Tutorial template macam saya (minima)

July 19, 2011


hye ! myb tuto ni agak pnjg and mbuang msa , tapi kalau rasa template ni cun , terpksa lah mnghabiskan msa rite /? first tyme myb agak pening (kowt) tapi kalau dah pro . 2 minit je da leh siap , haha . hyperbola pulak :P lets start

1. mcm biasa . design-edit html

2 . scroll sampai bawah ,nmpk Select Layout Template ? OK klik !


3.dah klik . pilih minima , then save template

4. then dah siap save . tekan ctrl f and search


#outer-wrapper {

5 . then korang akan nmpak code yang macam ni

#outer-wrapper {  width: 660px;  margin:0 auto;  padding:10px;  text-align:$startSide;  font: $bodyfont;  }
#main-wrapper {  width: 410px;  float: $startSide;  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */  overflow: hidden;     /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */  }
#sidebar-wrapper {  width: 220px;  float: $endSide;  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */  overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */} 

6. gantikan code di atas dengan code di bawah


.clear {clear: both;}#content-wrapper {width: 800px;margin: 0 auto;padding: 0 0 15px;text-align: left;background: #ffffff;margin-top: 0em;
Padding:25px; /* Jarak text post dengan garis pinggir */}
#main-wrapper {  width: 550px;  float: $startSide;  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */  overflow: hidden;     /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */  }
#sidebar-wrapper {  width: 200px;  float: $endSide;  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */  overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */} 

7 . please PREVIEW dahulu sebelum save !


Free
untuk ubah background blog , press ctrl f n search background:$bgcolor; and gantikan dengan background: url(URL GAMBAR) fixed;
jika anda niat nak guna templte ni , design anda yang lama memang akan hilang m so blog anda seakan2 baru lahir , so chill bebeh , jangan terkejut kalau bnda yang lawa2 hilang , nasihat aku . korang copy dulu coding lama korang dalam note pad !

4 comments

  1. <-- satu hari nanti akan ubah jugak belog .. hehe

    ReplyDelete
  2. alamak, ta jadi lha! mcam mane neh?? need your help! teringin sgd2 na pkai template nehh, :((
    boleh buatkan ke?

    ReplyDelete
  3. @yeen , xjadi ? knpa ? anys buat jd jek !

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.