x So, you want to know about UNIKL huh ? | Anys NADHILAH

So, you want to know about UNIKL huh ?

May 15, 2014

Hi ! Bismillahirahmanirahim.Let's straight to the point .
Ada sesiapa nak tahu pasal UNIKL ke ?



Well actually, I got a few requests from bloggers out there to narrate a little bit about UNIKL .
I can tell you about UNIKL, but of course it has to be specifically RCMP because I study here.



First , you have to know that I dont know much about UNIKL as I just go with the flow from the start(spm).

I never taught in my life I would continue my study at UNIKL, never, ever.
My dream was to continue my study at one of well known and ranked University in the world.
I used to be in ranked university , but at last, I choose MARA and end up at RCMP for 2 years and half only.

Sembang pasai UniKl, hang jangan ingat ada dekat KL ja nah , UNIKL ni ada 13 cawangan dalam seluruh Malaysia.

Pilih ja nak negeri mana , Kedah? Ipoh ? Lumut?
p/s tapi tak semua negeri ada
plus depend on hang nak sambung belajar bahagian apa .

UNIKL RCMP

UniKL RCMP adalah Institusi Pendidikan Tinggi MARA yang menawarkan kursus-kursus Sains Kesihatan merangkumi MBBS, Radiografi, Kejururawatan, Fisioterapi dan Farmasi

UNIKL MIAT

Malaysian Institute Of Aviation Technology - Sepang, Selangor

UNIVERSITI KUALA LUMPUR - UNIKL

UniKL adalah Institusi Pendidikan Tinggi MARA yang menawarkan kursus-kursus teknologi Kejuruteraan.
click here for programme offered in RCMP-MBBS

UNIKL ni adalah salah satu Uni under MARA . which is separuh kerajaan dan separuh swasta .
pendek kata UNIKL is Private University lah senang ,
tapi tapi yuran dia jauh lebih murah drpd yuran di Uni swasta yang lain.
kalau tak mimpi jalah hoi nak masuk Uni Swasta mcm Ling Kok Wing semua.



by the way , cakap pasal yuran, Setiap yuran pengajian pihak MARA yang akan tanggung (kalau dapat pinjaman MARA lah
but mostly dapat pinjaman ,Ya ! ada ja yang masuk UNIKL tapi tak dapat pinjaman MARA,depend on gaji parent, pihak MARA dah letak range yang tertentu)
tapi first day pendaftaran di UniKL tetap perlu mengeluarkan sejumlah wang.
Macam aku, medic di RCMP , if not mistaken . RM500+ only . Ni first day kena bayar time daftar .
Time daftar tu mesti la kena bawak semua borang2 yang pihak RCMP bagi.
Hari ni jugaklah matrik kad dibuat semua. so make up n pakai tudung cecantik :D

Best part, on the next day,kitorang pergi Pulau Pangkor,
orientasi 3 hari 2 malam di Pulauuu. weeee~ permulaan yang bagus angat !

Cakap pasal pinjaman MARA , nama pun pinjaman, so memang kena bayar balik. Tak kira lah anda pelajar cemerlang ke , kurang cemerlang ke, no status quo. semua kena bayar.
Lates perjumpaan dengan MARA(2014), kitorang SPC kena bayar minimum 20% daripada total pinjaman which is so much contradict with the batches before us , only 2% hmm (tengok result jugak)


SOCIAL LIFE
Aku tak tahu sangat pasal sukan di UNIKL, tapi antara UNIKL dan UNIKL yang lain selalu ada ja pertandingan apa-apa .
eg bola jaring ke, ragbi ke . its sound fun ,sebab boleh jumpa lagi ramai orang .. tapi.. aku belom penah lagi join any of them.
teringin .. tapi tak sanggup nak ponteng kelas   -w-
bvaiknya dak ni .

by the way, dekat RCMP takde padang-padang,court-court semua. Semua kena sendiri.
but no worries.u oll kat Ipoh kot.
jalan kejap,nampak Taman Polo,jalan kejap nampak padang hoki,nampak swimming pool,court tennis, badminton.
deyyy macha,! mana larat nak list semua.

Swimming :D


Fly away on Kelly's Castle

Refleksologi di Taman Polo

Roller blade !
semua gambar ciplak dari stegram @anysanezz :p

Because you live in rent house , so suka hati awak lah nak pergi and balik pukul berape.
shopping mole pon banyaksss. (If u're medic RCMPian)
tapi kalau dah jadi medic student, takde maknanya semua tu.(yekerrrr)
em Laser Tag pon dekat je :D
Penuhkan aktiviti di hujung minggu
The Lost World
sejak aku dok Ipoh ni, dah macam-macam tempat aku jelajah.kadang-kadang aku rasa , orang tipu je cakap budak medic takde life . Budak mediclah paling ada life and relaxxxx  man ! (sedapkan hati)
yang paling penting, uoll tahu uruskan masa .. and kalau belajar, belajar betul-betul plus jangan malas baca buku . tu je hokay.
As simple as that <3


ACCOMODATION
sebelum tu , u guys have to know that you need to find rent house on your own. Pihak RCMP takkan sibuk sikit pon. tapi jangan risau, kalau korang takleh turun Ipoh sendiri, korang boleh je minta tolong any senior .

My experience , rumah kitorang adalah rumah senior Year 5 yang baru je graduate . macam tepat-tepat je dorang keluar, kitorang masuk.. kebetulan one of a senior lived in that house before is one of my housemate's sister,so lagi senang nak negotiate dengan owner rumah. Rumah tu kitorang rent one month before kitorang masuk,sebab takut orang lain sewa dulu . and rumah yang aku tinggal tu, not furnish at all .
hmm , macam rugi sikit sebab sewa mahal jugak. RM900 .5bilik tidur + 3bilik air . tapi luas sangat.
disebabkan not furnish at all, semua barang dalam rumah tu, kitorang kena cari sendiri except dapur,.

Mesin basuh, peti ais,mangga pagar,katil,tilam,almari baju,almari buku,meja buku,kerusi,extension,internet wifi and lists go on............................

Nasihat aku,korang cari la rumah yang fully furnish, RM1000 je ,compared to my house RM900 no furniture at all , beza RM100 je kan .?
kalau fully furnish,siap air cond lagi..
so make the best decision okay.

banyak lagi benda lain nak cerita, kita sambung next part la kay kay kayy ..
next part, aku akan overview sikit,roughly pasal rutin pelajar perubatan di RCMP.
Aku akan cuba include the environment,college system,lecturers and etc.Insyallah tu pon kalau ada yang berminat nak tahu.

kalau ada pape kekeliruan ke , tak pasti ke , jangan segan-segan drop a comment .

Terima kasih sudi baca :')

104 comments

  1. good sharing untuk mereka yang nak sambung belajar ni UNIKL

    ReplyDelete
    Replies

    1. Do you need Personal Loan?
      Business Cash Loan?
      Unsecured Loan
      Fast and Simple Loan?
      Quick Application Process?
      Approvals within 24-72 Hours?
      No Hidden Fees Loan?
      Funding in less than 1 Week?
      Get unsecured working capital?
      Contact Us At :oceancashcapital@gmail.com
      Phone number :+16474864724 (Whatsapp Only)

      LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
      ================================
      *Commercial Loans.
      *Personal Loans.
      *Business Loans.
      *Investments Loans.
      *Development Loans.
      *Acquisition Loans .
      *Construction loans.
      *Credit Card Clearance Loan
      *Debt Consolidation Loan
      *Business Loans And many More:

      LOAN APPLICATION FORM:
      =================
      Full Name:................
      Loan Amount Needed:.
      Purpose of loan:.......
      Loan Duration:..
      Gender:.............
      Marital status:....
      Location:..........
      Home Address:..
      City:............
      Country:......
      Phone:..........
      Mobile / Cell:....
      Occupation:......
      Monthly Income:....

      Contact Us At oceancashcapital@gmail.com
      Phone number :+16474864724 (Whatsapp Only)

      Delete
  2. Very interesting article, I really enjoyed every article of this blog, and I learned a lot from here. Thank you for sharing with us. Visit my blog dofollow auto approve http://goo.gl/31NAio.

    ReplyDelete
  3. akk tanak tahu pasal u!!! hehee.... akk dari dulu malas belajar...

    ReplyDelete
  4. wah unikl..teringat iklan dia kat tv
    lim kok wing..acha septriasa study kat situ
    beznye..

    ReplyDelete
  5. Nak komen dekat segmen blogger aktif..tp...1k ++ haha..tahniah! Ingat nk komen kacau2 je td..

    ReplyDelete
  6. Thank you kak. Ade Wechat x..Senang nak tanye pape. Heee :)

    ReplyDelete
  7. Kalau unikl miit sama jugak ke boleh dudok rumah sendiri?ke kena dudok hostel?pls reply

    ReplyDelete
  8. Klau unikl miit sama jugak ke boleh tinggal rmh sendiri?ke kena dudok asrama?pls reply

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dpt uniKL Miit..kos dip in multimedia..yuran pengajian..RM27000..mahal jgk eh..mcm mna saya nk dptkan bantuan MARA eh??? pls replyy

      Delete
  9. after spm, mcm mne nk apply unikl kat rcmp.. intake bile??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena buka website selalu.. google je website rcmp unikl

      Delete
  10. masuk dulu nnty baru apply scholarship mara ke cam mne??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau akak , apply mara dulu ..

      Delete
    2. Macam mana nak apply mara dulu baru masuk? Kena pergi mara ambik borang ke?

      Delete
    3. Kak,mcm mane nk apply mara dulu??unikl bagi mase dulu ke sebelum masuk untuk apply mara??

      Delete
  11. Replies
    1. a'ahh . akak foundation di KMKN dulu

      Delete
    2. Result kakak masa asasi hari tu berapa ye klo bole sy tahu?

      Delete
  12. Unikl medic kat perak tu ddk hostel ke luar,xde hostel ke

    ReplyDelete
  13. Salam kak, kakak rasa foundation ni lebih bagus ke dari asasi ipta ? Saya nak tunggu keputusan upu dulu . Saya dapat foundation mcm kakak jugak . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama ja yang .. tapi based on experience akak, foundation di KMKN tu better . one of obvious reasons is pergi kelas 8sm - 2pm je compared to IPTA 8am-5am.

      Delete
  14. salam..kak.sye nk tanye??saye bdak lpasan spm 2014.saye dpt twran di unikl utk course medical assistant.course nie under mara or not.sbb rmai kwn saye ckp x semue course kat unikl under mara.boleh x kak beri pencerahan sket psal nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tawaran amar dari Mara, mmg under Mara . kalau dari UniKL, kena mohon MARA la . betul tu , tak semua dapat tapi mostly dapat . depend on gaji parent

      Delete
  15. salam...kak saye dpt course medical assitant kat unikl..saye bdak lpasan spm 2014.course tu under mara or not.sbb kwn saye ckp x semua course kat unikl under mara.bleh x kak beri pencerahan sket psal nie

    ReplyDelete
  16. Boleh mnta wechat or ape2 yg lebeh sng contact tak?nak tanya pasal unikl ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde wechat .. boleh direct message di insta @anysanezz

      Delete
    2. haha lawaknya...ni cari point nk ngorat letew...haha...cehhh...ingat student medic ni xdpat baca ke...haha...

      Delete
  17. Assalam kak, boleh x sya nk no tel kak? Sbb sya nk further study ke RCMP under medic, so sya nk tahu byk info dari kak..hehehe. As soon as possible yer kak, sbb sya nk interview next week 27/7/2015.. :)

    ReplyDelete
  18. salam kakak, saya pun nk interview next week 27/7/2015. cuma nak tanya soalan Mcat essey tu soalan macam mana ya.

    ReplyDelete
  19. salam kakak saya juga akan interview next week 27/7/2015. cuma nak tanya sikit soalan essey dalam ujian MCAT tu soalan yang macamana ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala tak ingat dah dik .. ni masa awal2 sis masuk dulu..

      Delete
  20. Wahh mcm best je kat rcmp ni hahaha. Tp kan sis, Nk tnya sikit ya, eduloan mara tu kan mcm mna kita nk apply? Apply before daftar ke after daftar? Mmg semua org dpat ke eduloan mara tu? Kalau ada pelajar yg xdpt, apa sebab2 yg membuatkan mereka xdpt?

    ReplyDelete
  21. Wahh mcm best je kat rcmp ni hahaha. Tp kan sis, Nk tnya sikit ya, eduloan mara tu kan mcm mna kita nk apply? Apply before daftar ke after daftar? Mmg semua org dpat ke eduloan mara tu? Kalau ada pelajar yg xdpt, apa sebab2 yg membuatkan mereka xdpt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. elaun mara tu kena apply dik. selalunya apply sebelum daftar . tak semua akn dapat elaun . tak dapat elaun selalunya sebab parent lebih income , or maybe di blacklist ke , or bukan bumiputra . tu yg saya tahu ;')

      Delete
  22. rumah fully finish dekat tasek kira dekat sangat dengan unikl..2 tingkat..boleh call kak nora 0195242830..

    ReplyDelete
  23. rumah fully finish dekat tasek kira dekat sangat dengan unikl..2 tingkat..boleh call kak nora 0195242830..

    ReplyDelete
  24. Salam kak. Mcm mana kita nak tau exact amount utk dip fisio ? Saya apply dip in fisio

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam . em tak sure la awak . maybe kalau nak tahu exact amount kena call office unikl..

      Delete
  25. hai , salam . i pun unikl jugak :') untung masuk unikl sbb mara haha . follow back oke

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam . haha a'ah betul tu.. ysyyyy ada geng !

      Delete
  26. Assalamualaikum akak . kalau nak masuk kos medoc unikl mesti foundation dulu eh kalau dari dip fisio ke medik bole ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. a'ah setahu saya kena ada foundation from mana2 untuk masuk medik. tapi tak sure jugak dik .

      Delete
  27. assalam kak. saya bakal masuk rcmp januari depan.third intake xD. sem ke berapa kena duduk rumah sewa ea kak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk rcmp kos apa ye dik ? kalau medik, from the beginning kena duduk rumah sewa :)

      Delete
  28. Salam, nak tanye macam mane dgn management die dgn account department die? boleh bagi review sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam .. management n account department utk kolej saya tu ok je .
      not perfect but not the worse.. sometimes misundertanding did occur but can be settled ;)

      Delete
    2. Assalammualaikum sis.saya dapat kos diploma in logistic kat unikl.cam mane nak apply loan mara.sblm dftar ke selaps daftar.btw org cakap mara skrg ade masalah.btul ke??

      Delete
  29. Hi assalamualaikum anis. Nak tanya if nak apply unikl intake July 2016 ni, and nak apply mara skrang (march), is it too late ke mcm mana?

    ReplyDelete
  30. akak study rcmp dpt scholarship or mara loan? mbbs dok luar from the first day lah? n after hbis fist kat kolej mara tu ade iv before msuk unikl ke cmne? tq

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum, Kak. Saya dapat tawaran untuk Foundation Science and Technology di Kolej MARA Kulim under UniKL. After habis Foundation, boleh apply ke RCMP ke tak Kak? Terima kasih banyak@ ye.

    ReplyDelete
  32. Kak still baca blog ni x huhu,saya dpt foundation engineering ktnkoleh mara,tapi org bnyk ckp yuran untuk smbung ijazah mahal,betul ka?

    ReplyDelete
  33. salam kak, kalau dpt foundation sc n tech but self sponsored, time degree pun kene self sponsored ke? takleh dpt pinjaman mara jugak ke untuk degree kalau cgpa time foundation tu okay?

    ReplyDelete
  34. salam kak, klau dpt foundation sc n tech self sponsored, time degree nnt pun kena self sponsored jugak ke? ke boleh jugak dpt tajaan mara untuk degree kalau pointer time foundation okay? please help

    ReplyDelete
  35. sis , saya cuma nak tanya , yuran yang berjumlah 7k hingga 11k tu kan , boleh bayar ansur atau , mara akan bagi pinjaman untuk bayar jumlah tersebut? yang selebihnya untuk yuran exam dan lain lain?

    ReplyDelete
  36. wahhh thank you bagi pendedahan yang bagus :)

    ReplyDelete
  37. Kalau kita apply unikl selepas sebulan result spm release boleh ke? Sebab tadi pergi kat web dia and dia tulis kat situ for spm 2015, kena apply after the result release. Explainnnnnn pls :'(

    ReplyDelete
  38. Assalammualaikum sis.saya dapat kos diploma in logistic kat unikl.cam mane nak apply loan mara.sblm dftar ke selaps daftar.btw org cakap mara skrg ade masalah.btul ke??

    ReplyDelete
  39. Assalammualaikum sis.saya dapat kos diploma in logistic kat unikl.cam mane nak apply loan mara.sblm dftar ke selaps daftar.btw org cakap mara skrg ade masalah.btul ke??

    ReplyDelete
  40. Assalammualaikum sis.saya dapat kos diploma in logistic kat unikl.cam mane nak apply loan mara.sblm dftar ke selaps daftar.btw org cakap mara skrg ade masalah.btul ke??

    ReplyDelete
  41. Assalammualaikum sis.saya dapat kos diploma in logistic kat unikl.cam mane nak apply loan mara.sblm dftar ke selaps daftar.btw org cakap mara skrg ade masalah.btul ke??

    ReplyDelete
  42. Assalammualaikum sis.saya dapat kos diploma in logistic kat unikl.cam mane nak apply loan mara.sblm dftar ke selaps daftar.btw org cakap mara skrg ade masalah.btul ke??

    ReplyDelete
  43. Assalamualaikum . saya nak buat permohonan ke unikl tapi kenapa laman web unikl tak boleh bukak ah ?? Adakah tarikh permohonan telah ditutup dan apa yang saya patut buat .Sila jawab dgn segera !

    ReplyDelete
  44. dowg tak sediakn asrama ea? susah la nak cari rumh skrg nie.. if ada pn kne beli brg2.. mcm awk.. brg2 asas mcm tu pn mahal.. huhuhu

    ReplyDelete
  45. salam... kak.. saya lepasan SPM 2016.. saya nk tanya kalau nk masuk rcmp ni... kena apply uniKL dulu ke.. adakah saya akn masuk asasi dulu ke... or trus dpt masuk rcmp

    ReplyDelete
  46. salam.. akk klau nk aplly rcmp ni kna apply ape2 foundation dulu ke.. or boleh trus masuk..??

    ReplyDelete
  47. salam akak amik medik bidang apa?

    ReplyDelete
  48. Kak, nak tanya, mcm mana ye kita nak apply pinjaman MARA tu?

    ReplyDelete
  49. Salam kak, mcm mana kita nak apply pinjaman MARA tu?

    ReplyDelete
  50. Salam sis... Saya baru je dapat tgok keputusan yg saya apply kat UniKL.. And I got Diploma in Chemical Engineering Technology (Food)... Intake May... So nak apply mara tu skang?! And macam mne nak mohon kat mara?!..

    ReplyDelete
  51. Do you need Personal Loan?
    Business Cash Loan?
    Unsecured Loan
    Fast and Simple Loan?
    Quick Application Process?
    Approvals within 24-72 Hours?
    No Hidden Fees Loan?
    Funding in less than 1 Week?
    Get unsecured working capital?
    Contact Us At :oceancashcapital@gmail.com
    Website http://oceancashmj.com
    Phone number :+1-6474-864-724 (Call/Whats app)

    LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
    ================================
    *Commercial Loans.
    *Personal Loans.
    *Business Loans.
    *Investments Loans.
    *Development Loans.
    *Acquisition Loans .
    *Construction loans.
    *Business Loans And many More:

    LOAN APPLICATION FORM:
    =================
    Full Name:................
    Loan Amount Needed:.
    Purpose of loan:.......
    Loan Duration:..
    Gender:.............
    Marital status:....
    Location:..........
    Home Address:..
    City:............
    Country:......
    Phone:..........
    Mobile / Cell:....
    Occupation:......
    Monthly Income:....

    Contact Us At :oceancashcapital@gmail.com
    Website http://oceancashmj.com
    Phone Number:+1-6474-864-724 (Call/Whats app)

    ReplyDelete
  52. Salam sis. Cara pemakaian untuk ke kelas macam mna ye. And macam mana nak buat pinjaman mara. Mohon pencerahan. Thank you

    ReplyDelete
  53. Assalamualaikum .Based on this year(2017) quests that people asked akak , akak tak reply pun . Why akak ? I got a lot of quests to ask you . I basically got the offer letter to kolej mara kulim (under unikl) n somehow my abah told me boleh further to RCMP . But the thing is , what makes RCMP better than other IPTAS? I am still waiting for upu result , just in case kolej mara kulim is not a good choice

    ReplyDelete
  54. Nak join unikl result kena padu ke

    ReplyDelete
  55. Cuma tolong jawabkan, Mara dh x bgi pinjaman utk Unikl skrg. Ekonomi x ok. Kne buat pinjaman ptptn je skrg.
    Unikl RCMP dah ada 2 campus. Main campus hnye utk student medic, n 2nd campus kt tasek, utk student sains kesihatan (radiography, nursing, pharmacy). Tapi ada khabar angin yg student sains kesihatan kt 2nd campus akn dipindahkn ke main campus balik, sbb 2nd campus trcemar dgn air pollution dri asap kilang2 brdekatan. Not sure betul ke tak. Tq

    ReplyDelete

  56. Do you need Personal Loan?
    Business Cash Loan?
    Unsecured Loan
    Fast and Simple Loan?
    Quick Application Process?
    Approvals within 24-72 Hours?
    No Hidden Fees Loan?
    Funding in less than 1 Week?
    Get unsecured working capital?
    Email us:(flourishloancredite@gmail.com
    Application Form:
    =================
    Full Name:................
    Loan Amount Needed:.
    Purpose of loan:.......
    Loan Duration:..
    Gender:.............
    Marital status:....
    Location:..........
    Home Address:..
    City:............
    Country:......
    Phone:..........
    Mobile / Cell:....
    Occupation:......
    Monthly Income:....
    Email us(flourishloancredite@gmail.com)

    ReplyDelete

  57. Do you need Personal Loan?
    Business Cash Loan?
    Unsecured Loan
    Fast and Simple Loan?
    Quick Application Process?
    Approvals within 24-72 Hours?
    No Hidden Fees Loan?
    Funding in less than 1 Week?
    Get unsecured working capital?
    Email us:(flourishloancredite@gmail.com
    Application Form:
    =================
    Full Name:................
    Loan Amount Needed:.
    Purpose of loan:.......
    Loan Duration:..
    Gender:.............
    Marital status:....
    Location:..........
    Home Address:..
    City:............
    Country:......
    Phone:..........
    Mobile / Cell:....
    Occupation:......
    Monthly Income:....
    Email us(flourishloancredite@gmail.com)

    ReplyDelete
  58. saya ingin kembali semua kemuliaan kepada Allah SWT atas apa yang dia gunakan Ibu Rossa lakukan dalam hidup saya, nama saya adalah Mira Binti muhammad dari klang di malaysia, saya seorang janda dengan 2 anak, suami saya mati dalam kemalangan kereta dan sejak itu kehidupan menjadi sangat kasar bagi saya dan keluarganya dan saya telah cuba untuk mendapatkan pinjaman dari bank-bank di sini di malaysia dan saya dinafikan dan ditolak kerana saya tidak mempunyai cagaran dan tidak boleh mendapatkan pinjaman dari bank dan saya sangat sedih
    pada hari ini yang setia ketika saya melalui internet, saya melihat kesaksian Annisa berkarya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Rossa dan saya menghubunginya untuk bertanya tentang ibu Rossa dan betapa benarnya pinjaman dari ibu Rossa dan dia memberitahu saya memang benar dan saya menghubungi Ibu Rossa dan memohon pinjaman dan pinjaman saya diproses dan diluluskan dan dalam masa 24 jam saya mendapat amaran wang pinjaman saya dalam akaun saya dan ketika saya menyemak akaun saya pinjaman saya utuh dan saya sangat gembira dan saya telah bersumpah bahawa mana-mana syarikat yang meminjamkan pinjaman saya akan memberi keterangan mengenai syarikat itu, jadi saya ingin menggunakan ini medium untuk memberi nasihat kepada semua orang yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi ibu Rossa melalui e-mel: rossastanleyloancompany@gmail.com dan anda boleh juga menghubungi saya melalui e-mel saya: mirabintimuhammed@gmail.com untuk maklumat dan juga kawan saya Annisa Barkarya melalui e-melnya: annisaberkarya@gmail.com

    ReplyDelete
  59. Halo,
    Nama saya Puan Joan Lukas, saya seorang pemberi pinjaman pinjaman swasta dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat pinjaman Joan Lukas di mana saya menawarkan pelbagai jenis pinjaman kepada individu dan badan korporat dengan kadar faedah yang berpatutan sebanyak 2%. Adakah anda memerlukan pinjaman tidak bercagar untuk melabur dalam perniagaan anda, membayar hutang, atau membina sebuah rumah yang anda telah ditolak oleh mana-mana institusi kewangan atau bank? maka bimbang lagi, kerana anda berada di syarikat pinjaman yang tepat yang akan mengubah status kewangan anda menjadi lebih baik
    hubungi kami hari ini untuk apa-apa amaun pinjaman melalui e-mel: joanlukasloancompany@gmail.com

    ReplyDelete
  60. nak tnya,unikl ada x twinning program ngan uni luar ngara dlm medical course nim

    ReplyDelete
  61. UniKL ni kerajaan or swasta????

    ReplyDelete
  62. Nak tanya . Unikl ni okay ke kalau untuk kos nursing ? Pinjaman mara dia senang proses ke ?

    ReplyDelete
  63. Hi korang! SR dah habis belajar dekat UniKL Business School taw! Alhamdulillah. Bulan Oktober ni akak convo! Hehe. Nak tahu kisah perjalanan sepanjang belajar dekat UniKL Business School? Meh baca blog akak. Bonus: Coretan ERASMUS+ di Kozminski University, Poland. Yang berminat untuk mohon ISEM UniKL/ERASMUS+, anda wajib belek blog SR! hee.

    PENGALAMAN PROGRAM PERTUKARAN PELAJAR UNIKL BUSINESS SCHOOL (KLIK DI SINI)

    ReplyDelete
  64. Hi tuan blog yang comel dan readers semua! Hehe. Hi korang! SR dah habis belajar dekat UniKL Business School taw! Alhamdulillah. Bulan Oktober ni convo! Hehe. Nak tahu kisah perjalanan sepanjang belajar dekat UniKL Business School? Meh baca blog SR. Bonus: Pengalaman program pertukaran pelajar di Kozminski University, Poland (ERASMUS+/ISEM UNIKL)

    PENGALAMAN PROGRAM PERTUKARAN PELAJAR UNIKL BUSINESS SCHOOL (KLIK DI SINI)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry if I am asking,diploma from unikl,boleh sambung ke ijazah tak?and one more can we apply for work agency based on our diploma from unikl?

      Delete
  65. Assalamualaikum..Unikl ni kalau ambik asrama bole bawak kenderaan sendiri x

    ReplyDelete
  66. hii! i just want to know what is the best telco line to use at rcmp? what kind of phone line do u use when u were studying there? thankss..

    ReplyDelete
  67. Halo,
     Saya Puan Elina Johnson, ELINA JOHNSON LOAN FIRM, di sini datang pinjaman asli yang akan mengubah hidup anda menjadi yang lebih baik, sebuah syarikat pinjaman pinjaman, Diberikan dan Berlesen untuk menawarkan pinjaman kepada individu, syarikat swasta dan orang yang memerlukan bantuan kewangan dalam tahap keuntungan yang rendah sebanyak 2%.

    Saya Puan Elina Johnson, akan memberikan yang terbaik kepada penghormatan kami kepada semua pemohon yang sah. Anda tidak akan kecewa dengan saya dalam urusan perniagaan ini kerana syarikat itu akan memastikan pinjaman anda sampai kepada anda, ia tidak juga berakhir di sana, kami mempunyai pasukan expatrate yang memahami undang-undang melabur, mereka akan membantu anda, memberi anda petua yang akan menguruskan pelaburan anda yang anda melabur pinjaman anda, jadi anda tidak akan bangkrut lagi dalam hidup anda dan tawaran hebat ini datang dengan pinjaman anda, Hubungi kami hari ini melalui e-mel elinajohnson22@gmail.com

    Perkhidmatan kami termasuk yang berikut:

    * Pinjaman peribadi
    * Pinjaman Bercagar
    * Pinjaman tidak berpagar
    * Hasil pinjaman
    * Latihan Pinjaman
    * Pinjaman ikrar pinjaman
    * Bayaran pinjaman
    * Pinjaman pelajar
    * Pinjaman Komersial
    * Pinjaman Auto
    * Resolusi Pinjaman
    * Pinjaman Pembangunan
    * Pinjaman pinjaman Jabatan
    * Pinjaman Perniagaan
    * Pinjaman pendidikan
    * Pelantikan patah

    Sila isi borang permohonan pinjaman di bawah dan kembalikan kepada kami untuk memberi kami lebih baik melalui e-mel:
    elinajohnson22@gmail.com


    DATA PEMOHON

    1) Nama Penuh:
    2) Negara:
    3) Alamat:
    4) Nyatakan:
    5) Jantina:
    6) Status Perkahwinan:
    7) Pekerjaan:
    8) Nombor Telefon:
    9) Kedudukan semasa di tempat kerja:
    10) Pendapatan bulanan:
    11) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan:
    12) Tempoh Pinjaman:
    13) Tujuan Pinjaman:
    14) Agama:
    15) Pernahkah anda memohon sebelum:
    16) Tarikh lahir:
    terima kasih,
    Puan Elina Johnson (elinajohnson22@gmail.com)

    ReplyDelete
  68. Halo, semuanya, tolong, saya ingin segera menggunakan media ini untuk membagikan kesaksian saya tentang bagaimana Tuhan mengarahkan saya kepada pemberi pinjaman kredit yang benar-benar mengubah hidup saya yang miskin dengan seorang wanita kaya dan sekarang saya memiliki kehidupan yang sehat tanpa tekanan dan kesulitan keuangan,

     Setelah berbulan-bulan mencoba mendapatkan pinjaman di internet dan saya telah ditipu 400 juta saya menjadi sangat putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari pemberi pinjaman online yang sah dalam kredit dan tidak akan menambah rasa sakit saya, jadi saya memutuskan untuk beralih ke teman saya untuk saran tentang cara mendapatkan pinjaman online, kami membicarakannya dan kesimpulan yang kami sampaikan kepadanya tentang seorang wanita bernama Ny. Theresa yang merupakan CEO dari Pinjaman Theresa. Perusahaan

     Saya mengajukan jumlah pinjaman (800 juta) dengan suku bunga rendah 2%, sehingga pinjaman disetujui dengan mudah tanpa tekanan dan semua persiapan dilakukan dengan transfer kredit, karena fakta bahwa tidak memerlukan jaminan untuk transfer pinjaman, saya hanya diminta untuk mendapatkan sertifikat perjanjian lisensi mereka untuk mentransfer kredit saya dan dalam waktu kurang dari dua jam uang pinjaman telah disetorkan ke rekening bank saya.

    Saya pikir itu lelucon sampai saya menerima telepon dari bank saya bahwa akun saya telah dikreditkan dengan jumlah 800 juta. Saya sangat senang bahwa akhirnya Tuhan menjawab doa saya dengan memesan pemberi pinjaman saya dengan kredit saya yang sebenarnya, yang dapat memberikan keinginan hati saya.

    Terima kasih banyak kepada Ny. Theresa untuk menjadikan hidup ini adil bagi saya, jadi saya sarankan siapa pun yang tertarik mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Ms. Theresa dengan ramah melalui email Theresaloancompany@gmail.com untuk informasi lebih lanjut tentang cara mendapatkan pinjaman Anda,

    Jadi terima kasih banyak telah meluangkan waktu Anda untuk membaca tentang kesuksesan saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup Anda.
    Saya beri nama martini, Anda dapat menghubungi saya untuk referensi lebih lanjut melalui email saya: martinimarais1986@gmail.com atau fatma melalui feyzilfatma@gmail.com. Terima kasih

    ReplyDelete
  69. Halo, semua orang, tolong, saya dengan cepat mahu menggunakan media ini untuk berkongsi kesaksian saya tentang bagaimana Tuhan mengarahkan saya kepada pemberi kredit yang benar-benar mengubah hidup saya daripada kemiskinan kepada seorang wanita kaya dan sekarang saya mempunyai kehidupan yang sihat tanpa tekanan dan kesulitan kewangan,

    Selepas berbulan-bulan cuba mendapatkan pinjaman di internet dan saya telah ditipu dari 400 juta, saya menjadi sangat terdesak untuk mendapatkan pinjaman daripada pemberi pinjaman dalam talian yang sah dalam kredit dan tidak akan meningkatkan kesakitan saya, jadi saya memutuskan untuk beralih kepada rakan saya untuk nasihat tentang bagaimana untuk mendapatkan pinjaman dalam talian, kami bercakap mengenainya dan kesimpulannya adalah tentang seorang wanita bernama Puan Maria yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Maria Loan. Syarikat

    Saya memohon untuk pinjaman (900 juta) dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%, supaya pinjaman yang diluluskan itu mudah tanpa tekanan dan semua persiapan telah dibuat dengan pemindahan kredit, kerana fakta bahawa ia tidak memerlukan cagaran untuk pemindahan daripada pinjaman, saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sijil perjanjian lesen mereka untuk memindahkan kredit saya dan dalam masa kurang dari dua jam wang pinjaman telah dimasukkan ke dalam akaun bank saya.

    Saya fikir ia adalah satu jenaka sehingga saya menerima panggilan dari bank saya bahawa akaun saya telah dikreditkan dengan jumlah 900 juta. Saya sangat gembira bahawa akhirnya Tuhan menjawab doa saya dengan memerintahkan pemberi pinjaman saya dengan kredit sebenar saya, yang boleh memberi harapan saya.

    Terima kasih banyak kepada Cik Maria kerana membuat hidup adil untuk saya, jadi saya menasihati sesiapa yang berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Puan Maria dengan baik melalui E-mel (mariaalexander818@gmail.com) ATAU Via Whatsapp (+1 651-243 -8090) untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang bagaimana untuk mendapatkan pinjaman anda,

    Jadi, terima kasih banyak kerana mengambil masa anda membaca tentang kejayaan saya dan saya berdoa agar Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup anda.
    Nama saya adalah kabu layu, anda boleh menghubungi saya untuk rujukan lebih lanjut melalui e-mel saya: (kabulayu18@gmail.com)

    Terima kasih semua.

    ReplyDelete
  70. is it possible for someone utk dipilih or join mbbs program even dpt band 3 for muet but had a god pointer. (which is 3.5 and above)

    ReplyDelete
  71. KABAR BAIK!!!

    Nama saya Dian Pelangi dari Jakarta di Indonesia, saya seorang perancang busana dan saya ingin menggunakan media ini untuk memberi tahu semua orang agar berhati-hati mendapatkan pinjaman di internet, jadi banyak pemberi pinjaman di sini adalah penipu dan mereka ada di sini. menipu Anda dengan uang hasil jerih payah Anda, saya mengajukan pinjaman untuk sekitar Rp900.000.000 wanita di Malaysia dan saya kehilangan sekitar 29 juta tanpa mengambil pinjaman, saya membayar hampir 29 juta masih saya tidak mendapatkan pinjaman dan bisnis saya Tentang menabrak karena hutang.

    Sebagai pencarian saya untuk perusahaan pinjaman pribadi yang andal, saya melihat iklan online lainnya dan nama perusahaan itu adalah PERUSAHAAN PINJAMAN DUNIA. Saya kehilangan 15 juta bersama mereka dan sampai hari ini, saya tidak pernah menerima pinjaman yang saya usulkan.

    Ya Tuhan, teman-teman saya yang mengajukan pinjaman juga menerima pinjaman itu, memperkenalkan saya ke sebuah perusahaan yang dapat dipercaya di mana Mrs. Christabel bekerja sebagai manajer cabang, dan saya mengajukan pinjaman sebesar Rp900.000.000 dan mereka meminta kredensial saya, Dan setelah itu mereka selesai memverifikasi perincian saya, pinjaman itu disetujui untuk saya dan saya pikir itu hanya lelucon, dan mungkin ini adalah salah satu tindakan curang yang membuat saya kehilangan uang, tetapi saya terpana. Ketika saya mendapatkan pinjaman saya dalam waktu kurang dari 6 jam dengan suku bunga rendah 1% tanpa jaminan.

    Saya sangat senang bahwa ALLAH menggunakan teman saya yang menghubungi mereka dan memperkenalkan saya kepada mereka dan karena saya selamat dari membuat bisnis saya melonjak di udara dan dilikuidasi dan sekarang bisnis saya terbang tinggi di Indonesia dan tidak ada yang akan mengatakannya. tahu tentang perusahaan fashion.

    Jadi saya menyarankan semua orang yang tinggal di Indonesia dan negara lain yang membutuhkan pinjaman untuk satu tujuan atau yang lain untuk menghubungi
    ibu christabel melalui email: (christabelloancompany@gmail.com)

    Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: (lianmeylady@gmail.com) dan Sety memperkenalkan dan berbicara tentang christabel, dia juga mendapat pinjaman baru dari christabel, Anda juga dapat menghubungi dia melalui emailnya: permatabudiwati@gmail.com Sekarang, semua Yang akan saya lakukan adalah berusaha memenuhi pembayaran pinjaman yang saya kirimkan langsung ke akun mereka setiap bulan.

    Sepatah kata untuk orang bijak sudah cukup


    Terima kasih sekali lagi untuk membaca kesaksian saya, dan semoga Tuhan terus memberkati kami dan memberi kami umur panjang dan kehidupan yang makmur dan semoga Tuhan melakukan pekerjaan baik yang sama dalam hidup Anda.

    ReplyDelete
  72. KABAR BAIK!!!

    Nama saya Dian Pelangi dari Jakarta di Indonesia, saya seorang perancang busana dan saya ingin menggunakan media ini untuk memberi tahu semua orang agar berhati-hati mendapatkan pinjaman di internet, jadi banyak pemberi pinjaman di sini adalah penipu dan mereka ada di sini. menipu Anda dengan uang hasil jerih payah Anda, saya mengajukan pinjaman untuk sekitar Rp900.000.000 wanita di Malaysia dan saya kehilangan sekitar 29 juta tanpa mengambil pinjaman, saya membayar hampir 29 juta masih saya tidak mendapatkan pinjaman dan bisnis saya Tentang menabrak karena hutang.

    Sebagai pencarian saya untuk perusahaan pinjaman pribadi yang andal, saya melihat iklan online lainnya dan nama perusahaan itu adalah PERUSAHAAN PINJAMAN DUNIA. Saya kehilangan 15 juta bersama mereka dan sampai hari ini, saya tidak pernah menerima pinjaman yang saya usulkan.

    Ya Tuhan, teman-teman saya yang mengajukan pinjaman juga menerima pinjaman itu, memperkenalkan saya ke sebuah perusahaan yang dapat dipercaya di mana Mrs. Christabel bekerja sebagai manajer cabang, dan saya mengajukan pinjaman sebesar Rp900.000.000 dan mereka meminta kredensial saya, Dan setelah itu mereka selesai memverifikasi perincian saya, pinjaman itu disetujui untuk saya dan saya pikir itu hanya lelucon, dan mungkin ini adalah salah satu tindakan curang yang membuat saya kehilangan uang, tetapi saya terpana. Ketika saya mendapatkan pinjaman saya dalam waktu kurang dari 6 jam dengan suku bunga rendah 1% tanpa jaminan.

    Saya sangat senang bahwa ALLAH menggunakan teman saya yang menghubungi mereka dan memperkenalkan saya kepada mereka dan karena saya selamat dari membuat bisnis saya melonjak di udara dan dilikuidasi dan sekarang bisnis saya terbang tinggi di Indonesia dan tidak ada yang akan mengatakannya. tahu tentang perusahaan fashion.

    Jadi saya menyarankan semua orang yang tinggal di Indonesia dan negara lain yang membutuhkan pinjaman untuk satu tujuan atau yang lain untuk menghubungi
    ibu christabel melalui email: (christabelloancompany@gmail.com)

    Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: (lianmeylady@gmail.com) dan Sety memperkenalkan dan berbicara tentang christabel, dia juga mendapat pinjaman baru dari christabel, Anda juga dapat menghubungi dia melalui emailnya: permatabudiwati@gmail.com Sekarang, semua Yang akan saya lakukan adalah berusaha memenuhi pembayaran pinjaman yang saya kirimkan langsung ke akun mereka setiap bulan.

    Sepatah kata untuk orang bijak sudah cukup


    Terima kasih sekali lagi untuk membaca kesaksian saya, dan semoga Tuhan terus memberkati kami dan memberi kami umur panjang dan kehidupan yang makmur dan semoga Tuhan melakukan pekerjaan baik yang sama dalam hidup Anda.

    ReplyDelete
  73. SELAMAT DATANG KE 100% GUARANTEAH FATIMAH HASAN LENDING FIRM.

    Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk memenuhi keperluan kewangan anda? Adakah anda memerlukan dana untuk membayar hutang anda? Adakah anda mencari modal awal? Atau anda ingin memperluaskan perniagaan anda yang sedia ada, sila cari lebih banyak kerana kami menawarkan pinjaman {Rp 20,000,000,00 hingga Rp 50, triliun maksimum}, kami dapat dipercaya, kasual, masuk akal dan dinamis, dengan Jaminan 100% Kami juga menyediakan a {Rp, £, €, IDR dan $} Bahagian yang paling menarik adalah bahawa pinjaman kami ditawarkan pada kadar faedah yang sangat rendah sila hubungi kami di alamat perhubungan berikut


    C.E.O: FATIMAH HASAN
    E-mel: [fatimahhasan91@gmail.com]
    HANGOUT: [fatimahhasan91@gmail.com]

    ReplyDelete
  74. Halo,
    nama saya ialah Siti Aminah dari Indonesia, saya cadangkan semua orang di sini harus berhati-hati, kerana terdapat banyak peminjam pinjaman palsu di internet, tetapi mereka masih yang sebenar dalam syarikat pinjaman palsu. Saya telah ditipu oleh 4 peminjam pinjaman yang berbeza, saya kehilangan banyak wang kerana saya sedang mencari pinjaman dari syarikat mereka. Saya hampir mati dalam proses kerana saya telah ditangkap oleh orang kerana berada dalam hutang.

    Saya hampir berputus asa sehingga saya meminta nasihat rakan yang memperkenalkan saya kepada peminjam pinjaman asal dan syarikat yang sangat handal iaitu Ibu Alicia Radu yang mendapat pinjaman saya 800 juta rupiah Indonesia dalam Kurang dari 24 jam Tanpa tekanan dan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%. Saya sangat terkejut apabila memeriksa akaun bank saya dan mendapati jumlah pinjaman yang saya minta telah dipindahkan ke akaun bank saya tanpa sebarang kelewatan atau kekecewaan jadi saya berjanji bahawa saya akan berkongsi berita baik supaya orang dapat mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa tekanan dari Ibu Alicia Radu

    Saya mahu anda mempercayai Ibu Alicia Radu dengan sepenuh hati kerana dia sangat membantu dalam hidup saya dan kehidupan kewangan saya. Anda harus menganggap diri anda sangat bertuah kerana mempunyai peluang untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika anda memerlukan pinjaman, hubungi ibu Alicia Radu melalui e-mel: (aliciaradu260@gmail.com)
    Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: (sitiaminah6749@gmail.com) jika anda memerlukan maklumat mengenai bagaimana saya mendapatkan pinjaman saya dari Ibu Alicia Radu, anda sangat bebas untuk menghubungi saya dan saya dengan senang hati akan menjawab anda kerana anda juga boleh membantu yang lain selepas anda menerima pinjaman anda.

    ReplyDelete
  75. Nama saya Azmi, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi amaran kepada orang-orang yang mencari pinjaman, mereka banyak penipu dan pinjaman pemberi pinjaman palsu di internet. Saya ingin berkongsi kesaksian saya tentang bagaimana ALLAH membantu saya dengan Ibu Alicia Radu setelah saya ditipu oleh 6 pemberi pinjaman pinjaman. Saya hampir kehilangan harapan sehingga ALLAH menggunakan ROBBI dari saya untuk mendapatkan pinjaman saya sebanyak RM 10,000 dari ibu Alicia Radu dalam masa kurang daripada 24 jam tanpa tekanan dan hanya dengan kadar faedah 2%.

    Saya sangat terkejut apabila memeriksa baki akaun bank saya dan mendapati jumlah yang saya dihantar dihantar terus ke akaun saya tanpa berlengah-lengah. Jadi, saya berjanji bahawa saya akan berkongsi berita baik agar orang ramai mendapat pinjaman mudah tanpa tekanan. Jadi jika anda memerlukan pinjaman, hubungi ibu Alicia Radu email: (aliciaradu260@gmail.com) dan dengan rahmat ALLAH Dia tidak akan mengecewakan anda dalam mendapatkan pinjaman.

    dan anda masih boleh menghubungi ROBBI yang memperkenalkan saya kepada ibu Alicia Radu melalui e-mel: (robbi5868@gmail.com)

    Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: (azmi88455@gmail.com) jika anda memerlukan sebarang maklumat tentang bagaimana saya mendapat pinjaman saya dari Ibu Alicia Radu,
    mungkin ALLAH terus memberkati ibu Alicia Radu Dan adalah Keluarga

    ReplyDelete
  76. Halo,
    nama saya ialah Siti Aminah dari Indonesia, saya cadangkan semua orang di sini harus berhati-hati, kerana terdapat banyak peminjam pinjaman palsu di internet, tetapi mereka masih yang sebenar dalam syarikat pinjaman palsu. Saya telah ditipu oleh 4 peminjam pinjaman yang berbeza, saya kehilangan banyak wang kerana saya sedang mencari pinjaman dari syarikat mereka. Saya hampir mati dalam proses kerana saya telah ditangkap oleh orang kerana berada dalam hutang.

    Saya hampir berputus asa sehingga saya meminta nasihat rakan yang memperkenalkan saya kepada peminjam pinjaman asal dan syarikat yang sangat handal iaitu Ibu Alicia Radu yang mendapat pinjaman saya 800 juta rupiah Indonesia dalam Kurang dari 24 jam Tanpa tekanan dan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%. Saya sangat terkejut apabila memeriksa akaun bank saya dan mendapati jumlah pinjaman yang saya minta telah dipindahkan ke akaun bank saya tanpa sebarang kelewatan atau kekecewaan jadi saya berjanji bahawa saya akan berkongsi berita baik agar orang dapat mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa tekanan dari Ibu Alicia Radu

    Saya mahu anda mempercayai Ibu Alicia Radu dengan sepenuh hati kerana dia sangat membantu dalam hidup saya dan kehidupan kewangan saya. Anda harus menganggap diri anda sangat bertuah kerana mempunyai peluang untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika anda memerlukan pinjaman, hubungi ibu Alicia Radu melalui e-mel: (aliciaradu260@gmail.com)
    Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: (sitiaminah6749@gmail.com) jika anda memerlukan maklumat mengenai bagaimana saya mendapatkan pinjaman saya dari Ibu Alicia Radu, anda sangat bebas untuk menghubungi saya dan saya dengan senang hati akan menjawab anda kerana anda juga boleh membantu yang lain selepas anda menerima pinjaman anda.

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anys NADHILAH. Design by FCD.