Assalam semua.. Hari ni aku nak cerita sikit pengalaman aku jadi sukarelawan untuk pembersihan selepas banjir. 

Tak ada apa apa pun yang best, cuma dapat la rasa perasaan seronok dan puas hati tolong bersihkan sekolah. Insyallah besar pahala walaupun kita buat sikit sahaja kan. Asalkan ikhlas. Insyallah

Sebenarnya program sukarela ni adalah dibawah Iam4u bagi kolej aku la.. Mula mula aku ingatkan kolej aku je yang akan buat kerja pembersihan ni dan mula mula aku ingat bersihkan rumah orang. Rupa rupanya smua sangkaan aku ni salah. !! 

Mula mula sekali, budak budak kolej aku cuma 20 orang sahaja yang pergi dan selebihnya dalam berbelas-belas orang disertai oleh orang luar. Orang luar tu masih lagi orang ipoh. Jadi kitorang bertolak dalam pukul 10.30 dari ipoh ke utc then ke kelantan menaiki bas . 

Dalam bas tu,duduk sekejap je "tup" tertidur. Hihi. Aku ni memang kaki tidur sikit kalau dalam kenderaan bertutup.p/s Aigo tak kan la aku nak tidur atas moto. 

 Aku terjaga pukul 12.30 pagi sebab terlampau sejuk, aku pusing pusing tempat aircond tu supaya tak kena aku. Boleh tahan lagi sebab aku punya kaki seluar macam panjang sikit so aku tarik sampai ke tumit, dengan stokin n kasut sportnya , status kaki aku "safe". Part badan lagi safe sebab aku kongsi selimut dengan Az. Fuhh syukur! Sebab rasa suam suam sikit plus boleh selubung sekali dengan muka.

Tapi tidur aku ni masih lagi dicop tidak lena sepenuhnya  sebab sejuk gila.. Yela kan , jangan nak dibandingkqn tidur atas bas dgn atas katil. 

Tidur tak tidur, sejuk tak sejuk , dalam pukul 5.30 pagi pulak aku terjaga, sebabnya lampu bas menyala, rupa-rupanya semua orang nak turun pergi masjid . Kitorang sampai dekat masjid Kuala Balah awal so baring-baring ayam dulu la dalam masjid tu. Tak boleh nak baring betul betul sebab ada pakcik pakcik yang bermalam kat bahagian perempuan tu. ~__~

 Dah siap subuh semua kitorang sarapan dulu dekat kedai berdekatan. Sarapan disediakan, nasi bersama gulai ayam. Had a heavy breakfast to endure the rest of the day. Konon. 


Ni sebelum sarapan.. Tapi dah kembung sana sini dah eyh.

Dekat dekat dengan kedai makan tu, ada r&r.. Ha ni lah dia R&R Kuala Balah. Ada je kedai yang buka tapi kat depan kedai lain yang tutup ni ada banyak sangat baju bertebaran . Tak pasti la sama ada tu adalah baju sumbangan, atau baju yang diselamatkan time banjir ke. Sebab nampak macam tengah jemur pun ada. 
Tapi baju baju ni kebanyakkannya nampak dalam keadaan yang masih baik. Baju kurung Cantik cantik pula tu.



Sempat je selpie selpie kat sana. Lebih kurang macam bergambar lebih banyak daripd buat kerja pun ada. Tapi time buat kerja memang buat sungguh sungguh. Tak nampak benda lain dah :p

Nampak cantik je sungai?pantai?paya? Ni kan. Dengan gunung ganang kat belakang tu. What a magnificent view :)

Ringkas cerita, we all bertolak dari pkul 11 malam, sampai Nabong dalam pukul 9.30 macam tu selepas sarapan semua. Lepas tu jalan kaki dari kaki jalan masuk ke dalam kawasan kampung  sebab jalan dekat kawasan kampung tu becak n berlumpur.. 

Tapi hari pertama, udara kat situ memang berdebu sangat. Kena tutup hidung kalau taknak batuk2 n get asthma. 

Hari pertama kitorang bersihkan sekolah, bahagian asrama. Disaster sangat aku tengok. Bukan setakat tingkap je yang pecah, ada yg bumbung hilang,. Then dekat frame2 gambar ataupun habis lekat dengan ketul ketul lumpur merah. Kitorang cuci seboleh yang mungkin. Pintu rosak, kipas bengkok, banyak harta benda yang musnah. 

Nak buat macam mana mana, benda nak jadi. Macam kita sendiri tahu, dunia ni sementara..

Kerja pembersihan ni berakhir jam 1/2 (tak silap) . Lepas tu balik ke guess room dekat Jeli. 


Second dah, awal pagi kitorang agihkan sumbangan kepada budak budak sekolah rendah. Comel comel je adik adik kat situ. Ada yang berpakaian seragam ada yang tak. 






Lepas tu kitorang  bersihkan tiga buah rumah di Nabong. 40 org tu kitorang bahagikan kepada 3 kumpulan dengan senjata masing masing. Rumah pun sangat teruk. Habis berlumpur setebal 4cm dalam rumah papan tingkat 2. Tingkat pertama aku tak tahu la nak bajet berapa centimeter.
Hari kedua ni penat sikit sebab lumpur tebal, dan struktur rumah papan camput batu.


Dah siap bersih rumah,makan2 lepas tu balik guesshouse utk mandi n balik ke Ipoh ..
Sampai ipoh pukul 10 macam tu. 

Kereta rosak pula masa on the way balik, nasib baik ada orang yang berhenti tolong. Kebetulan tu adalah senior,so tak de la rasa takut sangat. 


Overall,aku rasa puas hati sebab akhirnya aku volunteer jugak diri aku nak ke sana walaupun beberapa kali aku pikir. 

Pengajaran,kalau nak tolong,jangan pikir. Tolong je, tak rugi pun :) bila pikir balik, nanti kalau banjir ni kena atas kepala sendiri, baru sedar kepentingan pertolongan orang lain..
Sama sama lah kita perbaiki diri sendiri. Insyallah. Amin

Volunteer work at Kuala Kerai

January 27, 2015


Assalam semua.. Hari ni aku nak cerita sikit pengalaman aku jadi sukarelawan untuk pembersihan selepas banjir. 

Tak ada apa apa pun yang best, cuma dapat la rasa perasaan seronok dan puas hati tolong bersihkan sekolah. Insyallah besar pahala walaupun kita buat sikit sahaja kan. Asalkan ikhlas. Insyallah

Sebenarnya program sukarela ni adalah dibawah Iam4u bagi kolej aku la.. Mula mula aku ingatkan kolej aku je yang akan buat kerja pembersihan ni dan mula mula aku ingat bersihkan rumah orang. Rupa rupanya smua sangkaan aku ni salah. !! 

Mula mula sekali, budak budak kolej aku cuma 20 orang sahaja yang pergi dan selebihnya dalam berbelas-belas orang disertai oleh orang luar. Orang luar tu masih lagi orang ipoh. Jadi kitorang bertolak dalam pukul 10.30 dari ipoh ke utc then ke kelantan menaiki bas . 

Dalam bas tu,duduk sekejap je "tup" tertidur. Hihi. Aku ni memang kaki tidur sikit kalau dalam kenderaan bertutup.p/s Aigo tak kan la aku nak tidur atas moto. 

 Aku terjaga pukul 12.30 pagi sebab terlampau sejuk, aku pusing pusing tempat aircond tu supaya tak kena aku. Boleh tahan lagi sebab aku punya kaki seluar macam panjang sikit so aku tarik sampai ke tumit, dengan stokin n kasut sportnya , status kaki aku "safe". Part badan lagi safe sebab aku kongsi selimut dengan Az. Fuhh syukur! Sebab rasa suam suam sikit plus boleh selubung sekali dengan muka.

Tapi tidur aku ni masih lagi dicop tidak lena sepenuhnya  sebab sejuk gila.. Yela kan , jangan nak dibandingkqn tidur atas bas dgn atas katil. 

Tidur tak tidur, sejuk tak sejuk , dalam pukul 5.30 pagi pulak aku terjaga, sebabnya lampu bas menyala, rupa-rupanya semua orang nak turun pergi masjid . Kitorang sampai dekat masjid Kuala Balah awal so baring-baring ayam dulu la dalam masjid tu. Tak boleh nak baring betul betul sebab ada pakcik pakcik yang bermalam kat bahagian perempuan tu. ~__~

 Dah siap subuh semua kitorang sarapan dulu dekat kedai berdekatan. Sarapan disediakan, nasi bersama gulai ayam. Had a heavy breakfast to endure the rest of the day. Konon. 


Ni sebelum sarapan.. Tapi dah kembung sana sini dah eyh.

Dekat dekat dengan kedai makan tu, ada r&r.. Ha ni lah dia R&R Kuala Balah. Ada je kedai yang buka tapi kat depan kedai lain yang tutup ni ada banyak sangat baju bertebaran . Tak pasti la sama ada tu adalah baju sumbangan, atau baju yang diselamatkan time banjir ke. Sebab nampak macam tengah jemur pun ada. 
Tapi baju baju ni kebanyakkannya nampak dalam keadaan yang masih baik. Baju kurung Cantik cantik pula tu.



Sempat je selpie selpie kat sana. Lebih kurang macam bergambar lebih banyak daripd buat kerja pun ada. Tapi time buat kerja memang buat sungguh sungguh. Tak nampak benda lain dah :p

Nampak cantik je sungai?pantai?paya? Ni kan. Dengan gunung ganang kat belakang tu. What a magnificent view :)

Ringkas cerita, we all bertolak dari pkul 11 malam, sampai Nabong dalam pukul 9.30 macam tu selepas sarapan semua. Lepas tu jalan kaki dari kaki jalan masuk ke dalam kawasan kampung  sebab jalan dekat kawasan kampung tu becak n berlumpur.. 

Tapi hari pertama, udara kat situ memang berdebu sangat. Kena tutup hidung kalau taknak batuk2 n get asthma. 

Hari pertama kitorang bersihkan sekolah, bahagian asrama. Disaster sangat aku tengok. Bukan setakat tingkap je yang pecah, ada yg bumbung hilang,. Then dekat frame2 gambar ataupun habis lekat dengan ketul ketul lumpur merah. Kitorang cuci seboleh yang mungkin. Pintu rosak, kipas bengkok, banyak harta benda yang musnah. 

Nak buat macam mana mana, benda nak jadi. Macam kita sendiri tahu, dunia ni sementara..

Kerja pembersihan ni berakhir jam 1/2 (tak silap) . Lepas tu balik ke guess room dekat Jeli. 


Second dah, awal pagi kitorang agihkan sumbangan kepada budak budak sekolah rendah. Comel comel je adik adik kat situ. Ada yang berpakaian seragam ada yang tak. 






Lepas tu kitorang  bersihkan tiga buah rumah di Nabong. 40 org tu kitorang bahagikan kepada 3 kumpulan dengan senjata masing masing. Rumah pun sangat teruk. Habis berlumpur setebal 4cm dalam rumah papan tingkat 2. Tingkat pertama aku tak tahu la nak bajet berapa centimeter.
Hari kedua ni penat sikit sebab lumpur tebal, dan struktur rumah papan camput batu.


Dah siap bersih rumah,makan2 lepas tu balik guesshouse utk mandi n balik ke Ipoh ..
Sampai ipoh pukul 10 macam tu. 

Kereta rosak pula masa on the way balik, nasib baik ada orang yang berhenti tolong. Kebetulan tu adalah senior,so tak de la rasa takut sangat. 


Overall,aku rasa puas hati sebab akhirnya aku volunteer jugak diri aku nak ke sana walaupun beberapa kali aku pikir. 

Pengajaran,kalau nak tolong,jangan pikir. Tolong je, tak rugi pun :) bila pikir balik, nanti kalau banjir ni kena atas kepala sendiri, baru sedar kepentingan pertolongan orang lain..
Sama sama lah kita perbaiki diri sendiri. Insyallah. Amin

Hello everyone! sorry for the late updates. 
I just have time to blog about it..

Have you ever heard of ModBox? Wait wait. First of all, Are you a fan of beauty box

Well ModBox is one of the beauty box that is gradually emerging in Malaysia for the past few years. To be honest, I never heard of this company before this. And i would love to experience their service and package. Luckily,they sent me one for review purpose and it is their limited edition. 

Taraaa!! 
I am so excited when i got this. I am so impressed with the cards and the content in it. 


Never know what is beauty box? Let the pictures talk !  Taraa!


Bunch of products in a small package . Let me know if you want me to review any of them first :D

Modbox Beauty Box Review

January 23, 2015


Hello everyone! sorry for the late updates. 
I just have time to blog about it..

Have you ever heard of ModBox? Wait wait. First of all, Are you a fan of beauty box

Well ModBox is one of the beauty box that is gradually emerging in Malaysia for the past few years. To be honest, I never heard of this company before this. And i would love to experience their service and package. Luckily,they sent me one for review purpose and it is their limited edition. 

Taraaa!! 
I am so excited when i got this. I am so impressed with the cards and the content in it. 


Never know what is beauty box? Let the pictures talk !  Taraa!


Bunch of products in a small package . Let me know if you want me to review any of them first :D


Everyone has a dream guy. Girls never been away from fairytale. Those fairytale that I truly wish it can be part of my love story. 

When days passed by, i was wondering where is that little girl with perfect dream. Whom I can share the story so someone truly understand me and what me want. Sometimes we need to express something to be understood. 

#1 Confession

January 20, 2015



Everyone has a dream guy. Girls never been away from fairytale. Those fairytale that I truly wish it can be part of my love story. 

When days passed by, i was wondering where is that little girl with perfect dream. Whom I can share the story so someone truly understand me and what me want. Sometimes we need to express something to be understood. 
Assalamualaikum semua.. 
Excitednya time nak tulis post ni. Tak tahu nak mula dengan apa. 

Pertama sekali alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, tak sangka video yang tak seberapa tu telah membuahkan hasil. 
Buat yang masih tak tahu,aku hantar lima video dan dua daripada video tersebut telah diterima , ataupun diapprove oleh pihak advertiser. 

Ada rasa happy dan ada rasa sedih sikit. Abaikan yang sedih sebab sedih ni adalah kerana terlalu meletakkan harapan yang tinggi. Orang kata high expectations.. Boleh bayang tak,aku pernah berangan nak beli MacBook Air dengan earning blogbuster yang akan aku dapat ni.. Ha engkau, harga macbook bukannya Rm200-Rm300 tau, it's Rm2999. Jauh perjalanan.

Kempen tamat pada 11/1/2015
Dalam seminggu juga untuk earning blogbuster ni dikreditkan ke dalam akaun Nuffnang..  Iaitu pada hari ini 16/1/2015. Puas aku hantar tiket dekat Nuffnang mana nak tengok earning sebaik sahaja kempen tamat (punya la tak sabar ). Akhirnya pada hari ini keluar juga angka yang dinantikan. 

Walaupun tak sampai target (RM1k), mahupun setengah pun tak sampai, tapi dah cukup membahagiakan. Terima kasih ya Allah.. Murah rezeki. Amin. 


Tak lupa jugak kepada pihak Nuffnang. Terima kasih atas peluang ini ! 
Lepas ni kalau ada blogbuster lagi, mesti nak join! Mesti nak usaha sekeras yang mungkin!! Sebab kali ni usaha aku tak kuat,ala kadar je. 


Do not expect miracle to happen. No pain, no gain! ;)

Dah dapat earning blogbuster !

January 16, 2015

Assalamualaikum semua.. 
Excitednya time nak tulis post ni. Tak tahu nak mula dengan apa. 

Pertama sekali alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, tak sangka video yang tak seberapa tu telah membuahkan hasil. 
Buat yang masih tak tahu,aku hantar lima video dan dua daripada video tersebut telah diterima , ataupun diapprove oleh pihak advertiser. 

Ada rasa happy dan ada rasa sedih sikit. Abaikan yang sedih sebab sedih ni adalah kerana terlalu meletakkan harapan yang tinggi. Orang kata high expectations.. Boleh bayang tak,aku pernah berangan nak beli MacBook Air dengan earning blogbuster yang akan aku dapat ni.. Ha engkau, harga macbook bukannya Rm200-Rm300 tau, it's Rm2999. Jauh perjalanan.

Kempen tamat pada 11/1/2015
Dalam seminggu juga untuk earning blogbuster ni dikreditkan ke dalam akaun Nuffnang..  Iaitu pada hari ini 16/1/2015. Puas aku hantar tiket dekat Nuffnang mana nak tengok earning sebaik sahaja kempen tamat (punya la tak sabar ). Akhirnya pada hari ini keluar juga angka yang dinantikan. 

Walaupun tak sampai target (RM1k), mahupun setengah pun tak sampai, tapi dah cukup membahagiakan. Terima kasih ya Allah.. Murah rezeki. Amin. 


Tak lupa jugak kepada pihak Nuffnang. Terima kasih atas peluang ini ! 
Lepas ni kalau ada blogbuster lagi, mesti nak join! Mesti nak usaha sekeras yang mungkin!! Sebab kali ni usaha aku tak kuat,ala kadar je. 


Do not expect miracle to happen. No pain, no gain! ;)


Kasut adalah antara fashion item yang paling sinonim dengan wanita. Malah ianya cukup popular sehingga setiap tahun pasti akan ada koleksi kasut wanita baru yang diketengahkan! Buat masa sekarang ini kasut sandal sedang menerima populariti yang cukup hebat daripada fashionista. Malah kasut sandal wanita terkini mendapat permintaan yang cukup tingi dalam pasaran di Malaysia dalam kalangan pencinta fesyen tempatan.

Di luar negara seperti A.S kasut sandal juga menjadi pilihan ramai selebriti dan model terkenal. Tetapi pernahkah anda tertanya-tanya bagaimana mereka menggayakannya? Atau adakah anda mahukan idea how to style your sandals? Mari lihat di bawah dan teliti how they wear women sandals.



 
Mudah sahaja bukan? Apa yang paling penting ialah anda harus tahu apakah gaya yang paling sesuai dengan anda. Mahu dapatkan sandal baru untuk koleksi anda? Jika anda tidak mempunyai masa yang banyak untuk keluar membeli-belah, jangan risau kerana anda boleh beli sandal secara online. Pembelian secara online akan dapat menjimatkan masa, wang dan tenaga anda.


Bagi Anis, memakai sandal akan nampak sedikit santai dan sangat selesa. Sandal senang digayakan di mana mana sahaja tanpa mengira tempat. Baru-baru ni , Anis ada jalan jalan dekat mall dan anis nampak pelbagai pilihan untuk sandal. Bila tengok gambar kat atas, Anis rasa teringin pula mengayakan sandal dengan skirt atau pun jeans J . Lihat sahaja selebriti  Bollywood terkenal di atas, pemilihan sandal mereka adalah sangat simple tetapi masih lagi bergaya, mungkin kita boleh menjadikannya salah satu inspirasi untuk memilih sandal bak selebriti dan model !

Taraa ! Ni adalah tiga pilihan sandal mengikut citarasa Anis.





Nine West Whisper Sandal . Cantik bukan ? Sandal ini datang dengan dua warna sebagai pilihan, iaitu warna hitam dan koko

Strappy Flat Sandal. Anis suka sandal ni sebab ianya dapat padat di kaki, seolah olah menutupi keseluruhan kaki tetapi sebenarnya tidak. Sandal ni ada stud yang menjadi kegilaan fashionista sekarang.

Akhir sekali, Anis suka T Bar Metal Sandal sebab ianya nampak simple dan sesuai digayakan bersama skirt labuh di waktu santai . Pergi bersiar-siar ke , pantai ke , boleh lah mengayakan sandal yang comel ini !



Gayakan Sandal Bak Selebriti & Model

January 14, 2015


Kasut adalah antara fashion item yang paling sinonim dengan wanita. Malah ianya cukup popular sehingga setiap tahun pasti akan ada koleksi kasut wanita baru yang diketengahkan! Buat masa sekarang ini kasut sandal sedang menerima populariti yang cukup hebat daripada fashionista. Malah kasut sandal wanita terkini mendapat permintaan yang cukup tingi dalam pasaran di Malaysia dalam kalangan pencinta fesyen tempatan.

Di luar negara seperti A.S kasut sandal juga menjadi pilihan ramai selebriti dan model terkenal. Tetapi pernahkah anda tertanya-tanya bagaimana mereka menggayakannya? Atau adakah anda mahukan idea how to style your sandals? Mari lihat di bawah dan teliti how they wear women sandals.



 
Mudah sahaja bukan? Apa yang paling penting ialah anda harus tahu apakah gaya yang paling sesuai dengan anda. Mahu dapatkan sandal baru untuk koleksi anda? Jika anda tidak mempunyai masa yang banyak untuk keluar membeli-belah, jangan risau kerana anda boleh beli sandal secara online. Pembelian secara online akan dapat menjimatkan masa, wang dan tenaga anda.


Bagi Anis, memakai sandal akan nampak sedikit santai dan sangat selesa. Sandal senang digayakan di mana mana sahaja tanpa mengira tempat. Baru-baru ni , Anis ada jalan jalan dekat mall dan anis nampak pelbagai pilihan untuk sandal. Bila tengok gambar kat atas, Anis rasa teringin pula mengayakan sandal dengan skirt atau pun jeans J . Lihat sahaja selebriti  Bollywood terkenal di atas, pemilihan sandal mereka adalah sangat simple tetapi masih lagi bergaya, mungkin kita boleh menjadikannya salah satu inspirasi untuk memilih sandal bak selebriti dan model !

Taraa ! Ni adalah tiga pilihan sandal mengikut citarasa Anis.





Nine West Whisper Sandal . Cantik bukan ? Sandal ini datang dengan dua warna sebagai pilihan, iaitu warna hitam dan koko

Strappy Flat Sandal. Anis suka sandal ni sebab ianya dapat padat di kaki, seolah olah menutupi keseluruhan kaki tetapi sebenarnya tidak. Sandal ni ada stud yang menjadi kegilaan fashionista sekarang.

Akhir sekali, Anis suka T Bar Metal Sandal sebab ianya nampak simple dan sesuai digayakan bersama skirt labuh di waktu santai . Pergi bersiar-siar ke , pantai ke , boleh lah mengayakan sandal yang comel ini !





Hai dan salam semua.. Dari semalam lagi  dah masuk module baru iaitu module nervous system. Haaa kali ni cik anis akan bermain dengan urat urat otak bagai pulak ye. Bersedia nak pshyco2 sikit pasni. First impression dengan module ni is it must be damn complicated because we're talking about brain! We don't know what people think but we only know the blood flow to the brain. 

Aku bersyukur sangat nasib baik la otak kita ni ada pelindung yang tak rak dek hujan tak lekang dek panas . Apa tu?? Mesti la ni !

Skull

Nervous lah nak travel more and go deeper into this module. So far it was so fun and interesting! Ada la belajar sikit anatomy of of nervous system. 

Ada brain ada spinal cord , spinal cord in malay ialah urat tunjang eh? Ye kot kannnn. Jangan biar orang main dengan kepala tau coz it is damn dangerous.Without brain, you shall die

P/s aku tak sangka aku akan letak skull of azkaban ni dalam blog aku . Lariiii

Start new module! ( nervous system)

January 13, 2015



Hai dan salam semua.. Dari semalam lagi  dah masuk module baru iaitu module nervous system. Haaa kali ni cik anis akan bermain dengan urat urat otak bagai pulak ye. Bersedia nak pshyco2 sikit pasni. First impression dengan module ni is it must be damn complicated because we're talking about brain! We don't know what people think but we only know the blood flow to the brain. 

Aku bersyukur sangat nasib baik la otak kita ni ada pelindung yang tak rak dek hujan tak lekang dek panas . Apa tu?? Mesti la ni !

Skull

Nervous lah nak travel more and go deeper into this module. So far it was so fun and interesting! Ada la belajar sikit anatomy of of nervous system. 

Ada brain ada spinal cord , spinal cord in malay ialah urat tunjang eh? Ye kot kannnn. Jangan biar orang main dengan kepala tau coz it is damn dangerous.Without brain, you shall die

P/s aku tak sangka aku akan letak skull of azkaban ni dalam blog aku . Lariiii



I'm dying for this! Victoria secret

January 11, 2015




Forget love, I'd rather fall in love with chocolate

Latest Instagrams

© Anis Nadhilah. Design by Fearne.