Tutorial customize sidebar

June 17, 2011

ada sedikit bnda korang nak kena tahu before tgk tuto border rite ? so ni tuto die :P


1Dashboard-design-edit HTML-tick expand widget
2ctrl f and search  /* Headings 
3scroll bawah and paste code kat bawah nie bawah  color:$sidebarcolor; mengikut kemahuan anda


untuk ubah background sidebar title


border: 3px dashed #FF6699;background:url(' URL background korang ') 

cth

untuk ubah warna paste kod ni bawah color:$sidebarcolor; jugak




 background :#ffffff;
 background-repeat: repeat;
 background-attachment: fixed;
border: 3px dashed #FF6699;
p/s

gantikan #ffffff dgn warna kesukaan anda
klik sini utk gedung cat

ok , cmne nak msok kan border2 dalam sidebar anda , cuma gntikan 
border: 3px dashed #FF6699; dengan kod2 border yang disediakan , paham ? xpaham tnya k ?


contoh kod

h2 {
margin:1.5em 0 .75em;
font:$headerfont;
line-height: 1.6em;
letter-spacing:.1em;
color:$sidebarcolor;
font-size: 14px;
color:#585858;
background :#F4F781;
background-color:#;
border:3px solid #ffcc00;
-moz-border-radius: 15px;
-webkit-border-radius: 15px;
-khtml-border-radius: 15px;
border-radius: 15px;
}

p/s yang moz-border tu boleh ambil kod kad sni :P> klik <

5 comments

  1. nice info..
    contest kay berdasarkan spe plg kreatif dan komen mmbina n ikhlas..

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum..
    akak, macam mana nak buat sidebar tu berpusing/terbalik bile cursor menyentuh? macam blog akak ni.. tolong yee.. nak tahu sangat!
    WASALAM..

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.