Bobo dan Boboy

January 29, 2012

Assalamualaikum.
Hye awak semua ,saya dah sihat . Terima kasih kepada yang megambil berat tentang saya ,  Pernah dengar setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya ? yeah ! and that's would be very proven when i got Bobo and Boboy in my house -_- .
Sekarang dah tambah dua kehidupan dalam rumah saya , saya sayang mereka walaupun baru 2hari kenal ,eeheee .. orang eksaited lebih nak haiwan peliharaan mmg macam nii ..-_-*
Sound very interesting , mesti korang agak Kucing kan ? Saya memang nak bela kucing , tapi saya tak tahan *kot nak basuh **** biila dia melepas rata rumah , tengok lah kalau saya dapat hidayah nnti saya bela la , hihii ..Selain itu saya takut nak pegang kucing . unless dia dalam kedudukan yang static . haha#

Kalau tak kucing... hamster ?
Lagi le tidak , saya suka hamster sebab dia mmg super kiut  .selain kiut , ia juga comel . haha . tapi bila genap seminggu baunya *expected to be auumm . g bau sendiri dekat kedai .. 

dah tu gape ? mari dekat mari dekat ..taraaa

hikhik . gelojoh betul saya ni , ikan pon siap nak berentri lagi .. takpe , janji saya suka .. Nama Bobo tu saya yang bagi , yang si Boboy tu adik saya yang bagi hasil infeksi Boboi Boy kesukaan ramai termasuk saya , siap boleh hafal lagu lagik .. tapi tak full pon .. Nasib dua ekor ja saya beli , kalau tak pening kepala nak fikir letak nama apa . huhuu .. Saya mmg jenis yang (macam mana eh nak cakap) tapi bear2 dalam bilik saya pon saya letak nama taw ! amboii.. nama Tini, Jojo, etc

Bajet nak pelihara ikan tak mahal , murah ja . RM10 pun dah cukup . Itu pon kalau beli ikan comel2 macam Bobo dan Boboy la , haha .. Comel2 disini bermaksud kecil dan comel .hukhuk .macam gambar di bawah



hikhik, sekali lagi saya gelojoh perasaan .pfftt . bajet ja lebih , sedangkan ......... eh saya nak berperasan kejap ,sambil nak bagi ilmu dekat sesape yang baik hati baca post panjang ni . Sometime i would be a little bit perasaan *setiaptime kot . so I just smile in front of mirror looking my gorgoues smile *uweek ,. dan was perasan there i got a dimple /? yum ? so saya pon tanya mak saya , saya ada lesung ppit ke mak ? tak dak aihh , balas beliau .. selepas itu saya selalu bereksperimen depan cermin , dan saya nampak lesung pipit tu lagi , tapi tak le dalam sangat , n until one day , saya perasan adik saya pon ada lesung pipit . muahehehe , so ternyata tak salah lagi , ..saya jugak ada !
 

NOTA sains , barang ibu atau bapa siapa tiada lesung pipit, maka jangan perasanlah anda akan ada lesung pipit , sebab lesung pipit adalah discontinue variation and it just can be inherited ,.so if your parent dont have dimples, your possiblity to have dimples is ZEROoO unless one of them or both  have it !


Tapi mak dan ayah saya tak ada pon lesung pipit ? BIG QUESTION MARK HERE ????

adakah saya anak mereka ? adakah salah seorang daripada mereka ada lesung pipit?  atau adakah saya BETUL-BETUL seorang yang perasan tegar . hikhik .. till then ,. thanks awok yang sudi membaca :)




UPDATE
setelah menyiasat kes berat ni , maka saya dengan ini ingin memaklumkan bahawa , dimples adalah ciri2 keturunan , tak semestinya parent korang perlu ada, jgn bawak ajaran sesat saya tadi, hihi :)

52 comments

  1. haha . comel lhaa ikan tuh ^^
    tuan die own comel gak . hee ~
    my mom and dad pon xde dimples , tp dlm family sye sorg je ade . . haha . konpius konpius . ngee ~
    nice entry : )

    ReplyDelete
  2. @liya
    ha'ahh , ka anys kena kaji lain ni ? hehe ..
    thanks dear , happy blogging :)

    ReplyDelete
  3. kite tak bela hamster tapi adek kite ade bela.. now dh tgl sekor sbb yg sekor lg dah mati.. wuwuwu

    ~rumet kite plak bela kura2.. comel wooo! ^^

    ReplyDelete
  4. singgah sini..cantik blog..comel sape ade lesung pipit nie...huhu..salam kenal..

    ReplyDelete
  5. ewah, dia ade lesung pipit. hik3. comel pic dia :) .btw, entry awk ni fun laa. :D

    ReplyDelete
  6. haha ikan pon bagi name?haha cute betol.. anys tak try tgk ke kot2 bobo dgn boboy ade lesung pipit jugak!boleh geng kan haha :p

    ReplyDelete
  7. @picoz
    thanks

    @ciknurul
    iye ? amboii , nak jugak !! , siyes nak , xpe one day kite beli . hihi

    ReplyDelete
  8. @tiramisu
    ihi , kita xsure kita ni betul ke ada lesung pipit

    tapii
    @hanis afiqah cakap ada , huhu .. yeke wak ? saya dah kembang kempis hidung ni . hu2 , thanks tapi biase2 je entri kita ni

    ReplyDelete
  9. @emy zulaikha
    ni anys nak ketawa berbahak2 ni ,. tegar emy cakap gitu , emy mmg nak kena ni.nasib baik emy dok jauh ja .hehe ..a'ah tak terfikir lak nak beli ikn y de lesung pipit .. next time k. hihi :)

    ReplyDelete
  10. Okay fyqa suka post yang last lepas gmba tuu, bhahahah :D

    ReplyDelete
  11. dua-dua comel laa.. :)
    untunglaa ade lesung pipit..org kata cacat yang cantik.. :)

    ReplyDelete
  12. rajin..nad cukup sugar glider je..:)

    p/s :: thanks dear bagi sokongan kat nad..:)

    ReplyDelete
  13. Aku pernah bela ikan dulu.pastu aku give up coz rsa besalah.

    Lesung ppit tu comel.question mark tu da dpt jwpan ke

    ReplyDelete
  14. thanks fyqa,, hihi ..ketawa besar ye . appreciated it dear ,tapi kan bawah je ke fyqa ? hikhok

    ReplyDelete
  15. amoychantek.. yeke ? anys sebenarnya tak sure ada ke idak lesung pipit ni , huh , belakon ada boleh ? hihi , thanks<3

    ReplyDelete
  16. @nad
    yeke , huhu .. wc , tapi nad ohsem lah traffic tu :)

    ReplyDelete
  17. @hanie
    kenapa rasa bersalah ??
    mesti tak bagi makan nie , hihi . err belom :(

    ReplyDelete
  18. wah ikan.. nnti dah besar boleh goreng atau masak asam pedas hahahahaha..:P
    gurau..

    ReplyDelete
  19. Aku suke tgk ikan, nak bela tp mls jaga haha
    parent aku xde lsung pipit tp aku ade, btul2 tepi bibir. Skali tgk x nmpk, 2x pun x. Ksimpulannya jgn prasantan haha

    ReplyDelete
  20. huhu..terima kasih bnyak anys..cuz singgah at my blog..siap drop komen lagi...hehe..sweet of u lah.. <<confirm awak tgh senyum2 sekarang...cepat2 tgk cermin...nampak x lesum pipit tu?? hehe ;p

    erm..saya rasa diri saya ni xsesuai ah nak bela2 pets ni..sebab saya tak consistent utk bg makanan apatah lagi bab2 basic care macam bersihkan najis or bla3.. ditambah pulak saya ni takot+geli dgn haiwan yg ada bulu2..erh.. :)

    ReplyDelete
  21. he3 ... even apix ni orang lelaki , tapi apix ada lesung pipit .. kih3 .. iyupp. lesung pipit memang diwarisi tapi x semetinya dari ibu bapa sahaja .. kadang2 ia boleh diwarisi daripada datuk or nenek ,,

    ReplyDelete
  22. abu , haha . cis . engaak ! kejam u . hihi..i know that . thanks coming

    ReplyDelete
  23. jue ,betul2 bibir tu mean tgh2 bibir ke ? hhhii, gurau. haha. yep2 ,.kita dua lebih kurang la jgn perahsantan laa , hihi ..

    ReplyDelete
  24. a crack of mirror , terima kasih awok sebab singgah blog saya ni siap drop komen lagi ,keeeelas la u , hiihi , jgn marah . mmg i senyum tapi tak tahu le ada ke idak lesung pipit tu . huhu.. yeke , tak leh jadi ni ,a'ah betul2 .saya pon kureng nak bersihkan najis dorang . huhuu . tapi kalau ikan , ala petik jari je , ye tak bobo , boboy ?? huhu ,

    ReplyDelete
  25. @jose

    thanks :) hihi ..
    @apix
    haha ,ada lesung pipit mesti manis orgnya ..huhul anys kena buku lain ni .. dah lupe dah smpai misunderstood dah *kot :) huhu

    ReplyDelete
  26. mak ayah saye takde lesung pipit. mmg kompem2 la saye takde lesung pipit tapi adik2 saye ade lesung pipit. ini tidak adil ! -.-

    ReplyDelete
  27. hihi ,. tu la , nmpaknya bukan parent kita je ni , ikut keturunan , hih ,
    xpe2 , nnti anys bg petua bg ada lesung pipit , huhu gurau je ..

    ReplyDelete
  28. huuu.. bolat ade.. tpi tenggelam =,=" dgn isi.. muehehe.. klau tgok betul2 ade.. babah cekbolat ade lesung pipt ^^

    ReplyDelete
  29. nak bela satuuu!!! awak anak yg tepilih huhu ;p

    ReplyDelete
  30. orang cakap, elok bela ikan puyu. tapi mereka < comel le..

    ReplyDelete
  31. @cikbolat2
    babah pon ada ? mesti commel , cikbolatbolat pon dah comel ,hihi

    ReplyDelete
  32. saya anak terpilih ke paris hilton. huhu , g beli kat kedai cepat !!

    ReplyDelete
  33. blogtipskurus , yeke , dulu penah bela , tapi anys takut , huhu ahaks , comel kan ? hahahha

    ReplyDelete
  34. hee..ikan upenye..ingtkan ape..huhu
    sorry,cik lmbt terjah balek ye =)

    ReplyDelete
  35. Haah mmg Fyqa baca terus gelak sorang-2. Teringat plak blaja bio dulu-2, hikhik. Update post lagi nak komen :)

    ReplyDelete
  36. owh gambar ikan..ingtkn cokelat warne warni..rupe2nyer batu -.-

    ReplyDelete
  37. wah...ada bela ikanlah....nama apa tu?

    ReplyDelete
  38. hehe. ikan tuw comel laa. rajen bela ikan. :)

    nice pic okey. anyss comel! tak smesty jugak anyss, ade membe hunnym dye sowg jew ade lesung pipit dl fmly dye :)

    http://irsyanim.blogspot.com/2012/01/jalan-jalan-melaka-pulakkk.html

    ReplyDelete
  39. ok ok ada nama...sy terlepas baca tadi hehehehehe...sorry awak ;)

    ReplyDelete
  40. @cik teddy
    yes dior , ikan letew , hihi

    ReplyDelete
  41. @fyqa
    haha ..bahaya fyqa ni gelak sorang2 , hihi .tulah , rindu dolu2 , wuu .;)

    ReplyDelete
  42. @azham

    amboi die , nmpak benor . bobo dan boboy# huhu

    ReplyDelete
  43. @hun
    haha ,. mesti lah rajin ,. huhu , thanks hun .. a'ah ,, baru tanya kawan tadi belajar bio tahun lepas doh , pelupa sikit kita ni , huhu

    ReplyDelete
  44. @mira
    haha , tegar nak letak cokelat dlm air ikan , mati kunk , slahkan mira , huhuhu

    ReplyDelete
  45. @azham
    ahahahaha, ala tak kisah la awak , jnj awak dah singgah blog saya siap drop komen pon saya dah bersyukur , uhukz ..

    ReplyDelete
  46. hoho.. L pun ada lesung pipit.. manis jer.. hahaha

    jom hayati sebentar..=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/amanahnyer-sahabat-rasulullah.html

    ReplyDelete
  47. haha..cute la!

    ain nak buat confession di sini yg ain ada lesung pipit....teeet!!

    dengan gagahnya ain bersengkang mata buat entry nie =)

    http://aindzaya.blogspot.com/2012/01/rindu-perasaan-sakit-yang-indah.html

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.