tutorial cute blockquotes :)

March 15, 2011

blockquotes !

oh ye ke ? eh tak ?

ini lah dinamakan blockquotes , skema tak ? haha . 

follow the steps bellow yaw !

1) Pergi dekat Dashboard - Layout - Edit HTML - tick Expand Widget Templates. Lepas tu cari code ]]></b:skin> (Kalau nak senang cari, korang tekan CTRL F dekat keyboard korang)

2) Bila dah jumpa, copy dan paste code dekat bawah ni, dekat atas code Step 1 tadi.

.post blockquote { background-image:url(URL IMAGE); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid#FF0080; margin:1em 20px; }

URL IMAGE - Korang kena letak URL image untuk background blockquote korang. Contoh URL(http://www.mycutegraphics.com/backgrounds/pink/th-pink14.gif) Korang boleh tengok background yang comel-comel dekatSINI.

Border: 3px - Kalau nak lagi tebal, tambahkan jer ker 5px ker, 10 px ker hihi.

#FF0080 - Ni warna border korang. Yang I punya tuh warna pink. Korang leh tukar warna lain. Tengok code warna dekat SINI.

3) Yang lain-lain tu tak payah lah tukar. Hihi. Nanti korang pening pulak. Lepas settle semua, terus tekan SAVE.

4) Then try buat satu entry. Lepas dah habis taip ayat yang korang nak letak dalam kotak tu, korang highlight semua ayat tuh then korang klik icon blockquote. Jap ek. I print screen and tunjuk contoh.


Tulis dulu ayat dia.

Then select semua ayat.
Lepas tu, klik icon blockquote.
Dan akan jadi lah kotak comel macam bawah ni.

You're the apple to my pie...

You're the straw to my berry...
You're the smoke to my high...
And you're the one I wanna marry~~ 
this tuto credit to pinky :P

17 comments

  1. okayy okayy . thanks anyss . t yarn try okayyy .

    ReplyDelete
  2. anyss ; kenapa blockquote yarn pnjg eh ? cmne nk wat saiz dia ngam2 ja nan tulisan yg kita wat ?

    ReplyDelete
  3. thanks babe. :) very the useful.

    ReplyDelete
  4. Anys dear, kena ambik css code or html code ek? HTML tu tak blh la dia kata XML error. huhu, nak buat x blh..

    ReplyDelete
  5. hye,sys anyss.saye dah try buat blockquote.but x jadi lah?camne yea? :)

    ReplyDelete
  6. terima kaseh bnyk-2 syg akk ! daa lame nk wat camnii akhirnye dpt gak ! MUAH ! akak mmg superb argh !

    ReplyDelete
  7. Salam,,x boleh la kak.. T______T

    ReplyDelete
  8. cmne eh ? adek try tuto ni
    http://nurulbalqis.blogspot.com/2009/09/113-tutorial-blockquote.html

    ReplyDelete
  9. akak camne nak wat blockquote yg wrne wrni cam kat bwh tu?

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.