Temuduga Degree Medic ke Ireland ~

January 31, 2014


Ireland in Winter

Dublin , Ireland


Ireland in Summer





Ireland in Autumn
Assalamualaikum

Tukar selera background blog ;') bosan sangat dah dengan design berapa kurun ni. I want something new !!!



**********************************

Maap tetiba nak lepas geram.sakit mata asek pink je blog aku ni berapa tahun dah :p
Tadi aku saja suka-suka buka halaman Tips & Tricks blog sendiri .Terasa ingin mengupdate info-info untuk keselesaan dan keseronokan pembaca.Tiba ternampak my education punya section. dan terdetik, terasa,teringin nak baca balik babak-babak kejayaan yang lepas. hehe. dan lepas aku buka satu-satu entri,dalam hati aku "Ya Allah,aku dah lupa dah kot apa yang aku ditawarkan,apa yang aku ingin menawarkan diri"

.Makanya entri ni adalah entri untuk aku mengimbas kembali zaman kegemilangan dahulu.supaya aku tak lupa and boleh baca balik.. hihi .

untuk bacaan sendiri je di masa akan datang. buka untuk menbanggakan diri mahupun meng-upkan diri.jauh sekali.


Kalau korang ikut kisah belajar aku dulu,part last yang aku stop adalah United Kingdom or Ireland.(harapan bapak menggunung setinggi Gunung Everest)

Aku ditemu duga di Pulau Pinang,balik pulau di bangunan Mara..Bangunan Mara tu tinggi jugak dan temuduga aku di tingkat 3 atau 5 tak ingat dah. Temuduga duga sesi petang bermula pada pukul 3 so aku dan family bergerak pada awal pagi dari rumah di Kedah.

abaikan habuk-habuk,baru selongkar dalam almari,hekeke
persediaanku lengkap dari kepala sampai kaki.
pemakaian ku pada hari itu semuanya lama..kecuali sepasang kasut lacey bertumit 2cm.
merah  pedih belakang kakiku dek memakai kasut baru .(sakit baq hang). namun tahan sahaja.
 

Sebelum aku menghadirkan diri di tempat temuduga,pastilah menjadi adat bakal interviewee untuk melakukan sedikit kaji selidik.
Bertuahnya aku kerana Aku mendapat soalan bocor dari seorang kawan sekolah lama ku .
Namun aku diingatkan ,agar tidak bergantung kepada soalan tersebut kerana katanya, soalan itu tidak akan berulang .
Sama sekali TIDAK!

 jadi...

HARUSLAH AKU ABAIKAN ! :')

Semasa temuduga, satu situasi diberi di dalam kertas soalan dan perlu dibincangkan  di dalam temuduga tersebut. Oleh sebab temuduga MARA  ini adalah  temuduga berkumpulan.,maka, seseorang atau dua tiga orang harus dominate perbincangan tersebut untuk berjaya.         in English.

Satu kumpulan 8 orang.

Hanya 4 orang akan layak ke Ireland.

Lub dup lub dup, aku punya heartbeat dah tachycardia..

Dan perbincangan pon bermula.

Aku tidak sabar lagi untuk membaca apakah situasi yang diberi.
Luruh jantungku kebawah , rupanya soalan itu sebijik dengan soalan yang dibocorkan oleh kawan lamaku itu ..

******************

Dengan kadar segera,seorang pelajar mengangkat tangan dan memilih jawatan perdana menteri diikuti seorang lagi memilih sebagai ketua bank negara. sseorang demi seorang.dan kenyataannya aku menjadi orang yang kedua terakhir untuk memilih jawatan/watak.

aku tiada idea.

aku gelabah.

hanya dua jawatan sahaja lagi .

kelihatan seorang ahli lagi pon sedang keliru dan gelabah
dan aku mengambil keputusan untuk memegang watak sebagai rozita che wan.

dan aku harus memberi sebab musabab mengapa aku ingin perlu mengekalkan rozita che wan di dalam hot air ballon tersebut.

Aku sedar di dalam perbincangan itu aku kalah , tumpas dimamah bumi.
Aku melutut kesedihan,sedih dengan perbicaraanku dalam English .
Aku pasrah dengan sikapku yang tidak mengambil berat dengan sesuatu perkara .

Namun begitu,

Aku menaruh seribu harapan untuk ke luar negara iaitu Ireland

aku berasa lebih tenang kerana ayah aku mempunyai kenalan dengan pihak pengurusan.

aku leka namun yakin aku boleh ke sana :D



I.R.E.L.A.N.D .. muah~
gambar besar gedabak macam orangnya ^^,

24 comments

  1. <33333 bestnyaa hiihihihi
    best ofluck kak :D hehehe

    ReplyDelete
  2. @akeyla
    uhuuu adik, ni imbas kenangan lepas ni , nantikan episod akan datang , hahhaa

    ReplyDelete
  3. mesti seronak kan belajar kt Ireland. Selain dpt mencari pengalaman baru dapat juga mematangkan kita dlm hidup, sebab sepanjang berada di luar negara tentu banyak pahit maung yg ter.paksa dihadapi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti seronok kan.. sy tak tahu. wehee.
      a'ah setuju..
      mental kena kuat. sebab bulan sekejap dok sana n bukan selalu boleh pulang ke Mlaysia.
      :)

      Delete
  4. Salam.
    Studying oversea can be extremely difficult and I got some friends who ended up quitting Medic in Ireland just because they can't cope with the weather.
    If you really made up your mind on going, then be prepared. You definitely can do it. :D
    Thanks so much for dropping by my humble blog. a total noob. Do drop by again and give encouraging comments, yeah?
    Best of luck!
    xx, Mira | http://lemieletlavanille.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam nuraini.

      yeah i know that.
      plus. those who cannot being far from their family are not encourage to go there esp. in this course which gonna take about 5years and just come back for a few times which totally torturing. hehe. back up for my next entry

      Delete
  5. Replies
    1. hi hanim. lama xdgr cite..
      thank youuu...

      Delete
  6. jangan p jejauh.. nanti aku rindu, aku nanges...hahahha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. atototo ain .. tak lah . aku tak kemana .. ke india je . hehe . miss youu more..

      Delete
  7. well rasa xsbr nk bc next episode:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. arra.. haha. sabar eh ntah bile na update . huhuhuuuu

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  8. Replies
    1. kan... tp malaysia xkurang hebatnya. hehe

      Delete
  9. WAAAAHHH.. Bestnyee,, Best of luck tau awak!!! <3

    ReplyDelete
  10. Wuuuu bestnya if dapat pergi :D Allah yuftah alaikum ! :D

    ReplyDelete
  11. @nazmin

    tunggu dah kerja nanti pergi !
    hehee

    ReplyDelete
  12. gud luck.. bestnye kalau dapat p sane..

    ReplyDelete
  13. salam dear. tumpang tanye. MARA bukan ker dah tak taja dgree (postgraduate)ker oversea???

    ReplyDelete
  14. Salam dear. bukan ker mara x sponser dah dgree(postgraduate) ker oversea?

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.