Tips berkesan untuk kurus

September 2, 2014

Cara nak kurus

Yang mana satu bakar lemak? Berlari atau jogging ?

Find out the answer



Assalamualaikum.
Hari ni belajar biochem pasal metabolism of exercising muscle. So lecture ada provide a few usefull informations utk burn fat..

Sebenarnya kan.. masa kita exercise, badan akan guna sama ada 100% percent fat atau 100% muscle. atau pun kedua - duanya tapi kurang daripada 100%.

tapi depend dengan exercise yang kita buat.



Macam mana nak burn 100% fat?
Cara nak kurus senang je kakcik kakcik makcik makcik.
Jawapannya ialah........
You all jogging. Jogging jangan terlalu laju, nama pon jogging kan.. atau erti kata lain, you all jalan je. tapi jalan laju(brisk walk) . Sangat berkesan nak pakai kalori.
Sebab apa? sebab kita nak maintain 0xygen consumption by the tissue. If ada banyak oxygen,then more fat could be burnt. Sebab fat perlukan abundant of oxygen to break it down~

patut la aku dok lari bersungguh-sungguh tak kurus pon ,aih

Macam mana nak burn 100% carbohydrate?

In contrast,if you all berlari,oxygen dalam badan akan berkurangan secara mendadak. so ada sikit je la oxygen dalam badan. and oxygen ni tak cukup untuk burn fat,penyelesaian untuk bagi energy dekat badan kita, badan just burn carbohydate je lah :p bijak x body kita?
back up plan mesti ada.

Always has a contingency

3 metabolic pathways for energy
1.ATP-PC (tak guna O2)
2.LACTATE SYSTEM (tak guna O2)
3.OXIDATIVE PHOSPHORYLATION (guna O2)

make sure korang use oxidative phosphorylation :D



8 comments

  1. wow good info ni.. hhuuhuh mcm tau tau CT tengah diet kekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @CT Humairah
      haha. yeke CT.. anis pun. sekarang baru nak kurangkan makan dan exercise

      Delete
  2. nak kurus bukannya senang..kena betul2 disiplin..barulah menjadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Siti Rohaida Yusof
      betul tu..tapi senang je nak gemok kan. ;'(

      Delete
  3. Padan laaa askar semua kurus2. Ehh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh? ada je uncle uncle askar yang muncit. hehe. tapi betul jugak la askar kan kena fit..

      Delete
  4. Ohh macamm tuuu. Hehehe. Bguss entrii nii bakak doc. Hehehe. Macam tau2,je kita tengah nak berdietm haha

    ReplyDelete
  5. Tak baca! XD Baca terjun terjun (skip) je. :p

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.