Which one is better ? United kingdom or Ireland?

April 18, 2012


Hello guys ! I'm having desperate time right now ,.. i just cancelled Program khas by JPA to "Jerman,Korea and Japan" because i want to apply Program khas Mara ..
why I was rejected Program khas by JPA?
it is because the JPA programme do  not sponsor Medical course ..  MARA do ..and we can only choose one , MARA or JPA at this moment ..

((maybe)) later JPA will open the scholarship for Medical course .. so i just want to apply MARA first as it start from yesterday until this sunday 22/4/2012 ..

Mara say they will open the online application on 16/4 but untill the evening the dont even open . so i guest they just open yesterday(17/4) .. i call MARA this morning two times , but no answer , quite dissapointed .. i called JPA , and only just a few seconds there was a calm answer ..

 just having my own opinion when benda tersebut terjadi .. pekerja tak ramai kot .. tak pe janji dah cancel da benda yang patut dicancel ..




COIHH .. ko nak p belajar Anyss !! mengucap mengucap

For Medic(this programme) There are only United Kingdom , Ireland , India ,Jordan and Mesir ..
Very very could'nt  make the best decision ..

Jordan and Mesir are rejected because i'm on my way to apply it .. (or will apply it) hehe
sebab kena pergi KL untuk translate surat beranak , sijil spm ke bahasa Arab dan lain2 untuk ke Jordan/Mesir tu..
my mom nak buat , sekarang dalam proses r , tengah get ready dengan paspport dan lain2 ..
kira macam nak buat dah ..

Nak mohon program MARA ni boleh buat dua pilihan sahaja ..
India(Manipal) I cop dah tapi nak letak untuk second choice,
sebab nilai wang yang murah dan kualiti perubatan yang tinggi , dengar kata setiap pelajar diberi satu mayat ..tak payah share2 , best gak pengalaman tu ..huhu ..
WAk , ni Ireland wak ! (Dublin)

Antara United Kingdom dan Ireland , of course United Kingdom menjadi dambaan aku dari dulu lagi , tapi sekadar result aku yang tak berapa ohsem tu layakkah aku menjejakkan kaki ke universiti terkemuka UK ? cer pikir sejenak ..(aku ja yang pikir , korang takyah susah2)

pastu aku pikir jugak , kan ramai gila yang dapat straight A dan A+ , aku takut terlalu ramai , maka aku tersisih .. memang lah yang straight A+ tu semua automatik dapat Bursary JPA tu ..
tp yang straight A ni nak letak mana ?

Sure, pasti , dorang pon akan apply MARA ni dan yang A+ banyak tu mesti pilih UK ..
walaupun aku tak banyak A+ .. tetapi ketiadaan A- ( sedikit bangga disini) mungkin melayakkan aku ke sana , but who knows rite ..

Sekarang jugak aku tengah google interesting places dekat UK and Ireland .
selain interesting places dititik beratkan , keamanan juga menjadi keutamaan ,
sekarang baru kalut nak google aman ke idak . al maklum lahh .. aku ni jarang nak alert dengan dunia .
hahahha !

London kawan kawan!!


Hope dapat dan lulus temuduga Mara ni. amin ...
(eh nak pilih apa ni , suggestion pleaseeeeeee )

32 comments

  1. dear ezza pun baru cancel jpa sbb engin,krg mnt,
    uk and ireland both better sbb abg ezza dkt sana boleh je,tp awak msti lpas target
    and ada my mom's students ckp india bagus kalau ambil pergigian.
    mesir pula mudah sbb ada sorang tu cakap cpt just 4month prepare then trus fly,insyaallah confirm fly
    hrp dapat pilih yang terbaik.btw awak nak buat apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke ? betul ni ? mata wang pulak tinggi ,, tengah pikir , kalau mara sponsor semua , cun r . hehe ..
      a'ah tu la ... tengah gak negeri arab , tp pilih jordan ,huhu ..insyallah fly r kita , huhu ..
      engineer anys tak minat gak ..
      ha'ah , anys nak buat perubatan , dah isi mara tadi , n rasanya nak pilih 1. uk 2. india . tp perlukan perstujuan parent dulu , eheh .. ezza nak pilih apa ?

      Delete
  2. assalamualaikum... ukhti anyss(n_n) apa2pun dik.... kalau dapat 2 tawaran medic.. istikharah insyaAllah,, Allah bagi tempat pilihan terbaik.... amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam .. hope dapat la kak , huhu ...
      insyaallah anys akan pon akan berdoa dan istikharah ...
      amin , thanks kak

      Delete
  3. sama! nak apply mara jugakk . saya pilih twinning program for ireland. jom jom! haha :D kos hidup kat UK tinggi kott . n yess,i do prefer ireland rather than UK . hik3 . ade kakak kawan saya study ireland . macam besh aja tau . asyik jalan jalan jaa. hik3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa , apply2 cepat2, hehe .. ireland ? yeke .. em konpius ni nak ireland or uk .. ireland guna mata wang apa eh ? huhu ..
      tu r .. konpius betul ni ,..
      jalan2 tu yang best tu , yehhh !! hope kita suma dapat !

      Delete
  4. kalau dh tak tahu nak pilih ape sgt .. buat istikharah .. minta pertolongan dari-Nya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lahh .. insyallah , thansk ciksengeh , hehe

      Delete
  5. result akak ohsem boleh pilih apa yg akak nak. hihi, dengar cerita Ireland best medic :) . Good luck! ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana ada ohsem dik , hehe .. yeke , ingat nak p gak ireland ,, tp skrg tgh konpius , tq ! :)

      Delete
  6. anyss , kau nak fly erk ? taniah taniah :D aku sebagai kawan , sokong hang setiap masa . erm , aku rasa ireland kot , hahaha . gudluck ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya .. hehe , tak tahu lagi , rasanya macam tu la kalau ada rezeki , hihi ..
      waahh , tq ! toy r ? aku pon asa nak pilih ireland ni coz mata wang rendah sikit , hihi

      Delete
  7. hi.. i've been to ireland n uk.. personally if i jd student kat sana i prefer kat UK,, coz x rasa mcm kat negara org.. everywhere ada org kita.. food lak bnyak yg halal.. kfc,mcd pun halal.. tapi kat ireland serius terasa sgt kat perantauan coz tak ramai tourist.. and halal food susah sgt nak carik.. ireland tu lagi cantik view dia dr uk.. tapai uk pun ada gak view ala2 ireland.. kat border scotland tu.. hihi.. happy blogging :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke .. wahh , lagi konfius ni .. hehe , tu ar , anys mmg nak sgt g uk , ada london n lain2 .. best sgt rasanya , baru cek mata wang ,, pakai sterling , satu poun , rm5 kita .. masyallah , hehe .. tq for sharing miss daya !!

      happy blogging too !

      Delete
  8. tak tahu la sangt psal ngara luar nie..huhu..mlysia pon tak habis jajah lagi nie..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha , jgn kata cik yatt , anys pon sama lerr , hehhe

      Delete
  9. anys, series ke mara support medic lagi skrg? adik bf emy ckp mara xsupport dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. emy ,.. ya support lagi utk spm 2011 , ada dalam pilihan kos n negara tu.. huhu .. mungkin nty kot mara tak support , huhu , sebab ri tu mak sedara cakap cmtu gak ... ;) hehe

      Delete
    2. yeke anys..so yg anys apply nie scholar? bukan pinjaman ke?

      Delete
    3. a'ah , pinjaman boleh ubah yang ni ..
      mean one day sampai satu tahap
      pinjaman ni akan bertukar menjadi biasiswa ,
      tgk result kita masa belajar nanti rasanya .. ;)

      Delete
  10. mesti confuse nak pilih mana satu kan ? buat la pilihan mana yg terbaik...fikir betul2 dulu...orite :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa !! sgt2 konfius , hehe ..
      ok , thanks ! ;)

      Delete
  11. wah..pandai nya cik anyss ni!

    er, ireland macam best jugak.>:D

    buat istikhrah la..insyaAllah mesti dapat jumpa jawapan yg terbaik..:D

    goodluck cik anyss,..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah ..cik m , mana ada , hehe
      best eh?anys pon pilih yang tu ,hehe ,
      sebab kos rendah dari uk sikit , hehe ,
      tq cik M ! ^_^

      Delete
  12. Fikir dan buat keputusan segera sebb prosedur mungkin makan masa. Teringin giler gak nak study abroad tp kekangan tanggungjawab belum mmbenarkan.maybe someday

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la dah fikir , sekarang dah pilih ,
      tpi atas advice ibubpa la , huhu ;)
      thanks !
      huhu , yeke , takpa2 ,
      a'ah maybe oneday !

      Delete
  13. wahh best nye
    kalau dapatlah pergi ke tempat tempat nihh
    im follow ur blog

    anda di tag
    http://sayacikamal.blogspot.com/2012/04/segmen-blogwalking-follow-by-hajar_20.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa , rasa macam best gak ,
      tp lama sgt , sorang2 pulak , hehe
      tq cik amal ! hehe

      Delete
  14. salam kenal... tahniah telah berjaya hingga ke saat ini... susah juga nak buat pilihan ya... all d best to you..

    ReplyDelete
  15. hye akk .. Hurmm .. nak bg pendapat boleh ? Dkat India bukan ker lebih bgos ker? Sbb akk ambil dlm bdang perubatan kan ? Klau x silap india yg terbaik di dunia dari segi perubatan :) Tpi akk yg akan study kan ? So .. Pilihan akk yg terbaik .. Saya doakn akk :) peace !

    ReplyDelete
  16. wow. bestnye. :D
    harap2 akak dapat pegi tempat yang sesuai untuk belajar. :)
    doakan bdk2 spm tahun ni pulak ea. hihi.

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.