So, you want to know about UNIKL huh ?

May 15, 2014

Hi ! Bismillahirahmanirahim.Let's straight to the point .
Ada sesiapa nak tahu pasal UNIKL ke ?



Well actually, I got a few requests from bloggers out there to narrate a little bit about UNIKL .
I can tell you about UNIKL, but of course it has to be specifically RCMP because I study here.



First , you have to know that I dont know much about UNIKL as I just go with the flow from the start(spm).

I never taught in my life I would continue my study at UNIKL, never, ever.
My dream was to continue my study at one of well known and ranked University in the world.
I used to be in ranked university , but at last, I choose MARA and end up at RCMP for 2 years and half only.

Sembang pasai UniKl, hang jangan ingat ada dekat KL ja nah , UNIKL ni ada 13 cawangan dalam seluruh Malaysia.

Pilih ja nak negeri mana , Kedah? Ipoh ? Lumut?
p/s tapi tak semua negeri ada
plus depend on hang nak sambung belajar bahagian apa .

UNIKL RCMP

UniKL RCMP adalah Institusi Pendidikan Tinggi MARA yang menawarkan kursus-kursus Sains Kesihatan merangkumi MBBS, Radiografi, Kejururawatan, Fisioterapi dan Farmasi

UNIKL MIAT

Malaysian Institute Of Aviation Technology - Sepang, Selangor

UNIVERSITI KUALA LUMPUR - UNIKL

UniKL adalah Institusi Pendidikan Tinggi MARA yang menawarkan kursus-kursus teknologi Kejuruteraan.
click here for programme offered in RCMP-MBBS

UNIKL ni adalah salah satu Uni under MARA . which is separuh kerajaan dan separuh swasta .
pendek kata UNIKL is Private University lah senang ,
tapi tapi yuran dia jauh lebih murah drpd yuran di Uni swasta yang lain.
kalau tak mimpi jalah hoi nak masuk Uni Swasta mcm Ling Kok Wing semua.



by the way , cakap pasal yuran, Setiap yuran pengajian pihak MARA yang akan tanggung (kalau dapat pinjaman MARA lah
but mostly dapat pinjaman ,Ya ! ada ja yang masuk UNIKL tapi tak dapat pinjaman MARA,depend on gaji parent, pihak MARA dah letak range yang tertentu)
tapi first day pendaftaran di UniKL tetap perlu mengeluarkan sejumlah wang.
Macam aku, medic di RCMP , if not mistaken . RM500+ only . Ni first day kena bayar time daftar .
Time daftar tu mesti la kena bawak semua borang2 yang pihak RCMP bagi.
Hari ni jugaklah matrik kad dibuat semua. so make up n pakai tudung cecantik :D

Best part, on the next day,kitorang pergi Pulau Pangkor,
orientasi 3 hari 2 malam di Pulauuu. weeee~ permulaan yang bagus angat !

Cakap pasal pinjaman MARA , nama pun pinjaman, so memang kena bayar balik. Tak kira lah anda pelajar cemerlang ke , kurang cemerlang ke, no status quo. semua kena bayar.
Lates perjumpaan dengan MARA(2014), kitorang SPC kena bayar minimum 20% daripada total pinjaman which is so much contradict with the batches before us , only 2% hmm (tengok result jugak)


SOCIAL LIFE
Aku tak tahu sangat pasal sukan di UNIKL, tapi antara UNIKL dan UNIKL yang lain selalu ada ja pertandingan apa-apa .
eg bola jaring ke, ragbi ke . its sound fun ,sebab boleh jumpa lagi ramai orang .. tapi.. aku belom penah lagi join any of them.
teringin .. tapi tak sanggup nak ponteng kelas   -w-
bvaiknya dak ni .

by the way, dekat RCMP takde padang-padang,court-court semua. Semua kena sendiri.
but no worries.u oll kat Ipoh kot.
jalan kejap,nampak Taman Polo,jalan kejap nampak padang hoki,nampak swimming pool,court tennis, badminton.
deyyy macha,! mana larat nak list semua.

Swimming :D


Fly away on Kelly's Castle

Refleksologi di Taman Polo

Roller blade !
semua gambar ciplak dari stegram @anysanezz :p

Because you live in rent house , so suka hati awak lah nak pergi and balik pukul berape.
shopping mole pon banyaksss. (If u're medic RCMPian)
tapi kalau dah jadi medic student, takde maknanya semua tu.(yekerrrr)
em Laser Tag pon dekat je :D
Penuhkan aktiviti di hujung minggu
The Lost World
sejak aku dok Ipoh ni, dah macam-macam tempat aku jelajah.kadang-kadang aku rasa , orang tipu je cakap budak medic takde life . Budak mediclah paling ada life and relaxxxx  man ! (sedapkan hati)
yang paling penting, uoll tahu uruskan masa .. and kalau belajar, belajar betul-betul plus jangan malas baca buku . tu je hokay.
As simple as that <3


ACCOMODATION
sebelum tu , u guys have to know that you need to find rent house on your own. Pihak RCMP takkan sibuk sikit pon. tapi jangan risau, kalau korang takleh turun Ipoh sendiri, korang boleh je minta tolong any senior .

My experience , rumah kitorang adalah rumah senior Year 5 yang baru je graduate . macam tepat-tepat je dorang keluar, kitorang masuk.. kebetulan one of a senior lived in that house before is one of my housemate's sister,so lagi senang nak negotiate dengan owner rumah. Rumah tu kitorang rent one month before kitorang masuk,sebab takut orang lain sewa dulu . and rumah yang aku tinggal tu, not furnish at all .
hmm , macam rugi sikit sebab sewa mahal jugak. RM900 .5bilik tidur + 3bilik air . tapi luas sangat.
disebabkan not furnish at all, semua barang dalam rumah tu, kitorang kena cari sendiri except dapur,.

Mesin basuh, peti ais,mangga pagar,katil,tilam,almari baju,almari buku,meja buku,kerusi,extension,internet wifi and lists go on............................

Nasihat aku,korang cari la rumah yang fully furnish, RM1000 je ,compared to my house RM900 no furniture at all , beza RM100 je kan .?
kalau fully furnish,siap air cond lagi..
so make the best decision okay.

banyak lagi benda lain nak cerita, kita sambung next part la kay kay kayy ..
next part, aku akan overview sikit,roughly pasal rutin pelajar perubatan di RCMP.
Aku akan cuba include the environment,college system,lecturers and etc.Insyallah tu pon kalau ada yang berminat nak tahu.

kalau ada pape kekeliruan ke , tak pasti ke , jangan segan-segan drop a comment .

Terima kasih sudi baca :')

79 comments

  1. good sharing untuk mereka yang nak sambung belajar ni UNIKL

    ReplyDelete
  2. Very interesting article, I really enjoyed every article of this blog, and I learned a lot from here. Thank you for sharing with us. Visit my blog dofollow auto approve http://goo.gl/31NAio.

    ReplyDelete
  3. akk tanak tahu pasal u!!! hehee.... akk dari dulu malas belajar...

    ReplyDelete
  4. wah unikl..teringat iklan dia kat tv
    lim kok wing..acha septriasa study kat situ
    beznye..

    ReplyDelete
  5. Nak komen dekat segmen blogger aktif..tp...1k ++ haha..tahniah! Ingat nk komen kacau2 je td..

    ReplyDelete
  6. Thank you kak. Ade Wechat x..Senang nak tanye pape. Heee :)

    ReplyDelete
  7. Kalau unikl miit sama jugak ke boleh dudok rumah sendiri?ke kena dudok hostel?pls reply

    ReplyDelete
  8. Klau unikl miit sama jugak ke boleh tinggal rmh sendiri?ke kena dudok asrama?pls reply

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dpt uniKL Miit..kos dip in multimedia..yuran pengajian..RM27000..mahal jgk eh..mcm mna saya nk dptkan bantuan MARA eh??? pls replyy

      Delete
  9. after spm, mcm mne nk apply unikl kat rcmp.. intake bile??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena buka website selalu.. google je website rcmp unikl

      Delete
  10. masuk dulu nnty baru apply scholarship mara ke cam mne??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau akak , apply mara dulu ..

      Delete
    2. Macam mana nak apply mara dulu baru masuk? Kena pergi mara ambik borang ke?

      Delete
    3. Kak,mcm mane nk apply mara dulu??unikl bagi mase dulu ke sebelum masuk untuk apply mara??

      Delete
  11. Replies
    1. a'ahh . akak foundation di KMKN dulu

      Delete
    2. Result kakak masa asasi hari tu berapa ye klo bole sy tahu?

      Delete
  12. Unikl medic kat perak tu ddk hostel ke luar,xde hostel ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde .. duduk rumah sewa berdekatan .

      Delete
  13. Salam kak, kakak rasa foundation ni lebih bagus ke dari asasi ipta ? Saya nak tunggu keputusan upu dulu . Saya dapat foundation mcm kakak jugak . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama ja yang .. tapi based on experience akak, foundation di KMKN tu better . one of obvious reasons is pergi kelas 8sm - 2pm je compared to IPTA 8am-5am.

      Delete
  14. salam..kak.sye nk tanye??saye bdak lpasan spm 2014.saye dpt twran di unikl utk course medical assistant.course nie under mara or not.sbb rmai kwn saye ckp x semue course kat unikl under mara.boleh x kak beri pencerahan sket psal nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tawaran amar dari Mara, mmg under Mara . kalau dari UniKL, kena mohon MARA la . betul tu , tak semua dapat tapi mostly dapat . depend on gaji parent

      Delete
  15. salam...kak saye dpt course medical assitant kat unikl..saye bdak lpasan spm 2014.course tu under mara or not.sbb kwn saye ckp x semua course kat unikl under mara.bleh x kak beri pencerahan sket psal nie

    ReplyDelete
  16. Boleh mnta wechat or ape2 yg lebeh sng contact tak?nak tanya pasal unikl ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde wechat .. boleh direct message di insta @anysanezz

      Delete
    2. haha lawaknya...ni cari point nk ngorat letew...haha...cehhh...ingat student medic ni xdpat baca ke...haha...

      Delete
  17. Assalam kak, boleh x sya nk no tel kak? Sbb sya nk further study ke RCMP under medic, so sya nk tahu byk info dari kak..hehehe. As soon as possible yer kak, sbb sya nk interview next week 27/7/2015.. :)

    ReplyDelete
  18. salam kakak, saya pun nk interview next week 27/7/2015. cuma nak tanya soalan Mcat essey tu soalan macam mana ya.

    ReplyDelete
  19. salam kakak saya juga akan interview next week 27/7/2015. cuma nak tanya sikit soalan essey dalam ujian MCAT tu soalan yang macamana ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala tak ingat dah dik .. ni masa awal2 sis masuk dulu..

      Delete
  20. Wahh mcm best je kat rcmp ni hahaha. Tp kan sis, Nk tnya sikit ya, eduloan mara tu kan mcm mna kita nk apply? Apply before daftar ke after daftar? Mmg semua org dpat ke eduloan mara tu? Kalau ada pelajar yg xdpt, apa sebab2 yg membuatkan mereka xdpt?

    ReplyDelete
  21. Wahh mcm best je kat rcmp ni hahaha. Tp kan sis, Nk tnya sikit ya, eduloan mara tu kan mcm mna kita nk apply? Apply before daftar ke after daftar? Mmg semua org dpat ke eduloan mara tu? Kalau ada pelajar yg xdpt, apa sebab2 yg membuatkan mereka xdpt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. elaun mara tu kena apply dik. selalunya apply sebelum daftar . tak semua akn dapat elaun . tak dapat elaun selalunya sebab parent lebih income , or maybe di blacklist ke , or bukan bumiputra . tu yg saya tahu ;')

      Delete
  22. rumah fully finish dekat tasek kira dekat sangat dengan unikl..2 tingkat..boleh call kak nora 0195242830..

    ReplyDelete
  23. rumah fully finish dekat tasek kira dekat sangat dengan unikl..2 tingkat..boleh call kak nora 0195242830..

    ReplyDelete
  24. Salam kak. Mcm mana kita nak tau exact amount utk dip fisio ? Saya apply dip in fisio

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam . em tak sure la awak . maybe kalau nak tahu exact amount kena call office unikl..

      Delete
  25. hai , salam . i pun unikl jugak :') untung masuk unikl sbb mara haha . follow back oke

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam . haha a'ah betul tu.. ysyyyy ada geng !

      Delete
  26. Assalamualaikum akak . kalau nak masuk kos medoc unikl mesti foundation dulu eh kalau dari dip fisio ke medik bole ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. a'ah setahu saya kena ada foundation from mana2 untuk masuk medik. tapi tak sure jugak dik .

      Delete
  27. assalam kak. saya bakal masuk rcmp januari depan.third intake xD. sem ke berapa kena duduk rumah sewa ea kak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk rcmp kos apa ye dik ? kalau medik, from the beginning kena duduk rumah sewa :)

      Delete
  28. Salam, nak tanye macam mane dgn management die dgn account department die? boleh bagi review sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam .. management n account department utk kolej saya tu ok je .
      not perfect but not the worse.. sometimes misundertanding did occur but can be settled ;)

      Delete
    2. Assalammualaikum sis.saya dapat kos diploma in logistic kat unikl.cam mane nak apply loan mara.sblm dftar ke selaps daftar.btw org cakap mara skrg ade masalah.btul ke??

      Delete
  29. Hi assalamualaikum anis. Nak tanya if nak apply unikl intake July 2016 ni, and nak apply mara skrang (march), is it too late ke mcm mana?

    ReplyDelete
  30. akak study rcmp dpt scholarship or mara loan? mbbs dok luar from the first day lah? n after hbis fist kat kolej mara tu ade iv before msuk unikl ke cmne? tq

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum, Kak. Saya dapat tawaran untuk Foundation Science and Technology di Kolej MARA Kulim under UniKL. After habis Foundation, boleh apply ke RCMP ke tak Kak? Terima kasih banyak@ ye.

    ReplyDelete
  32. Kak still baca blog ni x huhu,saya dpt foundation engineering ktnkoleh mara,tapi org bnyk ckp yuran untuk smbung ijazah mahal,betul ka?

    ReplyDelete
  33. salam kak, kalau dpt foundation sc n tech but self sponsored, time degree pun kene self sponsored ke? takleh dpt pinjaman mara jugak ke untuk degree kalau cgpa time foundation tu okay?

    ReplyDelete
  34. salam kak, klau dpt foundation sc n tech self sponsored, time degree nnt pun kena self sponsored jugak ke? ke boleh jugak dpt tajaan mara untuk degree kalau pointer time foundation okay? please help

    ReplyDelete
  35. sis , saya cuma nak tanya , yuran yang berjumlah 7k hingga 11k tu kan , boleh bayar ansur atau , mara akan bagi pinjaman untuk bayar jumlah tersebut? yang selebihnya untuk yuran exam dan lain lain?

    ReplyDelete
  36. wahhh thank you bagi pendedahan yang bagus :)

    ReplyDelete
  37. Kalau kita apply unikl selepas sebulan result spm release boleh ke? Sebab tadi pergi kat web dia and dia tulis kat situ for spm 2015, kena apply after the result release. Explainnnnnn pls :'(

    ReplyDelete
  38. Assalammualaikum sis.saya dapat kos diploma in logistic kat unikl.cam mane nak apply loan mara.sblm dftar ke selaps daftar.btw org cakap mara skrg ade masalah.btul ke??

    ReplyDelete
  39. Assalammualaikum sis.saya dapat kos diploma in logistic kat unikl.cam mane nak apply loan mara.sblm dftar ke selaps daftar.btw org cakap mara skrg ade masalah.btul ke??

    ReplyDelete
  40. Assalammualaikum sis.saya dapat kos diploma in logistic kat unikl.cam mane nak apply loan mara.sblm dftar ke selaps daftar.btw org cakap mara skrg ade masalah.btul ke??

    ReplyDelete
  41. Assalammualaikum sis.saya dapat kos diploma in logistic kat unikl.cam mane nak apply loan mara.sblm dftar ke selaps daftar.btw org cakap mara skrg ade masalah.btul ke??

    ReplyDelete
  42. Assalammualaikum sis.saya dapat kos diploma in logistic kat unikl.cam mane nak apply loan mara.sblm dftar ke selaps daftar.btw org cakap mara skrg ade masalah.btul ke??

    ReplyDelete
  43. Assalamualaikum . saya nak buat permohonan ke unikl tapi kenapa laman web unikl tak boleh bukak ah ?? Adakah tarikh permohonan telah ditutup dan apa yang saya patut buat .Sila jawab dgn segera !

    ReplyDelete
  44. dowg tak sediakn asrama ea? susah la nak cari rumh skrg nie.. if ada pn kne beli brg2.. mcm awk.. brg2 asas mcm tu pn mahal.. huhuhu

    ReplyDelete
  45. salam... kak.. saya lepasan SPM 2016.. saya nk tanya kalau nk masuk rcmp ni... kena apply uniKL dulu ke.. adakah saya akn masuk asasi dulu ke... or trus dpt masuk rcmp

    ReplyDelete
  46. salam.. akk klau nk aplly rcmp ni kna apply ape2 foundation dulu ke.. or boleh trus masuk..??

    ReplyDelete
  47. salam akak amik medik bidang apa?

    ReplyDelete
  48. Kak, nak tanya, mcm mana ye kita nak apply pinjaman MARA tu?

    ReplyDelete
  49. Salam kak, mcm mana kita nak apply pinjaman MARA tu?

    ReplyDelete
  50. Salam sis... Saya baru je dapat tgok keputusan yg saya apply kat UniKL.. And I got Diploma in Chemical Engineering Technology (Food)... Intake May... So nak apply mara tu skang?! And macam mne nak mohon kat mara?!..

    ReplyDelete
  51. Do you need Personal Loan?
    Business Cash Loan?
    Unsecured Loan
    Fast and Simple Loan?
    Quick Application Process?
    Approvals within 24-72 Hours?
    No Hidden Fees Loan?
    Funding in less than 1 Week?
    Get unsecured working capital?
    Contact Us At :oceancashcapital@gmail.com
    Website http://oceancashmj.com
    Phone number :+1-6474-864-724 (Call/Whats app)

    LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
    ================================
    *Commercial Loans.
    *Personal Loans.
    *Business Loans.
    *Investments Loans.
    *Development Loans.
    *Acquisition Loans .
    *Construction loans.
    *Business Loans And many More:

    LOAN APPLICATION FORM:
    =================
    Full Name:................
    Loan Amount Needed:.
    Purpose of loan:.......
    Loan Duration:..
    Gender:.............
    Marital status:....
    Location:..........
    Home Address:..
    City:............
    Country:......
    Phone:..........
    Mobile / Cell:....
    Occupation:......
    Monthly Income:....

    Contact Us At :oceancashcapital@gmail.com
    Website http://oceancashmj.com
    Phone Number:+1-6474-864-724 (Call/Whats app)

    ReplyDelete
  52. Salam sis. Cara pemakaian untuk ke kelas macam mna ye. And macam mana nak buat pinjaman mara. Mohon pencerahan. Thank you

    ReplyDelete
  53. Assalamualaikum .Based on this year(2017) quests that people asked akak , akak tak reply pun . Why akak ? I got a lot of quests to ask you . I basically got the offer letter to kolej mara kulim (under unikl) n somehow my abah told me boleh further to RCMP . But the thing is , what makes RCMP better than other IPTAS? I am still waiting for upu result , just in case kolej mara kulim is not a good choice

    ReplyDelete
  54. Nak join unikl result kena padu ke

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.