Tutorial guna blogskin

September 2, 2011






hye and assalamualaikum :)
ramai dah guna blogskin sekarang , tak caye ? up to  u u u . oh kalau nak guna blogskin jugak , come on , ikut lah tuto sayaa ini ,.. pertama sekali murid2 , g sini >klik<


2.pilih skin mana yang anda suka , contoh skin ini >klik<
3.tekan ctrl f and search 
Actions

4. klik blogger main




sekarang ia akan automatically download dalam file anda , buka blogskin code yang telah didownload tdi kemudian copy.


5.buka dashboard-design-edit html
6.scroll bwah smpai nmpk ni

7. pastu klik la Revert to Classic Template tu
8. then after keluar 
Settings Were Saved Successfully







9.Dalam kotak kod tu , korang tekan ctrl A dan dlete kod tu ,
10. gantikan dengan code yang telah dicopy tadi (paste je lah )


p/s sebaik2 nya anda bake up template anda terlebih dahulu sebab bila guna blogskin , blog lama anda seratus peratus akan berubah , anda akan bermula bermain kod , tak da lagi add gadjet apa tu , semua nya berasaskan code :) kalau xtahu function back up to , jangan gelabah dulu , design-edit html-tick expand widget dan copy semua coding korang , dan paste ja lah dekat microsoft ka note pad ka , ok ? good ><

kalau xmaw guna blogskin , tgk sebelah edit html tu , ada pick template kan , then upgrade je .:)

44 comments

  1. blogskin ni camne ? i mean, how it works ?

    ReplyDelete
  2. dulu akak ade pakai jugaakk.. tapi da tukar.. hehee

    http://irsyanim.blogspot.com/2011/09/raye-jalan-jalan-raye-dan-hantu-bonceng.html

    ReplyDelete
  3. @yaya
    dia macam biasa lah , just blog kita sudah didesign dengan lengkap , kita cuma edit2 sikit2 gitu :)

    ReplyDelete
  4. dear, ive tried this one and dah revert to clssic one. cmne nak gune balek yg b4 kite revert clssic tu ey ? i mean tanak lah guna clssc.

    ReplyDelete
  5. I'm using blogskins. Nasib pandai main dgn code.

    Loving it!

    ReplyDelete
  6. Niee mcm mne eak ^^ -.-'

    http://ctsaraa.blogspot.com/2011/09/rayaaa.html

    ReplyDelete
  7. @yaya
    kalau xmaw classic tu , u pick yang new punya atau tekan upgrade :)

    ReplyDelete
  8. em kalau kita tekan ctrl a kan habis la code tu. then awak kata paste kn code tu tapi dekat mne?

    ReplyDelete
  9. yup . kira select all lah , paste dlam kotak tu la , :P

    ReplyDelete
  10. blogskin ni cantik..tp sy masih x brapa nak paham coding utk blog skin..

    Blogger BLog Tutorial

    ReplyDelete
  11. terima kasih :>
    this post is so helpful :)

    ReplyDelete
  12. akak ~ jadilah kite buat. hee :)) thanks tauu ?

    ReplyDelete
  13. hello.kalo dah tukar blogskin.mcm mne nk tukar yg laen-laen?

    ReplyDelete
  14. @shuhaida'
    juz buat lngkah yang sama cuma ambil code blogskin yang lain :P

    ReplyDelete
  15. sy baru tukar blogskin. agak susah kan, tapi kemas. hee :D

    ReplyDelete
  16. sy baru tukar blogskin. agak susah kan, tapi kemas. hee :D

    ReplyDelete
  17. urm, nk tanye kalau kite da gune blogskin tuh cam mane kita nk letak lagu ye? :D

    ReplyDelete
  18. letak lagu pakai you tube dekat bhgian sidebar :)

    ReplyDelete
  19. saya nak request tuto boleh tak? Hehe, sorry la kalau menyusahkan ek. Boleh tak buat tuto camne nak letak widget follower kat blogskin. Hee . :)

    ReplyDelete
  20. amanina
    anys da gtw di shoutbox,, nty anys buat k

    ReplyDelete
  21. akak... adek da buat semua tu but xjdy.. why ekk..? bile nk save code blogskin tu,dye kate dew something error... hurmmm... help me plezz !

    ReplyDelete
  22. misz Revert to Classic Template tak ? kena revert tahu ..

    ReplyDelete
  23. adek suda revert daa... but dia kate,"Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
    XML error message: The content of elements must consist of well-formed character data or markup."
    camno tu ?

    ReplyDelete
  24. da try blogkin nie.hehe. comel jgk la. tp kenapa mcm berat je ek? ade tuto untuk kurangkan berat blog daya tak? help me dear. :)

    ReplyDelete
  25. Sha bru jerr blajar guna blogskin .. sblum nie guna layout template jerr .. skarang nie tgh slow slow blajar guna .. hehe ..

    http://potpetpotpetbiesha.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. assalam.. klo na edit templets 2 cmne plak??

    ReplyDelete
  27. assalam..klo na edit templets 2 cmne plak??

    ReplyDelete
  28. akak...klu nak tuka kepada yg asal x nak gune blogskin mcm mane?

    ReplyDelete
  29. Assalammualaikum , tongkayu ! saya da buat :D

    ReplyDelete
  30. dah jadi
    sangat cute,macam kak anis..hehehe
    thanks!!

    ReplyDelete
  31. akak,, sye ad wat tp asyik error jer.. mc ner nie??

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.