Quranic Circle di Gunung Lang

October 29, 2013

Assalamualaikum .. Kali ni just nak cerita pasal Quranic Circle yang lepas . Baru je semalam pergi Gunung Lang... so insyallah masih lagi ingat moments yang sangat memberi manfaat . Insyallah .

Macam biasa kalau hujung nak wat lek je kat bilik, then bila tanya housemate bila next QC , 5 oktober . taw taw kebesokan harinyaa .. Aloo kena bangun AWAL .. !!! ;'( so kena lah tido awal , kalau tak memang tak terbangun awal nanti .

Mengikut perancangan oleh kak yang handle QC ku iaitu kak Hani & kak Nik , pukul 7.30am dah siap bertolak . Unforunately , kita manusia hanya mampu merancang , Allah penentu segalanya. Tapi kalau rancang je tak jadi plus tak cukup perlu disertakan dengan usaha .

Hmm .pukul 8.15 akhirnya baru bertolak . Haih kesian kak Hani datang awal . sorry kak Hani >,<
Kak Hani cakap tak marah tapi who knows right ?? AIKKK , paceba !(tiru opi) tak baik buruk sangka Anis ..

Ok dalam perjalanan ke Gunung Lang tu memang curious . and dalam hati harap harap jauh .klau mkan masa 2 jam ke 1 jam ke best gak , rasa sikit nak pergi Gunung . mendaki daki ., jungle trekking .. mmmmm bestnya !

Tiba -tiba bila Baru je nak berangan, dah sampai . Hhhhhhh how this could be . >?< frust

Ok pintu gerbang dah macam best . Sabar sabar .
Actually awak semua ,Gunung Lang ni bukan untuk didaki or jungle trekking ke mende .
Just for family outing kot . Menikmati keindahan flora and fauna . T_T




Baru Intro , rasanya macam dah banyak menaip . hehe . biasalah patik kalau menaip selalunya tak panjang . pendek pon tak da orang baca , ini kan panjang . k tapi kali at least i know ada sorang ni yang setia membaca . betul tak ? kalau betul angkat hidung sekarang ;'}

 Yeayy . air terjun . tapi sayang buatan je wak . kalau dah buatan , cantik gini , yang real mesti subhanallah . Kalau tengok depan mata , alami sendiri kesejukan yang penetrate sampai tulang dengan percikan halus air-air . eeee bestnyaaa .

ni pemandangan from jeti pergi



ni lak pemandangan from jeti nak balik 
Kira macam kena cross this lake gitu . Kena bayar la . tapi tak tahu berapa rm . coz this trip is totally disupport oleh akak2 senior " sisters' are us " . awesome kan . breakfast free , naik bot free , semua free :D

Actually banyak benda nak diceritakan , tapi .skip skip la sikit la eh .la tak larat la  nak la menulis la . ;P
Nak masuk bab aktiviti pulak.. aktiviti tak banyak tapi occupied ..
Aktiviti first , saling mengenali akak senior . setiap orang akan dapat pair . lepas tu tanya r apa yang perlu , present dekat group sendiri . kitorang dah divided into berapa group tak ingat .tapi aku group kuning sebab dapat kad berwarna kuning :D
soalan yang perlu ditanya like nama penuh, warna kesukaan dan makanan kesukaan .
Aku dapat akak sorang ni , orang Penang Bak Hang . makanya , makanan feveret haruslah sama .. TOM YAM !! yumyum ..

lepas tu , kitorang main Quran Explorace. Ada 5 checkpoint .
Setiap checkpoint ada point point sendiri . Alhamdulillah . banyak benda aku tak tahu , aku tahu .
I'm special coz I'm the chosen one . We're special coz we're the chosen one .
We're chosen to attend this QC to receive things yang tak ternilai harganya.
Alhamdulillah .





k tanpa membuang masa , ada beberapa ayat atau perkara yang me nak kongsi kan .
Silalah buka tafsir Al Quran kalau ada .. surah 2, ayat 2 ..
2;2
"Kitab Al Quran ini tidak keraguan padanya ; petunjuk bagi mereka yang bertaqwa ."

Pernah ragu ragu dengan Al Quran ? Penah ragu ragu dengan agama sendiri ?
Sesungguh dah dinyatakan dalam Al Quran , kalau buka Al Quran helaian depan - depan lagi dah cakap .
Sesungguhnya buku yang istimewa ini tiada keraguan . Jangan ragu-ragu . Insyallah , lagi banyak kita dalami ilmu agama , lagi indah and lagi kukuh keyakinan kita terhadap Al Quran ni .

Tag Line QC kitorang kali ni , jadikan Al Quran sebagai teman .
contohnya di kala susah ke , di kala senang ke . kalau boleh setiap malam usaha untuk baca ,. baca sekali dengan maksud . biar sikit2 kita baca asalkan konsisten.  Insyallah .
Actually time explorace tu tak bawak Tafsir ,. so tak dapat nak tanda ayat best2 . sory la next time insyallah I will share more kalau dah ingat or jumpa ayat best best lagi .


Kalau nampak tajuk blog ni tulis QC , jangan la segan2 nak baca . Harap2 perkongsian yang last sekali ni memberi sedikit sebanyak pengajaran buat kita semua . Amin





Dan selepas selesai explorace , ada la talk kejap santai2 je bawah pokok smbil makan kerepek, pastu iklan jap monyet ke kera lalu . Lastly ,kitorang balik dalam pukul 1 gitu :D The end :D
p/s sory terdraft lama sangat

7 comments

  1. Jom join GA ni http://hasyaifaamadariqfi.blogspot.com/2013/11/1k-giveaway-by-cik-arnab.html

    ReplyDelete
  2. untung anys . doakan akak dapat merasa kemanisan berukhwah mcm ni juga .

    ReplyDelete
  3. ini kat ipoh ke? sy mcm pernah pgi sini tp xingat nama tempat tu...

    ReplyDelete
  4. Salam. Saya blogwalking sini dan follow awak :)

    Awak suka join contest / giveaway / segmen di blog atau facebook tak ? Kalau ya, jom singgah blog saya sambil usha banyak giveaway menarik dengan tawaran hadiah yang sangat awesome !

    Jangan lepaskan peluang anda untuk memenangi barang mahal secara free xD banyak hadiah menarik seperti tudung, shawl, dress, jubah, cash money, teddy bear dan macam-2 lagi ^^

    Selalu-selalulah jenguk blog saya untuk tengok update giveaway yang terbaru dan HOT. Kalau taknak terlepas mana-2 giveaway baru yg diupdate, jemput follow blog / bloglist blog saya sekali. Tiada paksaan :)

    King Of Contest - http://twinkleeestar.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. wahh..bestnya...anys u really have grown up..proud of u my beloved fren...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum, wah bestnya! Tengok pun dah rasa best lagi-lagi pemandangan kat sana. :)

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.