Day 1 and 2 at Kuala Terangganu

December 28, 2012

Assalamualaikum .. maaplah baru nak update pasal terangganu hari tu ,. Sedangkan dah 3 minggu dekat kuala terangganu ,. Ibu negeri terangganu, tapi nak tengok wayang kena pergi Mesra Mall, Kerteh , sangatlah jauh :’( nyah nyah perasaan sedih . 

Sekarang nak cerita first and second day di terangganu .. Objective asal ke Terangganu bukan untuk jalan-jalan dan berfoya-foya hokeh . I need to do some basic research in order to get marks in my final next sem 2 . 
Seriously jujur research is burdensome to me . Sangat menyusahkan dari segi kewangan ,. Dah tu cuti takleh duduk dengan family . Duduk dengan bakteria2 and herbs je . Dah la hostel pon tak dapat internet connection . memang boring nak mampus malam2 . layan movie lama2 ja tiap2 malam .. mamiiiii ...
 
Sebaik sahaja habis kertas math pada 29/11, malam tu terus bertolak ke terangganu . Tapi Alhamdulillah rumah tak jauh , sempatlah balik sekejap.. Jap2 nak cerita sumthing , masa dekat rumah tu , bila mak aku dah parking kereta , aku nak tutup pagar . tapi adik aku si kecik tu tak bagi tutup. Masa tu lama pukul 4 ke 5 macam tu kot , aku Tanya la , kenapa .. sambil nak tutup jugak pagar , *degil .. ‘jangan TUTUP !!’ sambil adik aku bawa basikal nak keluar

 ... kenapa adik ?Panas lagi ni , petang ni la keluar main ..
“ Jangan tutup adik kata .. “ hmm aku mengalah.. aku buka pagar . adik aku mula mengayuh basikal kecil dia tu . mak aku bagitahu. ‘tu ha dia nak tunjuk, dia dah boleh kayuh basikal dua tayar , bukan 4 lagi .. :’( 
terharunyaaa .. seriously wehh ,, terharu sebab adik aku yang berusia 4 tahun tu dah boleh kayuh basikal sendiri and aku bukan orang first tengok and aku bukan orang yang mengajar dia mengayuh basikal tanpa bantuan dua tayar kecil tu ....  Aku betul2 sayang adik aku and aku nak tengok sendiri dengan mata aku dia membesar walaupun aku bukanlah kakak yang baik dan sempurna .. 

Aku yakin , semua kakak dan abang sayang akan adik sendiri walaupun tiap2 hari gaduh .. bila dah jauh dengan adik sendiri , aku menyesal sebab selalu gaduh dgn adik aku ..sedangkan aku yang besar gajah ni tak patut gaduh dengan budak kecik jek pon :’( sekian bersambung..

ok dah terbabas sedikit .
Day 1 at kuala terangganu ..
Tadaaa . first place .. Terangganu Musuem !

eksaited ..
edit gambar pon ala2 sejarah dah ha ..
antik kan tempat dia.. hehe . paling best dalam musuem tempat haiwan2 . masuk je tempat terus bunyi2 harimau, burung ..best2 , tapi haiwan2 tu semua patung je la ..but look like real ! , ada ikan besar badan aku ni diawet .. i felt so amazing .. !
sekarang heading to Taman Tamadun Islam(TTI) . Beli tiket dulu ..

Tiket harga RM20
Dalam TTI ni bukan ada masjid je , ada khincir air, tasik , ada kemudahan kereta api , basikal .yess . Setiap kali kita bayar , kita ada dapat passport TTI , dalam tu ada la cop2, sekali kita masuk first cop ,. second cop boleh naik kereta api atau basikal free, kalau x kena bayar berapa hinggit tah .. third cop tak ingatttt .





Ha , terlupa nak publish entri sbb tak habis lagi sbnarnya .. pendekkan cerita , me seronok pergi TTI ni sbb ada byk masjid yg tak dapat tengok dengan mata sendiri , boleh la jugak tengok edisi kecik , sampai jalan2 sampai menghargai sejarah , awesome aite .. Till here kot*

Assalamualaikum .. Maap update lambat . :D

12 comments

  1. seronok pergi terengganu ye :)

    ReplyDelete
  2. You are sooo cute sys ♥ bestnya pergi terengganu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee , mana ada atifah , btw thank youu..

      Delete
  3. nak tengok wayang memang jauh kalau dari KT. kat Terengganu ni memang ada kat Mesra Mall je yg ada panggung

    ReplyDelete
  4. hehehe.. terengganu memang xde pe... haha.. same goes to me.. sknk practical..lame gak kene stay cni.. :)

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.