Tips hilangkan kedut/sembab bawah mata

February 6, 2012




I bet you jump onto this entry because the dark circle under your eyes really concerned you to death that you have to google how to remove them.In this entry, I would like to share some tips on how to remove the unwanted wrinkles and darkness under your eyes . The traditional ways, rasanya dah muak dengar benda yang sama kan? tapi kalau sampai dah muntah , tak pernah cuba benda tradisional ni memang rugi. Betul tak ?

Antara cara-cara yang boleh diguna pakai ..


  •   Hiris sedikit daun lidah buaya (aloevera) secara melebar, disejukkan dalam peti sejuk selama 15 minit. Selepas tu, letakkan atas mata, tekap kat dua-dua belah mata.
  • Cubalah buat tiga kali seminggu..insyaAllah eye bag tu akan melicin dan tak berkedut.
  •  Ambil teh uncang yang telah direndam , tekap dikedua-dua belah mata selama 15minit ,. insyallah boleh hilangkan warna ungu kehitaman dibawah mata. cuba setiap tiga kali seminggu
  •  Ulangi benda yang sama , tetapi menggunakan mentimun 
  • Letak ais batu , . balut ais batu/ais ketul dengan tuala yang letak di atas mata selama 15 minit , ais batu dapat menegangkan kedut dibawah mat
  •  kalau tak berkesan sangat , guna krim2 yang ada di pasaran je la kan . jangan beli yang murah-murah, nanti rugi sebab bukan menjadi pon.

tidur yang mencukupi jugak membantu proses menghilangkan kedut/sembab bawah mata :)
selain itu , kalau korang jenis korea sikit,letak la mentimun atas mata,bagus juga untuk sejukkan dan segarkan kawasan bawah mata.

I buat research je semua ni.. sebab tu saya cakap saya pon tergolong orang rugi ..
cara paling terakhir adalah cara paling berkesan dan paling orang pemalas tak malas untuk buat ..
 tadaa ! kuasa mengedit ,.walaupon dah diedit , masih lagi nmpak kan wrinkles kesayangan saya tu ,. dia sayang saya so much much letew, tu susah sangat nak hilang tu , haishhh (n_O)

Jom cuba .. guna photoscape je pon ni , cara2nya upload gambar , lepas tu pastikan anda di bahagian editor , then klik Home di tab, kalau dah klik home , mesti akan nampak perkataan Bloom . so klik lah kat situ , then buat sesuka hati yee .boleh adjust area, level, blurr , dan lain2 :) 
DAN CARA YANG PALING MUDAH LAGI , MAKEUP . Conceal habi habisan gelap dibawah mata tu. 
terima kasih sudi baca ..

57 comments

  1. teehee~
    ingat kan tu gambar awak..hehehehe..

    okay nanti nak try la letak aloe vera dengan ais batu tu..:D

    ReplyDelete
  2. nice info la kak, boleh try ni. kehkeh :D

    ReplyDelete
  3. klu x silap banyakkan makan tomato pun bagus untuk kulit wajah :)

    ReplyDelete
  4. hehe. anyss cantek+sweet!! :)
    naty nak try ar.. hitam laa bawah mata akak. huhu.. penat daa gune produk-2 ney.. gune traditional plak kan.. hehee :D

    ReplyDelete
  5. wah..bagusnya petua..boleh la try.. :)

    ReplyDelete
  6. ohoooo...cantek laa faker tu hohoh..
    nty boley try :)

    ReplyDelete
  7. wahh nice tips.

    kalo dah pemalas, ape pon tak bleh. ehee

    photoscape bab bloom bloom mmg mantap eheee

    ReplyDelete
  8. =_= errghh
    nape anysanezz kate new tuh new blogger or new comer?? ingat new blogger skali sampai dekat 5000 pengikut,, perghh :O

    ReplyDelete
  9. ok, tips yg bergune. boleh try lepas nie..hewhew :P

    ReplyDelete
  10. orang laki boleh buat ke tak tips ni.?haha

    ReplyDelete
  11. petua yg paling mujarab fa rasa ialah cukup tido.. tapi jujur dari lubuk hatijantunglimpa fa, fa rasa sebagai student mmg susah nak maintain "cukup tido".. n the result will be eyes bag~ T.T

    ReplyDelete
  12. cara paling senang...amik gmbr masukkn dlm potosop n edit...n publish d facebook...hahahahaha...mesti cantek gmbr saya...hahahahaha

    ReplyDelete
  13. tips yang bagus..huhu..stress xcukup tido..memang lebam mata..

    ReplyDelete
  14. jap gambar tu bkan gambar sis ke? o.O hihi ingat gambar sis td =D

    anyway saya pon ada aye bag alahai, dan photoscape adalah tips yg saya tau haha :D

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. klu da student mmg tak sah klu tak lbam mata..hikhik

    bole watkan tok cik yatt tak?? nmpk sngt mlas..hehe

    nice info :)

    ReplyDelete
  17. ouh mcm tu rupenye...bolehla try nanti =)

    ReplyDelete
  18. kahkahkah.. vongok ! siti sara artis hdung kembang.. takpe pon =,="

    ReplyDelete
  19. sy gunakan loreal for men untuk menghilangkan tanda-tanda kat muka yang tak mau dilihat oleh masyarakat umum! heheh XD

    ReplyDelete
  20. yohooo..really??? oke2...sorry :)

    ReplyDelete
  21. mcm2 da try.. tak mau hilang sembab bawh mata tu gak.. akhir nya pakai mkeup tebal2 kih3x :D

    ReplyDelete
  22. nak try lah ! thanks for sharing..

    ReplyDelete
  23. wawawa..good2~

    aloevera tu kene buang kulit kat dua2 belah lah yer??ke bahagian atas dia jer..pastu lepas da sejuka kan tepek bahagian yang dah buang kulit kat atas kulit.. ** macam ni..tengok lah saya buat ni... ha..nampak x..nampak x? hehehe~

    ReplyDelete
  24. letak ais tue mcm mencabar jekan...mesti best kan..sejuk je nnt.nk try lah! :)

    ReplyDelete
  25. hihi..oit..xyah buang2 lingkaran kt bwh mata tu pn dh comel la kalo tgk pic artis kt atas tu..hak3...

    ReplyDelete
  26. Ok useful nk teraiiii nnti...

    Btw
    Salam kenal
    I singgah n follow kamu..

    ReplyDelete
  27. info yang sangat menarik... eeiyss dati belog ::teenager housemaid:: salam perkenalan... eeiyss dah folo belog ni dah review belog cumil ni di http://sanisahsabu.blogspot.com/2012/02/berkenalan-dengan-kengkawan-dari-rumah.html

    ReplyDelete
  28. apsal kat mane2 blog adeh EZAD AMIR ek

    ReplyDelete
  29. hehe..nad pon ada eyebag..:)

    boleh cuba ni..:)

    ReplyDelete
  30. nak hilangkan eyebag, tapi saya seorang yang pemalas nak tetapkan rutin2 3 kali seminggu tu sume~~hehe

    ReplyDelete
  31. hai hai hai....nice info hehe :)
    thanks ;p
    kite pon slalu gune photoscape ok...bloom jgk kekeke :)

    ReplyDelete
  32. Amir : ke mana pegi nya blogger kalo x ke blog..ekekekeke

    ReplyDelete
  33. Pernah dengaq tapi tak cuba lagi x.x

    ReplyDelete
  34. hehee..lepas ni xyah g mana2 pusat kcntikan..hnya dhujung jari..PS hehe..

    ReplyDelete
  35. wohoo, nak cari lidah buaya lah. :D NICE POST ANYSS :)

    ReplyDelete
  36. Ingatkan gambar tuan punya blog Hehehe.. rupanya gambar org lain. Boleh tolong edit gambar akak jadi lawa mcm puteri gunung ledang tak ? hehehe..

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  38. saye ade eyebag yg sangat degil. petua2 tuh sangat bergune. :D

    ReplyDelete
  39. tips yg last sekali yg paling senang iaitu, edit mengedit aje..hik3, tips utk hilangkan parut lak ade x? hehe

    ReplyDelete
  40. Pakai sunglasses je terus kat taknampak. HEHE

    ReplyDelete
  41. wahhh best2..kat umah banyak aloevera..tapi tak terfikir pun boleh buat cam ni..
    bley la nak cuba.. :)

    ReplyDelete
  42. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  44. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  45. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  46. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.