Why I want a new MacBook ?

2 comments
Wehhh. Kalau la hampa pembaca tegar blog aku (haha), mesti hampa pernah baca post aku sebelum aku ada Macbook, reason2 aku nak beli Macbook. Ha kalau teringin nak tau, KLIK SINI.



Kali ni post lain sikit, kenapa aku nak tukaq baru? Basically this freaking old Macbook already have so much problem.



Ok mai sis nak kupas satu satu, apa masalah Macbook sis.


1.Berat 
k Anys. k. Berat tu aku rasa dari awai aku nak beli lagi aku dh ok. Sekrang ni dah jdi tak ok ? Tapi seyes bila aku pikiaq balik sebelum ni strugglenya aku nak bawak laptop ni, aku rasa aku sangat gigih. Aku angkut laptop ni kemana jua. Sebab aku sanggup adalah sebab aku nak pakaiiiii. Lepas aku tukaq pakai Ipad, baru la aku tau beza langit dan bumi, nasi dan lauk. Berat dohhhhhhh 2kg lebih tau

2.Battery capacity
biasa la. makin tua laptop kita ni, battery dia makin lemah. Macam manusia la, makin tua makin cepat penat. Laptop aku mmg semput btry. Cas 100% boleh pakai 1 jam ja kot. 1 freaking jam. Jauh beza dengan macbook baru. Sekali cas tahan 13 jam. Can u see a valid reason here. Walupun Macbook tu dok bagi warning suruh aku tukar btry tapi aku takmau. Tak berbaloi dah kot.

3.Cepat panas.
Kalau grill daging atas laptop aku ni, boleh cepat masak gamaknya. Panas dia bahang muka aku tau. So bila aku dok usha Macbook baru ni, aku dok cari gak review cepat panas ke tak. Macbook pro ramai cakap overheating. Macbook Air 2018 tak jumpa pon post dia. Aku bet dia akn pnas. Tp tolerable. Tp aku tak suka la laptop panas! Nak type rasa nak marah hehe. Laptop hampa panas x?

4.Bunyi bising. 
Ni masalah fan laptop aku sebab pernah jatuh dulu. tapi Alhamdulillah tak selalu dah sekarang sejak tukar disk baru ke 1 terabytes.. Takda la aku bengang sangat. Sebab tu dia jatuh reason no 4. Sebab dia tak disturbing sgt. Tp bila dia mula bunyi, aku rasa nak hempuk laptop haha


Aku rasa cukup la dengan 4 reason yang buat aku nak tukar Macbook baru.




Reason lain adalah nanti dah kerja sebagai HO, aku nak pakai laptop yang ringan, mudah di bawa dan btry life tahan lama. Aku rasa aku mmg wajib ada laptop yang macam ni pon cuma adakah ianya harus Macbook ? Sebab harga dia beb, harga Israel habis.



Rm6,100. Boleh buat persiapan tunang/nikah/kahwin.



Hadoii..



I wish I am rich.



Amin.



Ni rant je. Nanti aku pikir pikirkan nak beli ke tak..hihi
doa doakan aku murah rezeki . thanks guysss..





Bye bye

2 comments

  1. memang Apple harga Israel 😂😂😂 Tapi bila dapat memang puas pakai tahan lama. Semoga Anys murah rezeki dapat ganti macbook baru

    ReplyDelete
  2. Saya pun teringin juga nak beli Macbook tapi tahan dululah sebab lagi kuat rasa nak save duit buat masa ni.

    ReplyDelete