iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger

August 23, 2014



Peraduan dianjurkan oleh Denaihati

Turut ditaja oleh.. 




Arwah Syuhada Baharudin (http://www.syuhada1981.com @http://syuhadabaharudin.com) juga salah seorang penaja. Kita sama-sama sedekahkan Al Fatihah untuk arwah semuga tajaan ini menjadi sedekah yang terima oleh ALLAH.




   
Kalau dulu, aku hanya pandang orang yang pakai Iphone adalah orang kaya . Kaya ! dan duit tu dah tahu nak buat ape. sebabnya sekurang-kurangnya kena ada dua ribu untuk memiliki sebiji Iphone. betapa tingginya aku pandang pemilik Iphone sebab aku tak mampu , dan aku tahu keluarga aku juga tak mampu. Aku tak pernah terlintas untuk memintanya kepada kedua ibu bapa sebab aku tak mahu membebankan mereka. Sebab tu , sejak tu , aku tak pernah menaruh harapan nak memiliki Iphone. Bila aku tengok orang pakai Iphone, aku hanya boleh cakap dalam hati, ''seronoknya...takpela, aku dah bersyukur dengan phone yang aku pakai sekarang,fungsinya sama ja kan..  Tunggu la aku kerja dahulu, baru aku pikir pasal nak memiliki gadget impian''. sumpah ayat sedapkan hati , tapi jauh disudut hati tu, teringin sangat walaupun time tu tak tahu apa kelebihan iphone,hehe (masa tu Iphone 4) ! . But as day comes and goes, teguhan dan pegangan aku itu mula cair sedikit demi sedikit.
 -2 years back

Sejak -sejak dapat elaun MARA tahun lepas, hampir semua kawan-kawan aku beli gadget baru ! Ada Samsung, ada Sony Experia, dan semestinya ada Apple. Sejak-sejak itu, Iphone adalah mampu milik,. jadi aku mula menaruh harapan memiliki Iphone. Walaupun begitu, hati aku masih lagi berbelah bahagi, duit elaun Mara perlu ku jimat dek perantauanku tahun depan ke India,  insyallah.. bukannya melancong tapi untuk belajar :) tidak pula mahu menyusahkan kedua ibu bapaku ketika mahu ke sana nanti.


Aku sudah lama mengimpikan Iphone. Kalau dulu cerita lama , aku tak tahu apa bestnya iphone ni , tapi sekarang ni, ciri-cirinya yang forward thinking membuat Iphone 5s sebagai gadjet impian bagi setiap orang terutamanya blogger..

Antara sebab-sebab yang menyebabkan aku gila akan iphone adalah gambar yang dihasilkan superrr cantik dan kelajuannya sepantas kilat bila nak buka apa-apa pun !

Aku pernah tanya kawan aku, dia pernah menggunakan Samsung S3 selama hampir 2 bulan , dan sedang menggunakan Ip5s hampir 3 bulan, yang mana dia lebih suka?



Mestilah iphone jawapan diberi
Mengapa?Apa sebab lain selain kameranya?tanyaku..
Balasnya adalah , samsung kadang-kadang "hang" dan lambat kalau nak buka gallery atau pun certain2 apps. 
Manakala iphone, processornya lebih smooth dan cepat. Bagi aku, ada betulnya apa yang dikatakan oleh kawanku tu.

Al maklumlah , Iphone 5s kan mempunyai dual core processor iaitu chip A7 dan M7 yang menyebabkan grafiknya dua kali lebih laju daripada Iphone 5c dan telefon bimbit yang lain.  Senang lah bagi blogger macam aku ni nak layari internet ke,nak blogwalking ke,nak tulis entry dalam fon ke, edit gambar semua. fuhh.kerja jadi lebih mudah bila segalanya bergerak dengan pantas :D update blog pon happy je..


Pasal cameranya yang ohsem pulak, boleh la ambil gambar event dan beauty products pastu share di blog , sesuai dengan karakter aku ni yang jenis suka menceritakan pasal life aku dan review make up/skin care products.  Kalau cerita pasal life, gambar mesti letak ! Kalau tak ada gambar, rasa ada sesuatu yang tak lengkap, sekurang-kurangnya sekeping gambar sudah memadai untuk menyuburkan entri tersebut.
Kadang-kadang gambar yang diambil guna phone biasa, tak cantik,... espcially waktu malam.

Tapi berkat Iphone 5s yang mempunyai dual flash LED,gambar yang dihasilkan pada waktu malam pon still cantik! Gambar cantik,tak payah sesak nafas lagi beli DSLR

burst mode . every picture is clear
burstmode : my moments captured using my bestfriend ip5s :) #hanya mampu menumpang heheh

Kalau nak buat review produk pula, mesti kena cari tempat yang  lightingnya tip top, lepas tu kena edit lagi, penat, last-last tak jadi buat review, sedihnya .( akanku gigihkan diri) tapi.......
Kalau dah guna Iphone 5s, takde la nak kena edit bagai sebab gambarnya dah memang the best ! :) towards more commited blogger..hoyeah !


Cakap mengenai perantauan belajarku ke luar negeri, aku sangat-sangat berharap aku dapat memiliki sekurang-kurangnya sebiji Iphone (memang nak sebiji je!!) , untuk tangkap gambar kenangan first time keluar dari Malaysia walaupun tujuan sebenar nak study tapi mestilah kita akan merantau dan melencong sikit di negara orang, Bak kata pepatah, "Sambil menyelam minum air lah katakan".
Aku dah rancang , setapak je aku pijak ke negara orang,aku akan ceritakan pengalaman study dekat luar di blog , so aku mestilah kena sediakan gambar yang cantik-cantik untuk santapan pembaca..hanya Iphone ni satu-satunya penunai harapanku ^___^

Angan-angan aku dah tinggi dah, guna Iphone untuk capture every moments in my life,appreciate every little things , mesti flawless muka aku nanti,takyah minum ephyra !! hihi

see , how finest and clear the picture is
Baru-baru ni, salah satu gambar di India yang diambil oleh kawanku menggunakan Ip5s nya telah dinobatkan sebagai one of the finest picture of the week by VSCO. Congrates to him! #Inspired


Nak dijadikan cerita, dalam rumah sewa aku di Ipoh, hanya dua sahaja (per lapan) yang belum memiliki apa-apa produk dari Apple,salah seorangnya adalah AKU ;(  selebihnya Iphone 4,5s,Ipad mini,Ipad 4 dan sebagainya. Lagi la cemburu   |    dan    |      impian oooovvvveeeerllllooooooaaaaaad!! 
Ada la juga angan-angan nak memiliki Iphone 6 tapi dengar rumours macam mahal je.........
Apa-apa pon , semoga salah satu Ip5s kat atas tu menjadi milik ku, 

wahai Iphone, choose me as your owner for the rest of your life please :) que sera que sera . 


Simple reasons why I want to own an Apple
  • Smart Camera *very different qualities from other phones
  • High speed dual core processor 
  • Fingerprints lock, more secure
  • Time to change my old crack phone
Life update via blog become easy when the pictures are good,processor is good, :D  isn't ? 





Tugasan Pertama Cabaran iPhone 5s
  1. Menulis satu entri sebagai tiket untuk ikut serta contest dengan tajuk “iPhone 5s gajet impian setiap blogger”
  1. Pengisian entri adalah bebas tetapi mesti kreatif dan mengikut cara penulisan blog yang betul dengan memasukan :
  • Satu backlinks kepada blog Denaihati.
  • Entri mesti tidak kurang daripada 300 perkataan.
  • Senaraikan semua blog penaja dengan backlinks. Dapatkan senarai penaja di SINI.
  1. Tarikh terakhir menulis entri cabaran iPhone 5s adalah pada 11.59 pm, 24/8/2014.
  2. Peserta diwajibkan meletakan satu banner Denaihati di mana-mana posisi di blog anda. Pilihan banner Denaihati boleh didapati di SINI.
  3. Sila tinggalkan entri cabaran iPhone 5s di SINI.

Kelihatan agak susah untuk memiliki iPhone 5s tetapi tidak kepada yang mempunyai kesungguhan hopefully Ya Allah :)

Aku hanya mencuba nasib , andai kata tidak bertuah , tidak mengapa, everything is not impossible. Anda berusaha, anda dapat ! Aku yakin dengan kata-kata ini.

Anyway, my highest gratitude to all the sponsors. You really made my day.
Semestinya semua yang menyertai cabaran ini pastinya mengidamkan Ip5s setelah sekian lama, sangatlah besar pahala anda sebagai medium penunai harapan ketiga-tiga blogger yang bertuah itu. Semoga Allah murahkan rezeki kalian semua.Aminnnnn .

9 comments

  1. All the best....


    P/s sy belumdpt pos lg...ada masalah skit... maaf ya...

    ReplyDelete
  2. Selamat berjaya di dalam contest yang hebat ini :-)

    ReplyDelete
  3. Semoga berjaya keperingkat cabaran seterusnya. Good luck...

    ReplyDelete
  4. Salam kemerdekaan ke-57 bro... moga ceria. Semoga berjaya dpt iphone 5s tu.

    ReplyDelete
  5. Good luck awak :)
    PG datang dari segmen yang sama :)

    ReplyDelete
  6. Huhu. Kita melepas tak join hahaha.

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.