SPM physic: Electric bell . macam mana berfungsi ?

November 22, 2011

untuk dapatkan rasa excited belajar how electric bell work . cuba tengok video di atas .. 

1. Apabila switch itu ditekan, arus akan mengalir ke dalam solenoid . 
tahu tak solenoid tu yang mana , yang gelung2 wayar tu . tu lah dia ..dalam video dia tulis e magnet.. yang solenoid hanya lah gegelung wayar, bahagian dalam nya dipanggil soft iron core

2.soft iron core akan di magnetkan(magnetised) :)
mana satu soft iron core ? tu ... yang dalam solenoid , dalam gegelung wayar tadi tu . jangan dok buat2 lupa pulak 

3. the armature ,(dalam video tulis federblech)  akan ditarik ke arah kepala soft iron core tu ,dan secara tak lansung , bebola hitam tu menghentam gong.

4. spring  akan menarik kembali bebola hitam tu ke atas , dan proses ini akan berterusan 





apakah kelebihan mengguna soft iron core ?
it is easy to magnetised and demagnetised
simpan dalam otak fakta ni , soalan femes spm :P

DONE ! tahniah anda berjaya menguasai satu fizik concept . 

mungkin gambar dalam video di atas kurang jelas , anda boleh search gambar lain utk lihat lebih jelas . /



prepared by Anys Nadhilah :P



6 comments

  1. I want to be a friends on your affiliates :)

    ReplyDelete
  2. Dear , good luck ! how many paper lg ?

    ReplyDelete
  3. thxx !! ada 4subject lagi :PP harap2 dpt a+ dlm smua subjek

    ReplyDelete
  4. good luck spm!!
    elok2 la jwb jgn lupa baca doa..

    Kami Cool

    ReplyDelete
  5. nikamir

    okehh .. xlupa lahh . heee :P

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.