Tips menghadapi jerawat

September 1, 2011



assalamualaikum :)

'oh tidakkk ! jerawat ! OMguardd , `aidilfitri sedang menjelma. tak sampai 24jam . tetibe je jerawat hormone ni muncul apesal? apa aku patut buat ni ?picit ? ala kalau picit , tinggal kesan parut nanti,tak sempat nak letak bio oil da nak raya , ' itu lah masalah yang dihadapi oleh aku sendiri , bhaha , ibuku sendiri pun ketawa sebab asal raye ja muncul , asal muncul ja raya *wek .. , apa keheee ..

tapi tapi kan awak . kita dah happy sikit sebab dah surut sikit bengkak jerawat tu , nak tahu rahsia nya ? jom cuba , mna tahu . bila kita sapu sikit concealer. suut , licin ja muka


1.basuh muka dengan air suam

penah x hampa basuh muka dengan air suam ? rasa macam mna ? sakit ? pedih ? kalau penah tu tok sah dok tipuu , memang rasa sakit sikit pun , tu sebab hampa basuh tak kena teknik , acecehh , *basuh muka pun ada teknik . ok senang cerita , gini ye adek2 . ambil air panas secawan cukup , pastu campur dengan air sejuk , sekarang air tu dah suam , rasa dulu dengan tangan . ambil air tu dan sapu ke muka beberapa kali , agak kulit muka dah tahan dengan air suam tu , jirus je lah ke muka , or or or , ambil bekas yang besar . celup ja muka dalam . alami lah kehangatan air panas.
kebaikan basuh muka dgn air suam ni , tahap minyak dekat kulit tu boleh dikurangkan  . seterusnya mnjamin kulit yang awet muda :)


2. wap air panas
letak air panas yang membuak2 dalam bekas , lepas tu rasa lah wap tu ,kalau rasa wap tu lekeh sgt, tiup air panas tu .wap akan bertambah banyak. if berpeluh  mean sangat2 baik dah tu, sebab ia membuka pori2 yang tersumbat . 

3. sapu krim jerawat
haa , ni dia , kena p beli lah , kalau takde krim jerawat , guna ja krim ubat gatal atau mopiko , hahaha , aku guna mopiko sebab xda krim penghapus jerawat :)

4. beli blackhead remover
boleh didapati di guardian, harga tak sampai rm10 . ok jangan salah paham  , ni bukan mask atau ape2 jelah yang tempek dekat muka , , ni besi yang ada tempat nak cucuk dan tempat memerangkap white dan blackhead , hehe , suka hati aku ja explain mcm ni .. hoho , dalam bebanyak2 ni , ni la cara yang aku guna , yang paling berkesan , sebab tu jerawat aku dah surut , ,. baru lah muka sesuci lebaran :)

in a nutshell , semoga anda berjaya dan beraya tanpa jerawat::)


8 comments

  1. bleh cbe nih .. hehe .. tenxx ea .. coz dh bgitaw mcm mne nk hilangkan jerawat .. :)

    ReplyDelete
  2. hehe , yup , anys just kongsi2 jek, huhuhuxx , okweh , w c :P

    ReplyDelete
  3. yay..boleh cuba..meng tgh rungsing masalh jerawat hormon nie..:) tq..Salam aidilfitri :)

    ReplyDelete
  4. haha , anys pun , huhuu .. wc .. salam aidilfitri jugak !

    ReplyDelete
  5. @hafizah
    hoh. wc , yup , amalkan selalu :)

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.