Tutorial tool gimp

December 7, 2011

hye awak semua . selamat datang ke tuisyen menggunakan GIMP 2 di 
blurrr4evablurr.bs.com

i have request from bloggers,
so meh sekarang  anys nak perkenal korang semua tool2 penting dalam GIMP !


semua ada 32 tools , tapi anys highlight kan 11 tools sahaja , penting untuk mengenali tools2 
yang ada supaya dapat merasa nikmat gimp , jangan ingat photoshop je boleh buat magic . 
gimp pon boleh tahuu ..
jom kita start belajar . kesungguhan tu penting untuk maju ke hadapan ;)


| 4 | Name : Fuzzy tool
benda ni sesuai untuk cut image, contoh nak transparent ke, letak warna ke . 
Example :  apabila kita yang inginkan sesuatu bahagian sahaja untuk diwarnakan ,
so kita klik fuzzy tool tu dan klik di bahgian yang kita mahu warnakan . 
secara automatik, dia akan select area yang kita klik tadi , lepas tu bila kita letak warna , 
hanya bahagian yang kita select tadi sahaja akan diwarnakan . lain2 yang x select tu,
 tidak akan sama sekali di kacau ..



| 1 | 
sama function dengan fuzzy tool (4) tetapi ia berbentuk segi empat , so area segi empat je la .

|2| 
sama jugak dengan fuzzy tool (4) tapi yang ni pulak bentuk bulat

|3| 
sma dengan fuzzy tool, beza nya fuzzy tool akan select area2 yang kita klik automatically, 
tapi yang ni , area yang mahu diselect, kita perlu klik satu per satu ;)

|4| 
untuk identify colour, contohnya anda suka kaler apa2, so just click on that colour, and now you can use it untuk buat apa yang patut . sebagai warna font ke .etc

|5| untuk flip image 


|6| untuk insert font

|7| tong cat . 
untuk warna kan bahagian2 yang telah dipilih semasa menggunakan fuzzy tool , dll

|8| 
untuk gradientkan image ,
 bagi tone colour tu jadi cantik , boleh guna bila nak buat font cantik, colour yang nice 

|9| pensil

|11| untuk blurkan image

|12| warna yang nak dipilih

|10| adalah brush , 
so brush ni sangat penting , banyak function gilerr !
anys lukis doodle pon guna brush tahu ,,. and  utk function brush anys akan tuto kan next time , ok


|13| 
yang brush tu untuk kita buat pilihan brush apa kita nak,
dan scale tu untuk siza yang boleh diubah2 walaupon brush tu besar gedabak !
opacity pon boleh di adjust di situ ..



tahu header di atas di buat menggunakan gimp , sila tepuk tangan untuk effect di font tu sebab anys akan ajar lepas ni, kalau ada permintaan lagi. ini rahsia , hehe

xde lah, kalau anys free next time, i'll do !
sekian ..

4 comments

  1. akak.. camne nak buat header gune gimp..? act,adek xrety buat header... tlong ajarkn... :D macehh sesangat ;)

    ReplyDelete
  2. ada di tutorial anys tu , yang transparent header tu :)

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.