggal dulu sebab nak jawab soalan yang xtahu, plus yang tahu tu 5markah jawapannya agak panjang. aku ingat nak buat time2 last,last2 tak sempat pon nak jawab.
dah la soalan yang tak tahu jawapan tu, akhirnya dapat telur
 ayam jugak sebab tak tahu ;(
haih banyak betul tak tahu,

aku sedih n aku xexpect result aku cun, everything is possible in examination. you boleh salah banyak you boleh betul banyak, depend ilmu di dada n rezeki dari Allah.

dan


terima kasih sangat sangat . aku bersyukur ke hadrat Ilahi dengan rezeki yang dilimpahkan.
Terima kasih ya Allah.
terima kasih !!

aku tak tahu macam mana nak tunjuk kesyukuran aku. aku cuma berharap lepas ni aku akan lebih solehah dari sebelum ni.. towards better insan.
insyallah...

 Markah GIT module aku for 2014 is 81.67 which is A .

Aku tak penah dapat solid A sebenarnya. sebab tu happy sangat kali ni..

Module Year 1
FOMS 1 72. B+
FOMS 2 76. A-
HIGO 66. B
CVS 78 A-
RESPI 78 A-
ICE MODULE no grading

Self reward di Black Canyon :) Berusaha lagi ! Eyebag ;(

Apa-apa pun , aku hanyalah insan yang tak tahu apa-apa.

Result Exam Module dah keluar! 

August 25, 2014


Assalamualaikum.

kalau nak tahu, aku sekarang ni jenis taip entry dalam fon pakai note apps. Ya allah.. aku xtahu la berapa kali dah aku terdelete post2 yg aku dah siap tulis. sedih gilerrrr.. tapi masih lagi guna apps ni sebab xtahu nak pakai apps apa dah. huhihu.

btw, aku baru je pergi amek keputusan module aku yang lepas, iaitu module GIT(gastrointestinal tract).

Nak dijadikan cerita, hari tu aku ada taip entry pasal kesilapan-kesilapan time exam yang pernah aku lakukan, punya la kesal sampai aku ungkit semua kesilapan etika aku time exam semenjak KMKN lagi..

Sebab aku sedih sebenarnya after habis exam module yang lepas. aku tak sempat habiskan semua soalan. Ada soalan yang aku tahu,tapi aku tinggal dulu sebab nak jawab soalan yang xtahu, plus yang tahu tu 5markah jawapannya agak panjang. aku ingat nak buat time2 last,last2 tak sempat pon nak jawab.
dah la soalan yang tak tahu jawapan tu, akhirnya dapat telur
 ayam jugak sebab tak tahu ;(
haih banyak betul tak tahu,

aku sedih n aku xexpect result aku cun, everything is possible in examination. you boleh salah banyak you boleh betul banyak, depend ilmu di dada n rezeki dari Allah.

dan


terima kasih sangat sangat . aku bersyukur ke hadrat Ilahi dengan rezeki yang dilimpahkan.
Terima kasih ya Allah.
terima kasih !!

aku tak tahu macam mana nak tunjuk kesyukuran aku. aku cuma berharap lepas ni aku akan lebih solehah dari sebelum ni.. towards better insan.
insyallah...

 Markah GIT module aku for 2014 is 81.67 which is A .

Aku tak penah dapat solid A sebenarnya. sebab tu happy sangat kali ni..

Module Year 1
FOMS 1 72. B+
FOMS 2 76. A-
HIGO 66. B
CVS 78 A-
RESPI 78 A-
ICE MODULE no grading

Self reward di Black Canyon :) Berusaha lagi ! Eyebag ;(

Apa-apa pun , aku hanyalah insan yang tak tahu apa-apa.


Peraduan dianjurkan oleh Denaihati

Turut ditaja oleh.. 




Arwah Syuhada Baharudin (http://www.syuhada1981.com @http://syuhadabaharudin.com) juga salah seorang penaja. Kita sama-sama sedekahkan Al Fatihah untuk arwah semuga tajaan ini menjadi sedekah yang terima oleh ALLAH.




   
Kalau dulu, aku hanya pandang orang yang pakai Iphone adalah orang kaya . Kaya ! dan duit tu dah tahu nak buat ape. sebabnya sekurang-kurangnya kena ada dua ribu untuk memiliki sebiji Iphone. betapa tingginya aku pandang pemilik Iphone sebab aku tak mampu , dan aku tahu keluarga aku juga tak mampu. Aku tak pernah terlintas untuk memintanya kepada kedua ibu bapa sebab aku tak mahu membebankan mereka. Sebab tu , sejak tu , aku tak pernah menaruh harapan nak memiliki Iphone. Bila aku tengok orang pakai Iphone, aku hanya boleh cakap dalam hati, ''seronoknya...takpela, aku dah bersyukur dengan phone yang aku pakai sekarang,fungsinya sama ja kan..  Tunggu la aku kerja dahulu, baru aku pikir pasal nak memiliki gadget impian''. sumpah ayat sedapkan hati , tapi jauh disudut hati tu, teringin sangat walaupun time tu tak tahu apa kelebihan iphone,hehe (masa tu Iphone 4) ! . But as day comes and goes, teguhan dan pegangan aku itu mula cair sedikit demi sedikit.
 -2 years back

Sejak -sejak dapat elaun MARA tahun lepas, hampir semua kawan-kawan aku beli gadget baru ! Ada Samsung, ada Sony Experia, dan semestinya ada Apple. Sejak-sejak itu, Iphone adalah mampu milik,. jadi aku mula menaruh harapan memiliki Iphone. Walaupun begitu, hati aku masih lagi berbelah bahagi, duit elaun Mara perlu ku jimat dek perantauanku tahun depan ke India,  insyallah.. bukannya melancong tapi untuk belajar :) tidak pula mahu menyusahkan kedua ibu bapaku ketika mahu ke sana nanti.


Aku sudah lama mengimpikan Iphone. Kalau dulu cerita lama , aku tak tahu apa bestnya iphone ni , tapi sekarang ni, ciri-cirinya yang forward thinking membuat Iphone 5s sebagai gadjet impian bagi setiap orang terutamanya blogger..

Antara sebab-sebab yang menyebabkan aku gila akan iphone adalah gambar yang dihasilkan superrr cantik dan kelajuannya sepantas kilat bila nak buka apa-apa pun !

Aku pernah tanya kawan aku, dia pernah menggunakan Samsung S3 selama hampir 2 bulan , dan sedang menggunakan Ip5s hampir 3 bulan, yang mana dia lebih suka?



Mestilah iphone jawapan diberi
Mengapa?Apa sebab lain selain kameranya?tanyaku..
Balasnya adalah , samsung kadang-kadang "hang" dan lambat kalau nak buka gallery atau pun certain2 apps. 
Manakala iphone, processornya lebih smooth dan cepat. Bagi aku, ada betulnya apa yang dikatakan oleh kawanku tu.

Al maklumlah , Iphone 5s kan mempunyai dual core processor iaitu chip A7 dan M7 yang menyebabkan grafiknya dua kali lebih laju daripada Iphone 5c dan telefon bimbit yang lain.  Senang lah bagi blogger macam aku ni nak layari internet ke,nak blogwalking ke,nak tulis entry dalam fon ke, edit gambar semua. fuhh.kerja jadi lebih mudah bila segalanya bergerak dengan pantas :D update blog pon happy je..


Pasal cameranya yang ohsem pulak, boleh la ambil gambar event dan beauty products pastu share di blog , sesuai dengan karakter aku ni yang jenis suka menceritakan pasal life aku dan review make up/skin care products.  Kalau cerita pasal life, gambar mesti letak ! Kalau tak ada gambar, rasa ada sesuatu yang tak lengkap, sekurang-kurangnya sekeping gambar sudah memadai untuk menyuburkan entri tersebut.
Kadang-kadang gambar yang diambil guna phone biasa, tak cantik,... espcially waktu malam.

Tapi berkat Iphone 5s yang mempunyai dual flash LED,gambar yang dihasilkan pada waktu malam pon still cantik! Gambar cantik,tak payah sesak nafas lagi beli DSLR

burst mode . every picture is clear
burstmode : my moments captured using my bestfriend ip5s :) #hanya mampu menumpang heheh

Kalau nak buat review produk pula, mesti kena cari tempat yang  lightingnya tip top, lepas tu kena edit lagi, penat, last-last tak jadi buat review, sedihnya .( akanku gigihkan diri) tapi.......
Kalau dah guna Iphone 5s, takde la nak kena edit bagai sebab gambarnya dah memang the best ! :) towards more commited blogger..hoyeah !


Cakap mengenai perantauan belajarku ke luar negeri, aku sangat-sangat berharap aku dapat memiliki sekurang-kurangnya sebiji Iphone (memang nak sebiji je!!) , untuk tangkap gambar kenangan first time keluar dari Malaysia walaupun tujuan sebenar nak study tapi mestilah kita akan merantau dan melencong sikit di negara orang, Bak kata pepatah, "Sambil menyelam minum air lah katakan".
Aku dah rancang , setapak je aku pijak ke negara orang,aku akan ceritakan pengalaman study dekat luar di blog , so aku mestilah kena sediakan gambar yang cantik-cantik untuk santapan pembaca..hanya Iphone ni satu-satunya penunai harapanku ^___^

Angan-angan aku dah tinggi dah, guna Iphone untuk capture every moments in my life,appreciate every little things , mesti flawless muka aku nanti,takyah minum ephyra !! hihi

see , how finest and clear the picture is
Baru-baru ni, salah satu gambar di India yang diambil oleh kawanku menggunakan Ip5s nya telah dinobatkan sebagai one of the finest picture of the week by VSCO. Congrates to him! #Inspired


Nak dijadikan cerita, dalam rumah sewa aku di Ipoh, hanya dua sahaja (per lapan) yang belum memiliki apa-apa produk dari Apple,salah seorangnya adalah AKU ;(  selebihnya Iphone 4,5s,Ipad mini,Ipad 4 dan sebagainya. Lagi la cemburu   |    dan    |      impian oooovvvveeeerllllooooooaaaaaad!! 
Ada la juga angan-angan nak memiliki Iphone 6 tapi dengar rumours macam mahal je.........
Apa-apa pon , semoga salah satu Ip5s kat atas tu menjadi milik ku, 

wahai Iphone, choose me as your owner for the rest of your life please :) que sera que sera . 


Simple reasons why I want to own an Apple
  • Smart Camera *very different qualities from other phones
  • High speed dual core processor 
  • Fingerprints lock, more secure
  • Time to change my old crack phone
Life update via blog become easy when the pictures are good,processor is good, :D  isn't ? 





Tugasan Pertama Cabaran iPhone 5s
  1. Menulis satu entri sebagai tiket untuk ikut serta contest dengan tajuk “iPhone 5s gajet impian setiap blogger”
  1. Pengisian entri adalah bebas tetapi mesti kreatif dan mengikut cara penulisan blog yang betul dengan memasukan :
  • Satu backlinks kepada blog Denaihati.
  • Entri mesti tidak kurang daripada 300 perkataan.
  • Senaraikan semua blog penaja dengan backlinks. Dapatkan senarai penaja di SINI.
  1. Tarikh terakhir menulis entri cabaran iPhone 5s adalah pada 11.59 pm, 24/8/2014.
  2. Peserta diwajibkan meletakan satu banner Denaihati di mana-mana posisi di blog anda. Pilihan banner Denaihati boleh didapati di SINI.
  3. Sila tinggalkan entri cabaran iPhone 5s di SINI.

Kelihatan agak susah untuk memiliki iPhone 5s tetapi tidak kepada yang mempunyai kesungguhan hopefully Ya Allah :)

Aku hanya mencuba nasib , andai kata tidak bertuah , tidak mengapa, everything is not impossible. Anda berusaha, anda dapat ! Aku yakin dengan kata-kata ini.

Anyway, my highest gratitude to all the sponsors. You really made my day.
Semestinya semua yang menyertai cabaran ini pastinya mengidamkan Ip5s setelah sekian lama, sangatlah besar pahala anda sebagai medium penunai harapan ketiga-tiga blogger yang bertuah itu. Semoga Allah murahkan rezeki kalian semua.Aminnnnn .

iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger

August 23, 2014



Peraduan dianjurkan oleh Denaihati

Turut ditaja oleh.. 




Arwah Syuhada Baharudin (http://www.syuhada1981.com @http://syuhadabaharudin.com) juga salah seorang penaja. Kita sama-sama sedekahkan Al Fatihah untuk arwah semuga tajaan ini menjadi sedekah yang terima oleh ALLAH.




   
Kalau dulu, aku hanya pandang orang yang pakai Iphone adalah orang kaya . Kaya ! dan duit tu dah tahu nak buat ape. sebabnya sekurang-kurangnya kena ada dua ribu untuk memiliki sebiji Iphone. betapa tingginya aku pandang pemilik Iphone sebab aku tak mampu , dan aku tahu keluarga aku juga tak mampu. Aku tak pernah terlintas untuk memintanya kepada kedua ibu bapa sebab aku tak mahu membebankan mereka. Sebab tu , sejak tu , aku tak pernah menaruh harapan nak memiliki Iphone. Bila aku tengok orang pakai Iphone, aku hanya boleh cakap dalam hati, ''seronoknya...takpela, aku dah bersyukur dengan phone yang aku pakai sekarang,fungsinya sama ja kan..  Tunggu la aku kerja dahulu, baru aku pikir pasal nak memiliki gadget impian''. sumpah ayat sedapkan hati , tapi jauh disudut hati tu, teringin sangat walaupun time tu tak tahu apa kelebihan iphone,hehe (masa tu Iphone 4) ! . But as day comes and goes, teguhan dan pegangan aku itu mula cair sedikit demi sedikit.
 -2 years back

Sejak -sejak dapat elaun MARA tahun lepas, hampir semua kawan-kawan aku beli gadget baru ! Ada Samsung, ada Sony Experia, dan semestinya ada Apple. Sejak-sejak itu, Iphone adalah mampu milik,. jadi aku mula menaruh harapan memiliki Iphone. Walaupun begitu, hati aku masih lagi berbelah bahagi, duit elaun Mara perlu ku jimat dek perantauanku tahun depan ke India,  insyallah.. bukannya melancong tapi untuk belajar :) tidak pula mahu menyusahkan kedua ibu bapaku ketika mahu ke sana nanti.


Aku sudah lama mengimpikan Iphone. Kalau dulu cerita lama , aku tak tahu apa bestnya iphone ni , tapi sekarang ni, ciri-cirinya yang forward thinking membuat Iphone 5s sebagai gadjet impian bagi setiap orang terutamanya blogger..

Antara sebab-sebab yang menyebabkan aku gila akan iphone adalah gambar yang dihasilkan superrr cantik dan kelajuannya sepantas kilat bila nak buka apa-apa pun !

Aku pernah tanya kawan aku, dia pernah menggunakan Samsung S3 selama hampir 2 bulan , dan sedang menggunakan Ip5s hampir 3 bulan, yang mana dia lebih suka?



Mestilah iphone jawapan diberi
Mengapa?Apa sebab lain selain kameranya?tanyaku..
Balasnya adalah , samsung kadang-kadang "hang" dan lambat kalau nak buka gallery atau pun certain2 apps. 
Manakala iphone, processornya lebih smooth dan cepat. Bagi aku, ada betulnya apa yang dikatakan oleh kawanku tu.

Al maklumlah , Iphone 5s kan mempunyai dual core processor iaitu chip A7 dan M7 yang menyebabkan grafiknya dua kali lebih laju daripada Iphone 5c dan telefon bimbit yang lain.  Senang lah bagi blogger macam aku ni nak layari internet ke,nak blogwalking ke,nak tulis entry dalam fon ke, edit gambar semua. fuhh.kerja jadi lebih mudah bila segalanya bergerak dengan pantas :D update blog pon happy je..


Pasal cameranya yang ohsem pulak, boleh la ambil gambar event dan beauty products pastu share di blog , sesuai dengan karakter aku ni yang jenis suka menceritakan pasal life aku dan review make up/skin care products.  Kalau cerita pasal life, gambar mesti letak ! Kalau tak ada gambar, rasa ada sesuatu yang tak lengkap, sekurang-kurangnya sekeping gambar sudah memadai untuk menyuburkan entri tersebut.
Kadang-kadang gambar yang diambil guna phone biasa, tak cantik,... espcially waktu malam.

Tapi berkat Iphone 5s yang mempunyai dual flash LED,gambar yang dihasilkan pada waktu malam pon still cantik! Gambar cantik,tak payah sesak nafas lagi beli DSLR

burst mode . every picture is clear
burstmode : my moments captured using my bestfriend ip5s :) #hanya mampu menumpang heheh

Kalau nak buat review produk pula, mesti kena cari tempat yang  lightingnya tip top, lepas tu kena edit lagi, penat, last-last tak jadi buat review, sedihnya .( akanku gigihkan diri) tapi.......
Kalau dah guna Iphone 5s, takde la nak kena edit bagai sebab gambarnya dah memang the best ! :) towards more commited blogger..hoyeah !


Cakap mengenai perantauan belajarku ke luar negeri, aku sangat-sangat berharap aku dapat memiliki sekurang-kurangnya sebiji Iphone (memang nak sebiji je!!) , untuk tangkap gambar kenangan first time keluar dari Malaysia walaupun tujuan sebenar nak study tapi mestilah kita akan merantau dan melencong sikit di negara orang, Bak kata pepatah, "Sambil menyelam minum air lah katakan".
Aku dah rancang , setapak je aku pijak ke negara orang,aku akan ceritakan pengalaman study dekat luar di blog , so aku mestilah kena sediakan gambar yang cantik-cantik untuk santapan pembaca..hanya Iphone ni satu-satunya penunai harapanku ^___^

Angan-angan aku dah tinggi dah, guna Iphone untuk capture every moments in my life,appreciate every little things , mesti flawless muka aku nanti,takyah minum ephyra !! hihi

see , how finest and clear the picture is
Baru-baru ni, salah satu gambar di India yang diambil oleh kawanku menggunakan Ip5s nya telah dinobatkan sebagai one of the finest picture of the week by VSCO. Congrates to him! #Inspired


Nak dijadikan cerita, dalam rumah sewa aku di Ipoh, hanya dua sahaja (per lapan) yang belum memiliki apa-apa produk dari Apple,salah seorangnya adalah AKU ;(  selebihnya Iphone 4,5s,Ipad mini,Ipad 4 dan sebagainya. Lagi la cemburu   |    dan    |      impian oooovvvveeeerllllooooooaaaaaad!! 
Ada la juga angan-angan nak memiliki Iphone 6 tapi dengar rumours macam mahal je.........
Apa-apa pon , semoga salah satu Ip5s kat atas tu menjadi milik ku, 

wahai Iphone, choose me as your owner for the rest of your life please :) que sera que sera . 


Simple reasons why I want to own an Apple
  • Smart Camera *very different qualities from other phones
  • High speed dual core processor 
  • Fingerprints lock, more secure
  • Time to change my old crack phone
Life update via blog become easy when the pictures are good,processor is good, :D  isn't ? 





Tugasan Pertama Cabaran iPhone 5s
  1. Menulis satu entri sebagai tiket untuk ikut serta contest dengan tajuk “iPhone 5s gajet impian setiap blogger”
  1. Pengisian entri adalah bebas tetapi mesti kreatif dan mengikut cara penulisan blog yang betul dengan memasukan :
  • Satu backlinks kepada blog Denaihati.
  • Entri mesti tidak kurang daripada 300 perkataan.
  • Senaraikan semua blog penaja dengan backlinks. Dapatkan senarai penaja di SINI.
  1. Tarikh terakhir menulis entri cabaran iPhone 5s adalah pada 11.59 pm, 24/8/2014.
  2. Peserta diwajibkan meletakan satu banner Denaihati di mana-mana posisi di blog anda. Pilihan banner Denaihati boleh didapati di SINI.
  3. Sila tinggalkan entri cabaran iPhone 5s di SINI.

Kelihatan agak susah untuk memiliki iPhone 5s tetapi tidak kepada yang mempunyai kesungguhan hopefully Ya Allah :)

Aku hanya mencuba nasib , andai kata tidak bertuah , tidak mengapa, everything is not impossible. Anda berusaha, anda dapat ! Aku yakin dengan kata-kata ini.

Anyway, my highest gratitude to all the sponsors. You really made my day.
Semestinya semua yang menyertai cabaran ini pastinya mengidamkan Ip5s setelah sekian lama, sangatlah besar pahala anda sebagai medium penunai harapan ketiga-tiga blogger yang bertuah itu. Semoga Allah murahkan rezeki kalian semua.Aminnnnn .
Hari tu penah nampak tajuk Virus Ebola dekat dashboard . tapi dalam hati time tu , ala blogger tu nak blog pasal BOLA kot .. ada e kat depan tu sebab berkaitan dengan internet. ada Virus sebab boa sekarang ni sangat femes n menular macam virus. Tapi baru sedar lepas tengok gambar kawan share kat whatsapp group. katanya ada seorang kawan pergi hospital and dapat virus ni . Sangatlah teruk kondisinya , mari kita mendalami psal disease ni and macam mana nak mencegah :D

Mencegah lebih baik daripada mengubati :)
Info on Ebola





There is currently an Ebola outbreak putting all of us at risk. Pls help educate all around u by sending this msg to all your contacts..

What is EBOLA?

It's a virus that attacks a person blood system:

Ebola is what scientists call a haemorraghic fever - it operates by making its victims bleed from almost
anywhere on their body.
Usually victims bleed to
death.

Ebola is highly contagious;
Being transmitted via
contact with body fluids
such as blood, sweat, saliva,
semen or other body discharges.

Ebola is however NOT AN AIRBORNE VIRUS!

EXTREMELY deadly:
About 90% of people that
catch Ebola will die from it.
It's one of the deadliest
diseases in the world,
killing in just a few weeks.

Untreatable(no cure):
Ebola has no known treatment or cure.
Victims are usually treated for symptoms with the faint hope that they
recover.

How Do I Know Someone has Ebola?

•Fever
•Headache
•Diarrhoea
•Vomiting
•Weakness
•Joint & Muscle pains
•Stomach Pain
•Lack of Appetite

Protect Yourself:
•Wash Your Hands
with Soap
Do this a lot. You can
also use a good hand
sanitizer. Avoid
unnecessary physical contact with people.

■Restrict yourself to food you prepared yourself.

■Disinfect Your Surroundings
The virus cannot
survive disinfectants,heat, direct sunlight,detergents and soaps.

Clean up!:
•Fumigate If you have Pests.
•Rodents can be carriers of Ebola.
•Fumigate your environment & dispose off the carcasses properly!
•Dead bodies CAN still
transmit Ebola.
•Don't touch them without
protective gear or better yet avoid them altogether.

Protect Yourself:
•Use protective gear if you
must care or go near
someone you suspect has
Ebola.

Report:
Setakat ni no report in Malaysia. alhamdulillah.. refer sini
http://www.siakapkeli.com/2014/08/tiada-penularan-penyakit-ebola-di.html


Ebola bukan penyakit bola World Cup tapi sangatlah serius

August 13, 2014

Hari tu penah nampak tajuk Virus Ebola dekat dashboard . tapi dalam hati time tu , ala blogger tu nak blog pasal BOLA kot .. ada e kat depan tu sebab berkaitan dengan internet. ada Virus sebab boa sekarang ni sangat femes n menular macam virus. Tapi baru sedar lepas tengok gambar kawan share kat whatsapp group. katanya ada seorang kawan pergi hospital and dapat virus ni . Sangatlah teruk kondisinya , mari kita mendalami psal disease ni and macam mana nak mencegah :D

Mencegah lebih baik daripada mengubati :)
Info on Ebola





There is currently an Ebola outbreak putting all of us at risk. Pls help educate all around u by sending this msg to all your contacts..

What is EBOLA?

It's a virus that attacks a person blood system:

Ebola is what scientists call a haemorraghic fever - it operates by making its victims bleed from almost
anywhere on their body.
Usually victims bleed to
death.

Ebola is highly contagious;
Being transmitted via
contact with body fluids
such as blood, sweat, saliva,
semen or other body discharges.

Ebola is however NOT AN AIRBORNE VIRUS!

EXTREMELY deadly:
About 90% of people that
catch Ebola will die from it.
It's one of the deadliest
diseases in the world,
killing in just a few weeks.

Untreatable(no cure):
Ebola has no known treatment or cure.
Victims are usually treated for symptoms with the faint hope that they
recover.

How Do I Know Someone has Ebola?

•Fever
•Headache
•Diarrhoea
•Vomiting
•Weakness
•Joint & Muscle pains
•Stomach Pain
•Lack of Appetite

Protect Yourself:
•Wash Your Hands
with Soap
Do this a lot. You can
also use a good hand
sanitizer. Avoid
unnecessary physical contact with people.

■Restrict yourself to food you prepared yourself.

■Disinfect Your Surroundings
The virus cannot
survive disinfectants,heat, direct sunlight,detergents and soaps.

Clean up!:
•Fumigate If you have Pests.
•Rodents can be carriers of Ebola.
•Fumigate your environment & dispose off the carcasses properly!
•Dead bodies CAN still
transmit Ebola.
•Don't touch them without
protective gear or better yet avoid them altogether.

Protect Yourself:
•Use protective gear if you
must care or go near
someone you suspect has
Ebola.

Report:
Setakat ni no report in Malaysia. alhamdulillah.. refer sini
http://www.siakapkeli.com/2014/08/tiada-penularan-penyakit-ebola-di.html




Assalamualaikum
.Kalau korang sedar, banyak kali dah aku cerita pasal Iphone 6 ye dok?
tapi mostly cerita pakai gambar je la. kalau korang nak tahu lebih, baik korang google sebab aku nak cita pon aku pon tak tahu menahu sangat.

gempak gila kalau macam ni

tapi ada beberapa basic rumours yang aku dapat baru baru ni

1. Iphone 6 will be launching in September 9 2014 !

wuhuuuuuuuu.. can't wait

tapiii biasanya, phone akan available 10 days after the launching so maybe 19September2014 which is one my birthday,you can rush to Apple Store to purchase one ;)

2.Come in dual size
satu besor (maybe besar galaxy note ), satu kecik(maybe size S3 /4.7 inch)..
mana satu jadi pilihan korang.. besar atau kecil?

3.IOs 8
Aku tak tahu sangat pasal IOs tapi this one is better than old one. .. of course

4.13megapixels camera

Ini not sure . since before this Iphone kekalkan 8 megapixels for each generation start from Iphone 4 i guess.
but before this,I read from a website states that Apple claims that the megapixels aren't everything for a better picture. ;)
I agree with that statement since Iphone camera is damn good.

I always blogged about Iphone 6 because I ada simpan sikit rasa nak beli fon ni.
Basically I have waited for months. and I haven't change my pre-decision yet.

but I'll reconsider when I see how the phone the look like, the reviews,camera,price and apps.Of course I would not purchase on the launching day #hopefully.



Why I want to have a Iphone?

My top reasons are

1.Great camera and effect
So it become easy to me to do anything I want,I guess.

but it is undeniable that S3 camera(current phone) is quite good either. so tetttt ..

2.More user friendly like anything can be accessed faster and more convenient than android which sometime or all the time would stuck or takes time to open any apps espcially gallery.

I suppose that are the only reasons personally so far.

How about ya?
Will ya get the Iphone on the launching day?

Hello Iphone 6 release date

August 12, 2014



Assalamualaikum
.Kalau korang sedar, banyak kali dah aku cerita pasal Iphone 6 ye dok?
tapi mostly cerita pakai gambar je la. kalau korang nak tahu lebih, baik korang google sebab aku nak cita pon aku pon tak tahu menahu sangat.

gempak gila kalau macam ni

tapi ada beberapa basic rumours yang aku dapat baru baru ni

1. Iphone 6 will be launching in September 9 2014 !

wuhuuuuuuuu.. can't wait

tapiii biasanya, phone akan available 10 days after the launching so maybe 19September2014 which is one my birthday,you can rush to Apple Store to purchase one ;)

2.Come in dual size
satu besor (maybe besar galaxy note ), satu kecik(maybe size S3 /4.7 inch)..
mana satu jadi pilihan korang.. besar atau kecil?

3.IOs 8
Aku tak tahu sangat pasal IOs tapi this one is better than old one. .. of course

4.13megapixels camera

Ini not sure . since before this Iphone kekalkan 8 megapixels for each generation start from Iphone 4 i guess.
but before this,I read from a website states that Apple claims that the megapixels aren't everything for a better picture. ;)
I agree with that statement since Iphone camera is damn good.

I always blogged about Iphone 6 because I ada simpan sikit rasa nak beli fon ni.
Basically I have waited for months. and I haven't change my pre-decision yet.

but I'll reconsider when I see how the phone the look like, the reviews,camera,price and apps.Of course I would not purchase on the launching day #hopefully.



Why I want to have a Iphone?

My top reasons are

1.Great camera and effect
So it become easy to me to do anything I want,I guess.

but it is undeniable that S3 camera(current phone) is quite good either. so tetttt ..

2.More user friendly like anything can be accessed faster and more convenient than android which sometime or all the time would stuck or takes time to open any apps espcially gallery.

I suppose that are the only reasons personally so far.

How about ya?
Will ya get the Iphone on the launching day?



Assalamuaalaikum !
Ekcited gila nak cerita ni !
Korang dah tengok belom cita Ninja Turtle ni? Kalau belom, aku memang recommed giiiila gila gila cerita ni. eceh, semua nak gila kan? ni semua angkara penyu-penyu lawak tu.

Sama ada korang peminat kartun ninja turtle atau tak , aku guarantee insyaallah cita ni akan mengeletek hati korang. terutamanya dengan Mike.hehe
but beware cita ni lebih kepada cerita action.


anyway aku taknak bagi harapan tinggi,korang tengok ah sendiri..

Aku tengok dekat TGV so biasalah cerita baru, harga tiket Rm13. student card takleh pakai hujung minggu..tiket beli awal gila,tupon dah nak habis..

My Rm13 worth every penny

selpie dengan Leo :)

Movie Teenage Mutant Ninja Turtle best gila !!

August 10, 2014



Assalamuaalaikum !
Ekcited gila nak cerita ni !
Korang dah tengok belom cita Ninja Turtle ni? Kalau belom, aku memang recommed giiiila gila gila cerita ni. eceh, semua nak gila kan? ni semua angkara penyu-penyu lawak tu.

Sama ada korang peminat kartun ninja turtle atau tak , aku guarantee insyaallah cita ni akan mengeletek hati korang. terutamanya dengan Mike.hehe
but beware cita ni lebih kepada cerita action.


anyway aku taknak bagi harapan tinggi,korang tengok ah sendiri..

Aku tengok dekat TGV so biasalah cerita baru, harga tiket Rm13. student card takleh pakai hujung minggu..tiket beli awal gila,tupon dah nak habis..

My Rm13 worth every penny

selpie dengan Leo :)

Assalamualaikum !
I just deposit my very first cheque that I've received from Nuffnang about a month ago! very down-to-date haha.

I am very happy since this is my first cheque from Nuffnang. Though it is a small value but it really means a lot to me.
I start blogging in 2010 and I got about Rm115 in 2014.
Collecting Rm115 was hard to me since it took approximately 4years. Wow !!

Anyhow,I am very gratefull for what I've got. Haiyou,this reward has boosted my spirit to be more frequent updating this blog..

Thank you Nuffnang!

First time dapat cek dari Nuffnang !

August 9, 2014


Assalamualaikum !
I just deposit my very first cheque that I've received from Nuffnang about a month ago! very down-to-date haha.

I am very happy since this is my first cheque from Nuffnang. Though it is a small value but it really means a lot to me.
I start blogging in 2010 and I got about Rm115 in 2014.
Collecting Rm115 was hard to me since it took approximately 4years. Wow !!

Anyhow,I am very gratefull for what I've got. Haiyou,this reward has boosted my spirit to be more frequent updating this blog..

Thank you Nuffnang!



Mudah sekali kan?
Aku ternampak iklan ni dekat satu beauty blog yang aku baru singgah.
Ni iklan nuffnang jugak. ada tak iklan macam ni kat blog korang?
kalau ada, haaaa ! apa lagi , klik dan isi lah survey tu ! hanya 1000 orang yang pertama isi je dapat Rm1 tu tauu. cepat!!!!


kalau korang tak pernah jumpa iklan ni, cuba pergi dekat blog ni. tengok iklan nuffnang bahagian header. kalau tak ada,korang cuba klik entry lain dekat blog tu jugak..

sebab lepas aku stalk entry lain kat beauty blog ni baru muncul iklan tu ;)

Selamat berkenalan ;D

Jawab survey dan dapat Rm1 di akaun nuffnang ;)




Mudah sekali kan?
Aku ternampak iklan ni dekat satu beauty blog yang aku baru singgah.
Ni iklan nuffnang jugak. ada tak iklan macam ni kat blog korang?
kalau ada, haaaa ! apa lagi , klik dan isi lah survey tu ! hanya 1000 orang yang pertama isi je dapat Rm1 tu tauu. cepat!!!!


kalau korang tak pernah jumpa iklan ni, cuba pergi dekat blog ni. tengok iklan nuffnang bahagian header. kalau tak ada,korang cuba klik entry lain dekat blog tu jugak..

sebab lepas aku stalk entry lain kat beauty blog ni baru muncul iklan tu ;)

Selamat berkenalan ;D

Assalamualaikum .. 
Dah lama tak mengupdate CPUV from kekanda tersayang . 

Bulan Julai ada dua lagi CPUV yang masih berjalan manakala Bulan August ada tiga CPUV baru berjalan . 
Alhamdullillah . terima kasih ye sudi menempek kat blog ni . 

Boleh la menabung sikit-sikit . 


Nuffnang : Antara CPUV Ogos di blog saya


Assalamualaikum .. 
Dah lama tak mengupdate CPUV from kekanda tersayang . 

Bulan Julai ada dua lagi CPUV yang masih berjalan manakala Bulan August ada tiga CPUV baru berjalan . 
Alhamdullillah . terima kasih ye sudi menempek kat blog ni . 

Boleh la menabung sikit-sikit . 








I am a fan of mascara before this, but I'm not usually wearing it. A few drawbacks have prevent me to always has a mascara stick on my eyelashes.but mascara is a must in a special event like wedding ceremony, hanging out with friends n etcetra but not to go to the class.

I rarely bought mascara so I do not really have an experience with it.

Before this, I am Avon & Maybelline user,but this time, I would like to try mascara from Loreal.
It is because I read a lot of reviews about the greatness of Loreal Telescopic Mascara and how good it is from a lot of beauty bloggers.
That is why I want to try Loreal brand !

Unfortunately,when I went to the shopping mall ,the sales girl said that Telescopic Mascara is not released anymore. But I just pick one of them which is Curl Impact Collagene Volume Mascara Waterprooof !

My review






If you are looking for waterproof mascara,then this is the perfect mascara for you.. The fibres would still stick at your eyelashes though you have clean your face. I have to wash my face a few time to remove the fibres.







Sadly, it would left some dark shade under your eyes after the fibres have been remove. It cause smudge by not really apparent.
Either you need to put some make up remover or just let it fade by itself for 1-2 days.
Too waterproof so it's hard to remove when I want to pray.



Price : (Rm33.0-Rm36.0 )
this is the range because I dont remember the exact value
Where you can get?
Watson
or any store that offers Loreal cosmetics range



Review : Curl Impact Collagene Mascara Waterproof







I am a fan of mascara before this, but I'm not usually wearing it. A few drawbacks have prevent me to always has a mascara stick on my eyelashes.but mascara is a must in a special event like wedding ceremony, hanging out with friends n etcetra but not to go to the class.

I rarely bought mascara so I do not really have an experience with it.

Before this, I am Avon & Maybelline user,but this time, I would like to try mascara from Loreal.
It is because I read a lot of reviews about the greatness of Loreal Telescopic Mascara and how good it is from a lot of beauty bloggers.
That is why I want to try Loreal brand !

Unfortunately,when I went to the shopping mall ,the sales girl said that Telescopic Mascara is not released anymore. But I just pick one of them which is Curl Impact Collagene Volume Mascara Waterprooof !

My review






If you are looking for waterproof mascara,then this is the perfect mascara for you.. The fibres would still stick at your eyelashes though you have clean your face. I have to wash my face a few time to remove the fibres.







Sadly, it would left some dark shade under your eyes after the fibres have been remove. It cause smudge by not really apparent.
Either you need to put some make up remover or just let it fade by itself for 1-2 days.
Too waterproof so it's hard to remove when I want to pray.



Price : (Rm33.0-Rm36.0 )
this is the range because I dont remember the exact value
Where you can get?
Watson
or any store that offers Loreal cosmetics range





read more....................


Siapa boleh baca, dye pandai,,hehehe
 I CAN READ IT! CAN YOU? 


 Mgnieukt kjiaan Cmabrigde Uinervtisy sseaipa upn bleoh mmbcanaya waalu hruufyna brterbaur kraena oatk ktia tiadk mngjea hruuf stau-prestau tpai mmebcaa preaktaan sceara mnyeulruh asalakn hruuf peratma jgua ynag trakehir bareda diteamptyna):-

 fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too. Cna yuo raed tihs?
Olny 55 plepoe can. i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt! if you can raed tihs forwrad it. ONLY FORWARD IF YOU CAN READ THIS . 



copy paste dari whatsapp  :)

Mgnieukt kjiaan Cmabrigde Uinervtisy sseaipa upn bleoh mmbcanaya waalu hruufyna .<-- CAN YOU READ THIS?

August 8, 2014



read more....................


Siapa boleh baca, dye pandai,,hehehe
 I CAN READ IT! CAN YOU? 


 Mgnieukt kjiaan Cmabrigde Uinervtisy sseaipa upn bleoh mmbcanaya waalu hruufyna brterbaur kraena oatk ktia tiadk mngjea hruuf stau-prestau tpai mmebcaa preaktaan sceara mnyeulruh asalakn hruuf peratma jgua ynag trakehir bareda diteamptyna):-

 fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too. Cna yuo raed tihs?
Olny 55 plepoe can. i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt! if you can raed tihs forwrad it. ONLY FORWARD IF YOU CAN READ THIS . 



copy paste dari whatsapp  :)
Hye and assalamualaikum

Today I learnt about Bone and Cartilage .
So I thought, why not I share part of it at here since some people are interested about medical stuff though they are in different field.

Kalau dah jadi doktor nanti,bukan semua benda boleh cakap BI dengan patient.so kena biasakan diri siap-siap.

Bone bahasa kampungnya Tulang.
Cartilage ? haaaa mesti tak tahu kan, tapi takpe, ni nak bagi tahu ..
Cartilage = Tulang rawan

*aku yang tak tahu, search dict.

Tulang rawan ada tiga jenis

1.Hyaline cartilage
2.Fibro cartilage
3.Elastic cartilage


Ni gambar tulang kaki .
FEMUR tu tulang peha
TIBIA & FIBULA tulang kat kaki. selalu orang panggil tulang kering. Sakit sangat kalau terlanggar apa-apa.

Yang putih tu adalah tulang rawan. 

Pembentukan tulang ada dua cara . 

1. Intramembranous ossification
Direct  (sebab direct drpd mesenchymal cell)
kebanyakannya berlaku di flat bone eg skull


2. Endochondral ossification
Indirect (dari mesenchymal cell -> cartilage -> bone
berlaku di long bone eg femur(tulang peha) 

Endochondral ossification di terbahagi kepada enam zone . 

  1. Zone of reserved cartilage
  2. Zone of proliferation
  3. Zone of maturation
  4. Zone of hypertrophy & calcification
  5. Zone of degeneration
  6. Zone of osteogenesis




Kat hujung hidung ada tulang rawan tau , sebab tu boleh buat bagi mancung semua (plastic surgery) ,
kalau selalu urut hidung baby baru lahir, maybe boleh shapekan hidung tu jadi mancung. :) fakta ke mitos tak pasti, tapi bila belajar, macam possible je :D

kat telinga tulang rawan jenis elastic :)
Penyakit

Belajar Cartilage and Bone

August 5, 2014

Hye and assalamualaikum

Today I learnt about Bone and Cartilage .
So I thought, why not I share part of it at here since some people are interested about medical stuff though they are in different field.

Kalau dah jadi doktor nanti,bukan semua benda boleh cakap BI dengan patient.so kena biasakan diri siap-siap.

Bone bahasa kampungnya Tulang.
Cartilage ? haaaa mesti tak tahu kan, tapi takpe, ni nak bagi tahu ..
Cartilage = Tulang rawan

*aku yang tak tahu, search dict.

Tulang rawan ada tiga jenis

1.Hyaline cartilage
2.Fibro cartilage
3.Elastic cartilage


Ni gambar tulang kaki .
FEMUR tu tulang peha
TIBIA & FIBULA tulang kat kaki. selalu orang panggil tulang kering. Sakit sangat kalau terlanggar apa-apa.

Yang putih tu adalah tulang rawan. 

Pembentukan tulang ada dua cara . 

1. Intramembranous ossification
Direct  (sebab direct drpd mesenchymal cell)
kebanyakannya berlaku di flat bone eg skull


2. Endochondral ossification
Indirect (dari mesenchymal cell -> cartilage -> bone
berlaku di long bone eg femur(tulang peha) 

Endochondral ossification di terbahagi kepada enam zone . 

  1. Zone of reserved cartilage
  2. Zone of proliferation
  3. Zone of maturation
  4. Zone of hypertrophy & calcification
  5. Zone of degeneration
  6. Zone of osteogenesis




Kat hujung hidung ada tulang rawan tau , sebab tu boleh buat bagi mancung semua (plastic surgery) ,
kalau selalu urut hidung baby baru lahir, maybe boleh shapekan hidung tu jadi mancung. :) fakta ke mitos tak pasti, tapi bila belajar, macam possible je :D

kat telinga tulang rawan jenis elastic :)
Penyakit

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.