Belajar Cartilage and Bone

August 5, 2014

Hye and assalamualaikum

Today I learnt about Bone and Cartilage .
So I thought, why not I share part of it at here since some people are interested about medical stuff though they are in different field.

Kalau dah jadi doktor nanti,bukan semua benda boleh cakap BI dengan patient.so kena biasakan diri siap-siap.

Bone bahasa kampungnya Tulang.
Cartilage ? haaaa mesti tak tahu kan, tapi takpe, ni nak bagi tahu ..
Cartilage = Tulang rawan

*aku yang tak tahu, search dict.

Tulang rawan ada tiga jenis

1.Hyaline cartilage
2.Fibro cartilage
3.Elastic cartilage


Ni gambar tulang kaki .
FEMUR tu tulang peha
TIBIA & FIBULA tulang kat kaki. selalu orang panggil tulang kering. Sakit sangat kalau terlanggar apa-apa.

Yang putih tu adalah tulang rawan. 

Pembentukan tulang ada dua cara . 

1. Intramembranous ossification
Direct  (sebab direct drpd mesenchymal cell)
kebanyakannya berlaku di flat bone eg skull


2. Endochondral ossification
Indirect (dari mesenchymal cell -> cartilage -> bone
berlaku di long bone eg femur(tulang peha) 

Endochondral ossification di terbahagi kepada enam zone . 

  1. Zone of reserved cartilage
  2. Zone of proliferation
  3. Zone of maturation
  4. Zone of hypertrophy & calcification
  5. Zone of degeneration
  6. Zone of osteogenesis




Kat hujung hidung ada tulang rawan tau , sebab tu boleh buat bagi mancung semua (plastic surgery) ,
kalau selalu urut hidung baby baru lahir, maybe boleh shapekan hidung tu jadi mancung. :) fakta ke mitos tak pasti, tapi bila belajar, macam possible je :D

kat telinga tulang rawan jenis elastic :)
Penyakit

5 comments

  1. heheehe... ilmu baru nie utk akk yg tak minat sains..ekekeekk

    ReplyDelete
  2. haha.. minat minatkan lah akak! best!

    ReplyDelete
  3. generally, boleh paham. tpi kalo nak ingt, errr. bole pitam.hahha

    ReplyDelete
  4. p/s

    http://aniesandyou.blogspot.com/2014/08/preview-screening-into-storm-tqvm_7.html

    ReplyDelete
  5. boleh tak saya nak minta alamat rumah? send ke emel ya..terima kasih

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.