Tutorial header bergerak (header disediakan)

September 9, 2011



childish x ? bhaha .. 

ok cmne nak buat header bergerak eh atau kata lain , hover ..  hoho , mula2 , sentuh la dulu header saya .. semak ? kebudakan2 , haha . sukasuki lah . :> ..
lets start

1. sediakan dua header yang berlainan sedikit .. here the example of simple header, nak ambil , ambil lah , but please dont forget to credit .. tapi header ni belum di transprent .. malas ><
http://2.bp.blogspot.com/-TJGyE_OBJ28/Tmi-HthQN8I/AAAAAAAABCQ/-LszIfv3S60/s1600/hee.jpg


http://3.bp.blogspot.com/-BMynWhKsLP0/Tmi-HGRkvgI/AAAAAAAABCM/pmax32qH_iM/s1600/hee1.jpg

2.dashboard-edit html-ctrl f and search 
h1

3. copy code di bawah and paste atas code h1 tadi .
#header:hover {
background: url(URL HEADER kedua);}

4. URL HEADER kedua jangan lupa gantikan dengan url header kedua anda :_

5.save .

add ons .

kalau header kedua anda(hover) tak center dengan header pertama . tekan ctrl and search #header-wrapper dan adjust width dia .. guna la 800 kee , 700 ke , okeh .

26 comments

  1. kalau header macam saya boleh buat bergerak tak?

    ReplyDelete
  2. @mr baiz

    eh boleh je la , sediakan dua header la , :)

    ReplyDelete
  3. thnkyou very much . moahmoah :) Tapi , betul ke ?

    ReplyDelete
  4. anyss ; kalau Nienyz minta editkan blog , boleh tak ? pape anyss rep kat chatbox Nienyz ae .
    blog anys comel laa .
    tertarik :)
    i will pay if you edit my blog .
    i know nothing free in dis world :)
    hehe .
    Selamat hari raya :)

    ReplyDelete
  5. @putri , hehe , welcem , betul hape ? "^^,

    ReplyDelete
  6. nienyzz

    emm , hehe , i tgh nak spm sekarang , kena pikir2 dulu :)

    ReplyDelete
  7. saya ambik satu :D..
    thank 4 the tuto

    ReplyDelete
  8. i will wait till you free :)
    pape t btau ye .

    ReplyDelete
  9. anyss , i wish to have litle pink simple blog . mcm anyss punya blog , simple jea but nice .
    header pon na anyss wat simple je , queen of love , nienyz ayub .
    i believe you anyss . hehe .
    wat mne yg anyss perlu tukar , klo boleh nienyz na anyss change semua .
    pape anyss contact kat zatyainz@ymail.com or add fb nienyz , izzaty ayub .

    ReplyDelete
  10. @izzaty ayub

    okehh , t anyy free , anys uat k

    ReplyDelete
  11. anyss : suda bagi info . t check ae .

    ReplyDelete
  12. anyss , kalau boleh nienyz na lebar blog tu tamau kecik sangat ae , bub nienyz suke post entry gamba gedabak tau . hehe

    ReplyDelete
  13. rajen laa dye ney wut tutor..
    akak nak tutor yang letak note 'assalammualaikum' ade tiap sume post.. tapi tak dapat-2 kat mane-2 blog.. huhuu..

    http://irsyanim.blogspot.com/2011/09/jalan-jalan-before-masuk-blajaa.html

    ReplyDelete
  14. yups .. thank you .. nama font kat header Nur Amyra tu ialah Blockgraphy :) cari kat dafont.com

    ReplyDelete
  15. tak boleh lah kakak :\ dah banyak kali buat ..-__-

    ReplyDelete
  16. @hun
    wahhh , susah kot tu , heh , anys tgh bz prepare for spm now :)

    ReplyDelete
  17. @ana

    eh knpa xboleh pulak ehh ? ana silap paste code kot ? paste atas h1 , keh .

    ReplyDelete
  18. @ana
    blockgraphy yaa , thxx so muchhii

    ReplyDelete
  19. nape saya try x jadi??/ please ajarkan =(

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.