Photodiary to Makassar, Indonesia Part 2

July 18, 2016

Walaupun tahu dah dekat setahun jugak la ke Makassar ni , tapi tetap nak upload jugak photodiary ni supaya boleh lah memanfaatkan diri sendiri (boleh baca balik bila bila sebab aku kan peminat setia blog sendiri ;D) dan sesiapa yang berancang nak ke Makassar untuk percutian bajet 2016 atau 2017 atau tahun tahun akan datang, InsyaAllah.


Hari Ke- Tiga

Hari Ke Tiga ni kitorang bertolak ke Tanjung Bira untuk menikmati keindahan hidupan laut pula. Kitorang bertolak dari Kota Makassar seawal 2 pagi dan sampai sana lebih kurang jam 8 pagi menaiki kereta yang disewa selama 3 hari. Sebab Tanjung Bira ni lebih kurang 200km juga dari kota.

Ni keesokannya bila dah sampai.
Disebabkan cuaca di pantai, tahu tahu lah. Anginnya dingin dingin mulalah hidung buat masalah, jadi dok la bersedih sorang sorang kat sini hehe. Nasib baik kejap je.

 Dah.
Jom kita bersiar-siar dekat dekat dengan tanjung sikit. Naik bot ye.







Dekat Tanjung Bira ni , it was one of the most exciting experience I'd cherish forever sebab here was my first time snorkeling and snorkelingnya bukan sekejap tau, lebih kurang 4 jam juga untuk dua hari berturut-turut. Memang lenguh habis satu badan apungkan badan , eh pakai pelampung je








bagi ikan makan megi rebus #serious


comel kan ikan ni . macam nak bela ;D
Perasan tak ada ikan bawah batu tu ? Kalau kena gigit memang sedap T___T
tapi ikan ni tak gigit orang ,jangan risau lah hehe

HASIL KUTIPAN  


EKSAITED sebab first time hahahaha

Hari Ke- Empat
Today continue g snorkeling,jumpa keluarga penyu di Indonesia  dan kitorang sempat main banana boat yang sangat murah serious tak tipu.

kebetulan ada aerobic pulak hari ni


 Kitorang bertolak balik tengah hari sebab nak sampai sebelum magrib demi Annual Grand Dinner ni ha. Last last sampai gak , tapi nasib baik sempat jugak makan #mostimportantthing





Hari Ke Lima
Pekena mee bakso dia sat


Last destination!
Taman burung dan xtreme park.




Bersebelahan je Taman Burung tu dengan extreme park ni. Tapi banyak jugak la yang boleh naik naik. Banyak gambar tapi tak jumpa folder mana T__T

Hari Ke Enam
Hari ni hari shopping se-Indonesia. Lepas tu terus naik flight balik ke Malaysia - Kedah.
Tempat shopping memang tak teringat dah nak ambil gambar ;'D
Tapi memang betul lah , banyak juga barang-barang yang murah di Indon ni.





Balik lah kita ke Malaysia berbekal souvernir satu kotak dan burn muka satu tan. 

Tu je untuk entri kali ni !

Terima kasih daun keladi sudi baca !


13 comments

  1. Replies
    1. cantik sebenarnya ! boleh la untuk percutian bajet kan :)

      Delete
  2. Such a nice place to visit. Lagi-lagi part snorkeling tu. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. snorkeling jangan cakap, dah la first time lepas tu sampai kejang badan terapung atas laut :')

      Delete
  3. Seronoknya dapat tengok hidupan bawah air :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok farahhh .. sbb ni first time anis :)

      Delete
  4. Macam best je Makassar ni. Kita pernah pergi Medan je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makassar ni berpisah dengan medan , try la g jalan2 haa ;)

      Delete
  5. Hiii cantiknyaaa tempat ni...jernih gilaaa..!!!!

    ReplyDelete
  6. Blog walking, InshaAllah nk ke makassar jgk. Thanks sharing!

    ReplyDelete
  7. nak kesana perlu visa ke? berpa sewa kereta sehari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. visa tak perlu mama irrisy ..
      sewa kereta 100ribu(rm30) seorang(3hari). time tu anis sewa kereta besar , mcm kereta enova mcm tu.
      kalau mama irrisy nak tahu perbelanjaan lanjut, boleh tekan link kat atas tu ^^_^^

      Delete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.