Tutorial Status Twitter di Header (Template Designer)

March 23, 2011

Assalamualaikum & hi

under request :




mula-mula korang pergi Design & download full template *(takut code tak jadi & blog korang rosak.). lepastu, korang daftar la account twitter. dah daftar? pergi design header.

doodles credit to little nubs 




pastikan korang buat kotak tempat yang korang nak letak status twitter korang tu.



dah siap header? upload header tu kat Photobucket.



copy codes kat bawah ni & paste kat notepad dulu eh.


<a class="followMe" href="http://twitter.com/ID TWITTER"></a><div class="block-twitter"><div style="background: url('URL LINK HEADER KORANG') no-repeat; padding-left: px; margin-bottom: 0px;width:1000px; height:520px; "><br /><br /><br /><div id="twitter_div" style="width:300px; height:120px; font-size:14px; color:black; padding-left: 45px; "><ul id="twitter_update_list"></ul></div></div></div>
<script src="http://twitter.com/javascripts/blogger.js" type="text/javascript"></script>
<script src="http://twitter.com/statuses/user_timeline/ID TWITTER.json?callback=twitterCallback2&count=1" type="text/javascript"></script>



it's time for editing!!!


TEKA TEKI


ID TWITTER : korang ambik ID twitter korang yang anys cpy image ny
*klik untuk tumbesaran yang sihat*



URL LINK HEADER KORANG : ambik URL direct link kat Photobucket tadi.



width:1000px; height:520px; : yang ni pulak size header korang lebar dan tinggi tau!



width:300px; height:120px; : yang ni pulak size kotak twitter dalam header korang tu tadi. main agak-agak je la.


dah selesai edit? copy and paste dalam HTML/Java Script *(takpayah tulis tajuk!) lepastu korang drag kat bawah header, 



*klik untuk tumbesaran yang terlebih sihat*



dah drag? Save.
belum habis lagi ea. sapa kata dah habis?



lepastu korang pergi pulak dekat



Dashboard > Design > Template Designer > Advanced > Add CSS




copy codes kat bawah ni and paste kat ruangan putih tu.
#twitter_div{display:block; position:relative; top:300px; left:260px; z-index:1;}



dah habis edit, tekan Apply to Blog.



TEKA TEKI


top:300px; left:260px; : yang ni pulak kedudukan status twitter korang tu. adjust sampai masuk dalam kotak twitter kat header korang tu okay?




SIAP!

12 comments

  1. anda di tag untuk join contest ni;

    http://cikepal06.blogspot.com/2011/03/cik-epal-contest-black-and-white.html

    ReplyDelete
  2. thanks for sharing yee..:)

    meh ke rumah..
    ~damia same nenek~
    keep in touch ye..♥♥♥

    ReplyDelete
  3. http://syasyanotshasha.blogspot.com/2011/04/contest-highest-vote-by-cik-anyss-rm.html

    join : )

    ReplyDelete
  4. cantik kotak komen... teringin nk cantik mcm ni

    ReplyDelete
  5. dalila , npe send dekat sini ?

    ReplyDelete
  6. adik...akak da try tapi xkuar pun twitter status :{

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.